Andreas Granqvist öppnar för fler förändringar i Helsingborg

Andreas Granqvist.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Premium: Andreas Granqvist är självkritisk dagen efter han sparkat Jörgen Lennartsson.

Men det kommer inte sluta där.

Sportchefen menar att flera förändringar kommer göras i sommar – på flera plan.

– Vi kommer titta över situationen väldigt noga och se vad som behövs och inte behövs, säger han.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Helsingborgs förlust hemma mot Värnamo med 1-4 blev tack och hej för Jörgen Lennartsson. I söndags meddelade klubben att de bryter med sin huvudtränare omedelbart.

Ett beslut som klubbdirektör Joel Sandborg och sportchef Andreas Granqvist tog.

– Vi kände att poängen vi tagit är alldeles för lite och de senaste matcherna har trenden snarare gått neråt än uppåt prestationsmässigt. Vi har alldeles för lite poäng, det är inte svårare än så, säger Granqvist och fortsätter:

– Sedan kan vi alltid diskutera när, hur och var när man ska göra förändringar. Men vi kände att det var läge nu och de besluten vi tog har vi full backning av från styrelsen.

Som nykomlingar i allsvenskan gick klubben in i årets säsong med en medvetenhet att det skulle bli tufft, men att de bygger för framtiden. 

Men efter fem poäng på tio matcher var förtroendet för Lennartsson förbrukat.

– Om man tittar tillbaka på förra säsongen i superettan så var det spelmässigt inte så bra. Utan vi tog de poäng som behövdes och fick en kvalplats där vi kanske gjorde vår bästa prestation, borta mot Halmstad, och gick upp i allsvenskan. Jag tycker att det har funnits en utveckling under det här året. Vi har fått in nya spelare med bra kvalitet och spelmässigt har det sett bättre ut än under förra säsongen. Men vi känner att vi behöver en förändring för att väcka grabbarna och som gör att vi tar fler poäng helt enkelt.

Skarp kritik från experten

Beslutet att göra sig av med sin huvudtränare fick skarp kritik av Discovery plus expert Alexander Axén. 

– Jag tycker det är sorgligt och dåligt skött. Alla visste att de skulle få det jättetufft. Det är en svag trupp och de gick upp fast de inte skulle ha gjort det. Ge dem bara tid. Jag sa innan säsongen att ”häng inte med supportrarna när de börjar klaga, gå ut och förklara att det kommer bli ett jobbigt år”. I stället faller man för trycket på en gång. Truppen är jättebra, säger han (Granqvist). Det finns inte en enda spelare där som är wow, det finns många som är bra men de räcker inte. Att man gör så här det är att ta bort och säga ”jag är inte ansvarig”, säger Axén.

Hur ser du på den kritiken?

– Alla har rätt till sin åsikt, så klart. Jag tycker vi har en bra trupp, våra spelare är bra och har förutsättningar för att vinna matcher i allsvenskan och vara kvar i allsvenskan, det är vår målsättning, säger Granqvist och fortsätter:

– Om jag tittar på allsvenskan så tycker jag att de lag som ligger i botten har en sämre trupp än oss, men det måste hända på plan. 

Tar ni förhastade beslut?

– Att vi tar beslut efter fansen? Nej, absolut inte. Utan vi är så pass starka i ledningen, Joel och jag, att vi tar de besluten som vi känner är bäst för Helsingborgs IF och inte efter påtryckningar utifrån. 

Känner fortsatt förtroende

För egen del känner Granqvist att han har förtroende från klubben i sin roll som sportchef.

– Om man får sparka en tränare efter tio omgångar så är det något som har gått fel på vägen, så klart. Men jag är också ansvarig och måste ta de tuffa besluten som är väldigt jobbiga att ta emellanåt. Så länge jag har full energi och full backning från klubben så är jag här. Känner man inte att jag är rätt person så är det inga ”hard feelings”, men jag brinner för HIF, tycker att jag jobbar bra och känner att jag har stöd från klubben.

Är det något du hade kunnat göra annorlunda?

– Jag är övertygad om att vi har en bra trupp. Sen är det klart att man kan diskutera, ”skulle vi ha värvat fler försvarsspelare och bara backat hem bussen och försvarat till oss poäng eller ska vi satsa på lite offensivare spel, som vi har gått på?”. Vi vill skapa en identitet i föreningen. Det är lätt att man bara svänger när det går dåligt och så tar vi bara bort det som vi försökt bygga upp här nu under 2 år. Jag känner att det inte är rätt väg att gå. Vi har spelare som är skickliga och duktiga, vi behöver bara skruva på vissa saker. Då tror jag poängen kommer börja trilla in här också. 

Den här veckan, och i söndagens match mot AIK, kommer laget ledas av Mattias Lindström och Álvaro Santos. Lindström har tidigare varit Lennartssons assisterande och Santos lyftes upp från U19-laget förra veckan.

Utrymme finns för ny huvudtränare

Duon kommer ha ett delat ansvar, men Lindström kommer stå som huvudansvarig i och med att han genomgår en PRO-kurs.

Sedan återstår det att se om det blir en långsiktig lösning eller om en ny huvudtränare kommer plockas in.

– Vi tar den här veckan först och sen får vi sätta oss ner med teamet och diskutera framtiden efter det.

Har du kontakt med andra potentiella huvudtränare?

– Än så länge har jag inte diskuterat med andra tränare, säger Granqvist.

Jörgen Lennartsson har 1,5 år kvar på sitt kontrakt, vilket innebär en kostnad för HIF under lika lång tid. Men det ekonomiska ska inte ställa till problem för att rekrytera en ny huvudtränare.

– När vi väl tog det här beslutet så hade vi de parametrarna med i det så klart.

Rollen som ”Granen” vill ha in

Oavsett om en ny huvudtränare plockas in eller inte så kommer fler förändringar att göras i sommar.

Ledarstaben har endast bestått av tre personer under säsongen, förutom förra veckan när de var fyra. Granqvist öppnar för att på något sätt förstärka den delen under sommaren. Det har diskuterats om att plocka in en analytiker men allra högst upp på önskelistan står en idrottspsykolog.

– Jag tror att det blir prestationsångest hos vissa spelare, lite jobbigt när det går tungt för alla vill vinna och ta poäng. Där tror jag det kan bli en grej som tar bort lite tyngd från vissa spelares axlar.

”Är väl ingen dum gissning...”

Även på spelarfronten kommer det hända grejer. Granqvist menar att de behöver få bort vissa spelare, antingen på lån eller via försäljning.

Och spetsvärvningar behövs.

– Jag tycker vi har släppt in alldeles för enkla mål och vi har inte gjort tillräckligt med mål. Så det är väl ingen dum gissning att det kanske kommer hända något på försvarssidan och anfallssidan.

Som det är nu har Helsingborg en av allsvenskan största trupper, men inte den bästa ekonomin. Men precis som gällande ledarsidan ska det finnas utrymmen för värvningar.

– Vi behöver förstärka truppen på en nivå där vi känner att det blir så. Sen är det ju så här, att ni inte har koll på vilka förhandlingar vi har med vilka spelare och vilka löneanspråk de har. Jag har en budget att förhålla mig till och den är inte överstigen, utan den är inom de ramar jag har

Du har helt enkelt råd att ha kvar en bred trupp och få in spetsvärvningar?

– Det är mycket möjligt att det är så, säger Granqvist.

Och han vet vad som krävs för att laget nu ska vända trenden.

– Nu är det upp till spelarna att visa rätt karaktär och attityd redan på söndag mot AIK. Vi har 20 omgångar kvar, det är inte så att det är fem omgångar kvar och vi har riktig krisstämpel, utan vi har 60 poäng att spela om. Vi har alla förutsättningar för att vända den här trenden, men det måste ske också. 

Tv: Toivonen listar sina tre bästa fotbollsminnen

Familjen seglar jorden runt: ”Barnen är det minsta problemet”

Premium: Barnens andra jorden-runt-segling • Ute på havet i två år

Svenska nakenparadisen: ”Smög hit första gången”

Premium: Malin, 51, gifte sig helt näck • ”I Sverige har vi alltid varit pryda – det verkar svänga nu”

Slaget om nyckelstaden över – det här kan bli Putins nästa mål

Premium: Lysychansk pekas ut som nästa mål efter Sievjerodonetsk