Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amadou Doumbouya frias efter misstänkta våldtäkten

Djurgårdsspelarna misstänktes för våldtäkt och kränkande fotografering – döms för ringa narkotikabrott.
Amadou Doumbouya.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Djurgårdens IF-spelaren Amadou Doumbouya frias från misstankar om våldtäkt och kränkande fotografering.

Däremot fälls han för ringa narkotikabrott, meddelar Stockholms tingsrätt.

Åklagare Frida Vedin berättar att hon kommer överklaga delar av domen till hovrätten.

I oktober åtalades Amadou Doumbouya misstänkt för våldtäkt, kränkande fotografering och ringa narkotikabrott. Efter att rättegången hade avslutats för två veckor sedan meddelade åklagare Frida Vedin att hon yrkade på att Doumbouya skulle dömas till fängelse i tre år och utvisning från Sverige.

När domen kom under torsdagen stod det dock klart att Doumbouya, i tingsrätten, frias från misstankar om våldtäkt och kränkande fotografering.

”Enligt tingsrätten har målsäganden varit såväl trovärdig som tillförlitlig och hennes uppgifter har även fått stöd av annan bevisning. Med hänsyn till den tilltalades uppgifter och den bevisning som finns till stöd för dessa anser tingsrätten det dock inte ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade våldtagit målsäganden. Åtalet för våldtäkt ogillas därför”, skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

”Inte heller anser tingsrätten att det är bevisat att den tilltalade filmat målsäganden olovligen och i hemlighet. Även åtalet för kränkande fotografering ogillas därför”.

Åklagare Frida Vedin meddelar att hon kommer överklaga delar av domen till hovrätten.

– Jag vet inte hur jag gör med den kränkande fotograferingen, men jag kommer överklaga våldtäkten, säger hon och tillägger:

– Jag är så klart besviken över utgången.

Vedin konstaterar att rättens ordförande och en nämndeman ville döma Doumbouya för våldtäkt.

– Det är en så kallad nämndemannadom där två nämndemän ville frikänna. Jag delar bedömningen som den skiljaktiga meningen har anfört. Jag tycker att de har gjort en korrekt bedömning, det vill säga att han ska dömas, säger Vedin.

I domen går det att läsa att rättens ordförande och en nämndeman ”anser att det genom den bevisning som åklagaren har åberopat är ställt utom rimligt tvivel att målsägandens deltagande i samlaget var ofrivilligt”.

Doumbouya döms för narkotikabrott

Doumbouya döms samtidigt för ringa narkotikabrott. Påföljden blir dagsböter på totalt 15 900 kronor.

Doumbouya nekade till våldtäkt och kränkande fotografering. Vad gäller misstanken om ringa narkotikabrott har 20-åringen i förhör uppgett att han har fått något för att motverka sömnproblem av en vän – och att han på det sättet kan ha fått i sig den narkotikaklassade substansen tramadol.

– Han förnekade även den åtalspunkten. Där gör tingsrätten en annan bedömning gällande hans uppsåt. Det är inte linje med hans inställning så den delen är vi inte nöjda med, men i det stora hela är det här en bra dom för oss, säger försvarsadvokat Olle Kristhammar.

Han utvecklar:

– Domen ligger i linje med hur vi har argumenterat hela vägen och tingsrätten delar ju vår bedömning. Det är ett väldigt bra resultat för oss att han blir frikänd.

Hur ser du på att juristdomaren och en av nämndemännen ville se en fällande dom avseende våldtäkt?

– Jag kan egentligen angående det bara konstatera att det handlar om bevisvärdering och att tingsrätten ändå i slutändan har gått på vår linje. 

Kommer ni överklaga domen gällande ringa narkotikabrott?

– Det har vi inte tagit ställning till.

Gällande det faktum att åklagare Frida Vedin kommer överklaga delar av domen till hovrätten säger Olle Kristhammar:

– Det har jag ingen kommentar till i nuläget.

Hur har Doumbouya mått i allt det här?

– Han har varit stark genom den här processen, tycker jag. Men det är påfrestande att sitta häktad, det är det för alla. Det har också varit en stor uppståndelse kring det här. Det är ingen som kan gå opåverkad igenom en sådan här process.

Olle Kristhammar tillägger:

– Han är jätteglad över att ha blivit frikänd.

Rättegången mot Doumbouya pågick i en och en halv dag. Huvudförhandlingen hölls nästan uteslutande bakom stängda dörrar.

Efter att rättegången hade avslutats meddelade tingsrätten att Doumbouya skulle fortsätta sitta häktad i väntan på dom. Fem dagar senare försattes dock Doumbouya på fri fot. Och nu frias han alltså från misstankar om våldtäkt och kränkande fotografering.


FAKTA: DET HÄR HAR HÄNT

1 oktober: Djurgårdens IF förlorar bortamötet med Degerfors IF (0–3). Amadou Doumbouya spelar från start.


2 oktober: Under natten, bara timmar efter mötet med Degerfors IF, misstänks Amadou Doumbouya ha våldtagit en kvinna. Den misstänka våldtäkten ska ha ägt rum på Östermalm i Stockholm. Morgonen efter tränar Amadou Doumbouya som vanligt med Djurgårdens IF. 


3 oktober: Amadou Doumbouya frihetsberövas. Några timmar senare meddelar Djurgårdens IF att de stänger av 20-åringen från sin verksamhet med omedelbar verkan.


6 oktober: Amadou Doumbouya häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. 


28 oktober: Åtal väcks. Förutom våldtäkt åtalas Doumbouya för kränkande fotografering och ringa narkotikabrott. Han nekar till anklagelserna.


9 november: Rättegången mot Amadou Doumbouya inleds i Stockholms Tingsrätt. Den pågår i en och en halv dag. Efter rättegången meddelar åklagaren Frida Fridan att hon yrkar på att Doumbouya ska dömas till fängelse i tre år och utvisas från Sverige.


15 november: Amadou Doumbouya försätts på fri fot i väntan på dom. ”Det finns inte längre skäl att hålla Amadou Doumbouya häktad i målet”, står att läsa i beslutet från tingsrätten.