Álvaro Santos paff att ställas mot Åge Hareide: ”Trodde aldrig det”

Tv: Faltsetas tror HIF spelar allsvenskt även 2023.
Lindström och Santos har båda haft Hareide som tränare.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu möts HIF-duon och MFF:s nygamle tränare i derbyt.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Álvaro Santos och Mattias Lindström har haft Åge Hareide som tränare.

Nu ställs HIF-duon mot norrmannen vid tränarbänken i derbyt mot Malmö FF.

– Det trodde jag aldrig skulle hända, säger Santos. 

Det är lärljungarna mot läromästaren under söndagen när HIF tar emot Malmö FF.

Gästernas Åge Hareide hade Mattias Lindström som spelare i HIF redan 1999 och i Álvaro Santos fall var Hareide brassens tränare i såväl Örgryte 2009 som Helsingborg 2012 (även Lindström spelade i Skånelaget för tio år sedan).

Det är med andra ord kärt återseende för HIF-duon som sedan maj månad är chefstränare för den kvalplatsplacerade klubben. 

Nestor Hareide klev alldeles nyligen in som nödlösning på MFF:s tränarpost säsongen ut och han ser fram emot att ställas mot sina två tidigare spelare vid sidlinjen.

– Álvaro är en fantastisk kille och var en väldigt bra spelare. Brasilianare är ett trevligt folk, säger Hareide och ler innan han fortsätter:

– Mattias var så ung när jag tog upp honom. Han var så talangfull och fick en fin karriär. Jag har bara goda minnen från Álvaro och Mattias. 

”Jag och Åge hade en jättebra relation” 

För Álvaro Santos blir det något alldeles extra att möta Hareide som tränare.

– Det trodde jag aldrig skulle hända, att möta Åge i ett derby. Det ska bli kul. Jag har stor respekt för Åge, han är en framgångsrik tränare och vi hade en jättebra relation i både Öis och HIF. Jag har lärt mig mycket av honom. 

Kan du och Mattias slå Åge rent taktiskt?

– Det är svårt att säga, jag är inte den som vill tävla mot andras tränares taktik. Allt är relativt hur bra taktisk man är. Fotboll handlar om passion och kärlek. Det kommer bli en fajt men det är svårt att veta på förhand hur det kommer sluta. Men det är klart att vi vill vinna matchen.

Faltsetas om Skånederbyt: ”Bra tryck genom tv-rutan” 

Häcken-lånet Alexander Faltsetas nöjer sig heller inte med kryss mot regerande mästarna MFF på Olympia.

– Jag vill alltid vinna, det ligger i min natur. Annars kan man ju skita i det. 

Det väntas bli lapp på luckan i söndagens derby. Det ser Faltsetas fram emot.

– Superkul och väldigt inspirerande. Jag har ju bara sett Skånederbyt på tv tidigare men genom tv-rutan har det varit bra tryck så det ska bli väldigt kul att kliva ut och känna på ett fullsatt Olympia. 

Alexander Faltsetas längtar till derbyt.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Santos grämer sig: ”Men jag får acceptera det” 

Detta blir Faltseras första Skånederby. Álvaro Santos har spelat desto fler.

– Man får nästan dra sig bort från planen. Man vill så gärna spela... Men jag får acceptera att jag inte är fotbollsspelare längre och jag säger till mina spelare att de är på den bästa platsen, att de verkligen ska njuta. Det finns inget bättre än att spela fotboll och stödet på Olympia i derbyt kommer vara enormt, säger 42-åringen och fortsätter:

– Vi ska verkligen gasa. Favoritskapet är kanske på Malmö men det finns inget som säger att vi inte kommer att vinna matchen. Vi ska visa publiken att vi ska klara det allsvenska kontraktet. 

Vill upprepa populära aktionen i Malmö 

I juniderbyt på malmöitisk mark vann MFF efter ett avgörande mål på tilläggstid. En snackis efteråt blev den nedtagning som Santos gjorde vid sidlinjen som spreds som en löpeld på sociala medier. 

Santos berättade i en intervju med Expressen om den uppskattade aktionen: ”Jag tog chansen. Det hade kunnat bli fel, men jag har alltid älskat sånt där, det är sånt som jag tränat på sedan jag var liten. Desto mer naturligt som det känns, desto bättre är det. Bollen kom perfekt mot mig och det enda jag tänkte var att inte ta emot med händerna, för jag har aldrig varit målvakt”, sa han 2 juli.  

https://twitter.com/dplus_sportSE/status/1541489008232071168?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1541489008232071168%7Ctwgr%5E822d18b90a5d29836d6cfa9f9e9cdd9199137506%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fsport%2Ffotboll%2Fallsvenskan%2Falvaro-santos-om-speciella-relationen-med-mattias-lindstrom%2F

Efter nedtagningen applåderades Santos av MFF-publiken – och han utesluter inte att det blir något liknande inför hemmasupportrarna på söndag. 

– Det var oväntat, men kommer bollen så kommer jag försöka göra det igen. Men det blir svårt att slå den i Malmö, det måste jag ändå säga, avslutar Santos och skrattar. 

Tv: Santos myser – när han själv får se klippet