Höll tyst – Örebro anmäls: ”Allvarligt”

Foto: Christine Olsson/TT / Christine Olsson
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Christine Olsson/TT / Christine Olsson

Flera spelare i Örebro kräktes kort innan matchen mot Sirius.

Något Sirius matchläkare inte visste om.

Nu anmäls Örebro till disciplinutskottet.

– Det är allvarligt, och den kommer vi göra en anmälan på, säger Per Eliasson, chef för matchdelegater på Sef.

Inför bortamatchen mot Sirius mådde flera av Örebros spelare dåligt och kräktes. Något tränaren Axel Kjäll berättade för NA, efter matchen.

För Sirius lagläkare Jakob Johansson kom det som en överraskning.

– Det där är absoluta nyheter för mig, det är ingen information som jag har fått utan Örebro har rapporterat till mig, vid tre olika tillfällen, att alla spelare och ledare är friska, säger han till TT.

I Svensk Elitfotboll regelverk av genomförande av matcher under covid-19 framgår det att hemmalagets läkare ska godkänna alla som är på arenan. 

”Allvarligt att det brister i rutinen”

Per Eliasson, chef för matchdelegater på Sef, förklarar att rutinen brast inför matchen.

– Rutinen har fungerat på morgonen, självskattningen är gjord av alla spelare och ingen hade då några symptom. Utan det här kommer i samband med att man äter inför matchen, säger han och fortsätter:

– Däremot, i samband med matchen när de börjar känna sig dålig, då har det brustit. Då har inte Sirius läkare blivit informerad om situationen som uppstår. Örebro tar på sig att det här blev fel, men för deras del hade det med maten att göra och de satte det inte i samband med allt det andra. 

Hur ser ni på agerandet?

– Det är allvarligt, och den kommer vi göra en anmälan på för protokollet ska vi följa. Sedan är det en lycklig utgång på det. Men det är fortfarande allvarligt att det brister i rutinen. Det kommer göras en anmälan på det.

Skulle de ha spelat matchen?

– Det är fortfarande en läkarbedömning. Men som jag säger, det har brustit där. Det är klart om man har de här symptomen, om de symptomen är så tydliga utifrån ett corona-persepktiv, då ska man så klart inte ha spelat, säger Per Eliasson.

”Ingen ambition att mörka”

Örebros tränare Axel Kjäll, som berättade om de magsjuka spelarna, menade inte att dölja något för matchläkaren.

– Vi hade ingen ambition att mörka, vi måste titta på om det fanns någonting vi kunde gjort annorlunda, säger han till Sveriges radio.

Trots gårdagens händelse är Sef trygga med att protokollet fungerar.

– Vi har spelat hundra matcher och den har funkat på alla de andra matcherna. Jag känner mig trygg i protokollets efterlevnad, säger Eliasson. 

Här är fem saftiga transfers - Zlatan inte etta på listan