Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Allt sitter väl inte riktigt än för oss”

Tusentals såg AIK:s första träning 2020
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN

AIK såg ut att gå mot andra raka segern på försäsongen. Men i den 84:e minuten tappade man till 1-1 hemma mot Västerås.

Per Karlsson är positiv till det nya spelsättet, men menar att laget behöver tid.

– Vi jobbar på det. Allt sitter väl inte riktigt än tycker jag, säger han.

På lördagen spelade AIK sin andra träningsmatch på Skytteholms IP och den här gången stod superettanlaget Västerås för motståndet. AIK mönstrade ett 3-4-3 där Bilal Hussein spelade som en falsk nia med Saku Ylätupa och Jasir Asani framför sig.

Dessutom fick nyförvärven Jakob Haugaard spela från start och Erick Otieno, som värvats från Vasalund, fick fortsatt förtroende på vänsterkanten. AIK började också bäst och tog ledningen redan efter fyra minuters spel.

Sebastian Larsson satte en stenhård frispark till 1-0, lågt intill målvaktens vänstra stolpe. Hemmalaget hade ett stort bollinnehav under stora delar av den första halvleken utan att skapa allt för många heta målchanser.

– Vi försöker jobba med något nytt, bitvis finns det saker som känns väldigt intressant i det. Ibland ligger vi kvar i det gamla, men vi har börjat en ny process och det är roligt tycker jag, säger målskytten Larsson som spelade en halvlek.

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN

Hur känns det nya spelsättet?

– De gånger vi gör saker rätt känns det väldigt intressant, det är en blandning av, att ställa om mentalt och bli ett lag som kanske ska ha mer boll och tålamod i vårt fotbollsspelande. Vi ska bli betydligt aggressivare defensivt vilket vi fick se prov på i första halvlek när våra mittbackar trycker upp och bryter bollen. Det ställer krav på att inte göra misstag. Ibland hamnar vi i det som har varit, vi jobbar mycket på det, men det är roligt att hitta på något nytt.

Per Karlsson:

– Den första halvleken kändes rätt okej ändå. Vi visar rätt tendenser även om vi inte skapar så mycket målchanser. Vi vågar spela många passningar, hålla i bollen och inte stressa för mycket, säger mittbacken.

Hur ser du på det nya spelsättet?

– Vi jobbar på det nya spelsättet. Allt sitter väl inte riktigt än tycker jag. Det är fortfarande mycket tänka innan det sitter i ryggmärgen. Vi har fått en positiv start till det nya spelsättet, det är lite mer bollinnehav och vi ligger aggressivare när motståndarna har bollen. Det är väl planen. 

Känns ni mer framåtlutade?

– Ja, det är känslan i alla fall. Vi känns mer offensiva och har ett positivt bollinnehav, ambitionen är att hamna där i stället för att bli statiska.

Karlsson om spelet: ”Det är en utmaning”

Hur har det nya spelsättet tagits emot av spelargruppen?

– När man ska göra något nytt så är det en utmaning. Det är väl inte bara positivt från början, första reaktionen från mig var väl ”oj, ska vi frångå det som faktiskt gjort att vi varit stabilt topplag i några år?”. Men efter några timmar tänkte jag att det här är en utmaning som driver en att faktiskt få energi varje morgon och göra nya saker. Vi har hamnat där nu, vi har pratat mycket mellan oss spelare att vara positiva och ge det här en chans. Det här är vårt spelsätt nu och vi ska göra allt för det.

Sebastian Larsson tror att AIK:s nya spelsätt öppnar för en flexiblare fotboll 2020.

– Det är spännande. Jag tror att om vi får till det här som vi vill, så kommer det ge oss större möjligheter att spela fotboll på olika sätt. Man kan spela med mer renodlade forwards och man kan spela med en falsk nia och två tior. Det gäller att få rotationen och att folk vill vara med i det här spelsättet.

Till den andra halvleken genomförde AIK hela nio byten vilket påverkade matchbilden en hel del. Mot slutet hittade gästerna också ett mål. 

I den 84:e minuten kvitterade Västerås genom William Videhult som nickade in ett högerinlägg från Simon Johansson. Det blev också slutresultatet.

Nästa träningsmatch för AIK är mot Gif Sundsvall den 31 januari klockan 13:00.

AIK:s startelva mot Västerås

Jakob Haugaard (mv)

--

Daniel Granli

Per Karlsson

Karol Mets

--

Robert Lundström

Sebastian Larsson (K)

Felix Michel

Erick Otieno

--

Jasir Asani

Bilal Hussein

Saku Ylätupa