Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allsvenske ledaren: "Klart det var jobbigt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Daniel Kindberg.
Foto: Tobias Nyk nen / BILDBYR N
Östersund är nykomlingar i allsvenskan.
Foto: Tobias Nykänen / BILDBYRÅN

Han tar tackat nej till en nyckelroll i Djurgårdens IF, nobbat Premier League-klubbar på jakt efter tränaren Graham Potter och rivit sönder avtalsförslag i direktsänd tv.

Han har också kidnappats i centrala Stockholm, sett krigets våldtäktshotell på Balkan och upplevt rituell kannibalism i Kongo - och han skäms över hur Sverige kunde stänga gränserna för flyktingar.

Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg, 48, är inte din vanliga fotbollsledare.

Därför förvånar det inte att han i podcasten "Lühr och Allsvenskan" utan tvekan svarar på frågan om han vunnit SM-guld med till exempel AIK:s omsättning på 150 miljoner kronor:

- Ja, lätt. Lätt. Absolut, där om råder ingen tvekan. Vi skulle göra det. Östersunds FK skulle göra det, med all säkerhet.

Lühr och Allsvenskan med Daniel Kindberg

Den första matchen mot Hammarby på ett fullsatt Tele2 arena satte en stämpel på den allsvenska nykomlingen Östersunds FK som sedan aldrig tvättats bort under säsongen.

Ja, den första halvleken var snudd på en chock.

- Det är mer överraskande när man pratar med människor som följt allsvenskan under lång tid och kanske inte sett just det hända så många gånger...

 ..., eller, aldrig!

- Nej, det har jag faktiskt fått höra. Men för oss som är inne i det hela, för oss så var det så naturligt. Vi har byggt upp ett spel och en identitet, ett sätt att vara på under de fem-sex senaste åren - så jag blev väldigt förvånad över att alla blev förvånad.

- Själva matchen i sig (mot Hammarby), vi har spelat bättre halvlekar mot mycket bättre motstånd. Mot Malmö FF hemma, IFK Göteborg hemma, det var mycket, mycket bättre. IFK Norrköping borta, det var mycket bättre fotboll. Vi var mycket mer kontrollerande, ibland kan man säga överlägsna i spelet mot de stora föreningarna än vi var i första halvlek mot Hammarby.

Du är en person som inte duckar för att få ut ditt budskap. Rapporter säger att du en gång i tv rev sönder kommunens avtalsförslag gällande arenan?

- Just det tillfället var ett tjänstemannaförslag för en hyressättning mot oss. Jag fick det av mina medarbetare, men jag trodde de lurade mig. Att de skulle köra ett skämt.

- Det kom ett tv-team från SVT till vårt kansli för att göra ett annat reportage, medan jag stod och läste det där. Och jag blev så heligt förbannad när jag läste det så jag bara skrek. Så rev jag sönder och slängde det, det var det sämsta jag har sett. Så var storyn. Och det var så dåligt.

- Jag har ett intensivt engagemang, det gör att jag blir väldigt känslomässig. Framför allt när man orättvist ger sig på oss. Då blir jag väldigt spontan i mina uttryck.

Är du imponerad av storklubbarnas satsningar i allsvenskan?

- Nej, det är jag inte. Inte om du slår ut krona på resultat, "pang för pengarna", då är det ganska blekt. Det måste jag säga.

- Det är också gamla strukturer, de har fina föreningar som funnits i över hundra år. Det är svårt att göra den resa av förändring som vi har gjort. Jag tror det finns väldigt många som tänkt i de banorna som vi har gjort. Men ibland är strukturer för tunga att brotta ner.

Säg ändå att du kommer in i ett AIK, hur skulle du påbörja en förändring där?

- Jag skulle aldrig acceptera att man omsätter 100 eller 150 miljoner kronor per år och inte är mästare varje år. Det är ju helt omöjligt. Det är ju oacceptabelt.

Men då har du en klubb som Malmö FF att konkurrera med, som omsätter 500 miljoner kronor...

- Ja, de (Malmö FF) måste vinna varje år. De måste också vinna med ackuratess. Nu tycker jag ju Malmö FF är väldigt bra, men formstarkast och bäst just nu är nog AIK.

Skulle du då vinna SM-guld med 150 miljoner i omsättning?

- Ja, lätt. Lätt. Absolut, där om råder ingen tvekan. Vi skulle göra det, Östersunds FK skulle göra det, med all säkerhet.

Stämmer det att Djurgårdens IF försökte knyta dig till sig för några år sedan?

- Ja, det gör det. Jag var i samtal om att engagera mig där.

Vad skulle du få för roll?

- Det vill jag inte prata om så mycket. Jag var väldigt intresserad. Det finns en bakgrund i mig då jag växte upp i Umeå. jag hade en barnflicka som var tillsammans med en Djurgårdsspelare i hockey, så när de kom till ladan i Umeå så fick jag följa med - och då blev jag ju liksom djurgårdare. Det har följt med mig genom livet.

Var det nära att du tog klivet?

- Ja, det var mycket nära.

Tränaren Graham Potter, det måste ändå vara ditt största fynd.

- Det är rätt beskrivning. Det är ju min, om ska kalla det för, värvning. men eftersom det är en människa, en kollega och vän så är det svårt att uttrycka sig så. Men fotbollsmässigt så är det absolut det största jag gjort, kanske det största jag kommer att föra i fotbollen. Så är det.

Har ni tvingats stå emot bud på Potter?

- Jo, det har funnits tillfällen. Nu var det ett tag sen, men jag har fått samtal.

Var kommer samtalen ifrån?

- Från England. Från Premier League.

Swansea surrades det om?

- Alltså, faktiskt inte. Det var inte Swansea. Jag känner Swanseas ordförande väl, och hade han velat att Graham skulle komma så hade han ringt och sagt det.

- Däremot så sades det att några ur Swanseas organisation hade ringt vårt kansli, och i det samtalet så hade de förmodligen berömt Grahams utveckling. Det har nog blivit en liten missuppfattning där.

Men andra Premier League-klubbar låg på och ville ha honom som manager?

- Ja, det fanns två olika roller som vi talat om.

Du har sagt att du har ganska goda kontakter i Everton.

- Ja, och i Wigan. Swansea, och jag har haft en del kontakter i Newcastle, Sunderland och även West Ham under en tid.

Så någon av de klubbarna var det?

- Så kan det vara.

Men hur står man emot ett Premier League-bud om man tränar Östersund?

-  Man måste också se Graham för den han är. Det där är inte så viktigt för honom, som jag uppfattar det. Så måste man se hans familjesituation. Sen är han inte så lättflörtad i fotbollssammanhang. Jag skulle räkna till två lag i Skandinavien som han skulle välja att gå till. Vilka? Det vill jag inte gå in på.

- Han är starkt beroende av att få ett stort förtroende, få stor frihet i sitt sätt att arbeta. Jag tror också att han är beroende att det fungera socialt och trivs med de han arbetar med. Han vill välja det, han vill kunna påverka det runtomkring.

Du brukar säga till Grahams son att han ska stanna och ta studenten i Östersund.

- Charlie är sju år, och det tycker jag. Minst.

Är det realistiskt att behålla Graham Potter så länge?

- Ja, det tycker jag. Absolut.

I boken "Östersunds FK – från tvåan mot Europa" så berättar du att du upplevde "många traumatiska händelser under perioden 1994 till 2004. " Bland annat en kidnappning i Stockholm, mitt på ljusa dagen i Stockholm.

- Det är så att jag haft en tidigare karriär i försvarsmakten. Jag var officer där, slutade som överstelöjtnant, bataljonschef. Men jag jobbade väldigt mycket med internationell verksamhet, både operativt och som insatsledare i högkvarteret. Jag arbetade mycket på Balkan, och jag arbetade mycket i Afrika. Både i FN-insatser och i Nato-ledda insatser. I det sammanhanget så hände det naturligtvis väldigt många saker när man är ute i sådana operationer.

- Dels är jag förhindrad att prata om det, av sekretesskäl - så också det i Stockholm som hade koppling till mitt arbete. Jag tycker heller inte det är det värsta som jag har varit med om på mina operationer och resor. Det var en sak som hände, som hade en koppling.... - ja, jag fick ju ont naturligtvis.

Men du blev indragen i en bil mitt på ljusan dag?

- Det var faktiskt inte på ljusan dag, det var mot kvällningen. Det är klart att det var lite traumatiskt. Just det är ju öppna uppgifter, eftersom det polisanmäldes och jag var ju på sjukhus. Det i sig är inte hemlighetsstämplat. Det hände.

- Det är klart att det var jobbigt, men med tanke på min bakgrund så kanske det inte var det jobbigaste jag varit med om.

Hur tog du dig ut?

- Jag slog mig ur en bil i närheten av en bensinmack i en av Stockholms södra förorter. Så gick det till. Det var dramatiskt. Jag hade väl ett dramatiskt, intensivt och i mina ögon ett ganska spännande liv under 1990-talet och början av 2000-talet.

Vad kan du berätta?

- Jag har haft intressanta historiska upplevelser. Jag åkte in bakom den sista stridsvagnen när IFOR gick in i Bosnien. USA landade hela sin arsenal då, via Ungern,

- Jag ledde etablering för fem länder där. Det var mycket som hände de tiderna, just på Balkan. Man fick träffa väldigt många människor som jag förfäras över, bland annat i Doboj, Srpska, där jag träffade de som förestod både våldtäktsthotell och läger...., det var fruktansvärt.

- Jag har också varit många gånger i Kongo. Där man får se fruktansvärda saker. Med rituell kannibalism, saker som är fruktansvärda att vara med om. Metoder där folk människor går in i flyktingläger och slår vilt omkring sig med machetes, massakrerar människor, sen släpper grejerna och går som vanliga. Vi på sidan kan inte göra något, man har väldigt svårt att skjuta in i horder av människor. Hopplösheten är ett av de stora svåra problemområdena, när man inte kan göra saker. Man är bakbunden av olika skäl.

- Det har varit det största traumat som jag fått hantera. Inte så mycket det otäcka man ser och upplever, utan just känslorna att inte vara tillräcklig. Det ligger kvar hos mig fortfarande. I övrigt så har jag fått väldigt god hjälp att hantera det. Känner själv att jag blivit väldigt stark och trygg i mig själv efter jag slutat (i det militära) och börjat en annan karriär.

Hur har du utvecklats av dina erfarenheter?

- Folk har ju väldigt svårt att sätta mig och ödmjuk i samma soffa, men jag är ju i mig själv i livsfrågor väldigt ödmjuk som människa. Det har också stärkt mig i min starka tro på värdefrågor. Solidaritetsfrågor är otroligt viktigt för mig. Att ställa upp för andra när vi kan, det är väldigt viktigt för mig.

- Jag är ju djupt bestört över att vi stängde gränserna i Sverige. För mig är det ett svek. Jag skäms oerhört mycket för det. Och jag skäms över att det är en socialdemokratisk regering som tyckts sig varit nödgad att göra det. Det är väldigt jobbigt för mig. Det är väldigt personligt.

Tillbaka till fotbollen - du säger att Östersunds FK inte när en dröm om att spela Champions League utan att ni SKA spela Champions League. Hur kan du vara så säker?

- När man vinner allsvenskan, vilket vi är i allsvenskan för att göra, då får man som mästare spela Champions League-kval. Vi ställer upp i ett Champions League-kval för att vinna, och då går man till Champions League.

- Sedan ställer vi upp där för att vinna matcherna, inte för att vara en skyltdocka.

Det svenska mantrat är annars "en match i taget". Springer du inte i väg för långt nu?

- Vår metod för att komma dit jag beskriver...,, det är att bli oerhört skickliga på att fokusera i dagen. Att vara bäst i dag, att träna bäst, att bli bäst på marknad, bli bäst på kansliet, tävla om det. Främja initiativmod och kreativitet, det är ledord.

- Hela tiden utveckling. Varje träning och varje match. Det är metoden, nästa match ska vinnas. Metoden ska ta oss till mästerskapet, det är bara det som gäller. Det tycker jag är okontroversiellt. Vem fan spelar för att bli tolva i en tävlingssport? Hur roligt är det?

- Fråga Malmö FF om de är så superinspirerade att bli tvåa. Vem fan vill bli tvåa? Vi vill blir mästare, det är därför man håller på med sport.

Malmö FF omsätter runt en halv miljard, AIK runt 150 miljoner kronor. Hur ska nu ta upp kampen?

- Vi omsätter 44 miljoner nu. Vi har en treårsplan där vi ska öka omsättningen med tio miljoner kronor per år. Och det är helt realistiskt att bli mästare med en omsättning på 65 miljoner kronor i vår förening.

- Jag har ett uttryck som går: "En blöt skjorta varje dag, det är vad som krävs." För den som tror att vi flinar oss till mästerskapet, utan att göra ett hårt jobb - det är fel.

- Vi kommer att bli mästare för att vi jobbar hårdast, för att vi mest effektivt utnyttjar våra pengar och för att vi redan i dag har Skandinaviens bästa tränare. Vi har fått kontinuitet i hur vi ska träna och vi utvecklar oss hela tiden.

- Det är därför vi blir mästare. Det är inget annat "magic" bakom det.