Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Betydligt större avtal än i de andra ligorna”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: Anel Avdic.

DHL blir ny presentationspartner till allsvenskan.

Det meddelades på onsdagens upptaktsträff.

– Vi är jätteglada, säger Mats Enquist, Sef:s generalsekreterare.

På onsdagens upptaktsträff meddelade Svensk Elitfotboll att fraktföretaget DHL blir allsvenskans nya logistikpartner - men också tillika presentationspartner till allsvenskan – ”delivered by DHL”.

– Vi ska inte byta namn. Vi låter allsvenskan heta allsvenskan. Vi är en stolt liga med tradition. Däremot behöver vi partners, inleder Mats Enquist, Sef:s generalsekreterare.

Får rätt exponera sig bredvid logotyp

– Vår nya partner kommer att leverera bollen. Vi är jätteglada att få en partner i DHL, som blir vår logistik partner, men inte äger liganamnet på det sättet.

Ted Söderholm, vd på DHL Sverige, om det nya samarbetet.

– Vi på DHL Express ser fram emot att ingå i ett partnerskap med Svensk Elitfotboll och bli den officiella logistikpartnern till allsvenskan.

DHL, som är allsvenskans nya logistik- och presentationspartner, har bland annat rätten att grafiskt exponera sig bredvid allsvenskans logotyp. 

"Namnet är fortfarande allsvenskan"

Mats Enquist, Sef:s generalsekreterare utvecklar för SportExpressen:

Vad innebär avtalet i praktiken?

– Vi har en plats på armen, där allsvenska lagen sitter, och så sitter tipselit där. Ena armen är borta från klubbarna, den äger dem inte själva, och så har det varit i evig tid. Vi har förhandlat med svenska spel om att få den ytan fullt ut. De har gått med om att vi får sätta loggan där. Nu får vi trycka ihop "A:et" för att få plats med DHL-biten. 

– Den kommer att synas där, men ingen ny plats, och den är inte exklusiv så att klubbarna inte får göra egna saker. Men den syns där. Och andra sidan kommer vi ta upp den här frågan med klubbarna på fredag, vill klubbarna så får vi riva avtalet.

Har klubbarna varit positivt inställda till det här?

 – Ja. Det är alltid så här. Klubbarna har varit med hela processen och det handlar om väldigt mycket pengar mot en liten exponering - och mot inget intrång alls utav klubbarnas egna rättigheter.

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Jag kommenterar aldrig summor men det är en bra rättighet som är stor och seriös. Man måste respektera att det finns känslor kring matchtröjor, men vi är en demokratis organisation och ändrar klubbarna sig så tar vi upp det. Men det tror jag inte.

Hur ofta kommer "deliverd by DHL" att användas och när?

– Egentligen bara i loggan. Vi kommer aldrig prata om det. Namnet är fortfarande allsvenskan. Det gäller enbart när vi kör det grafiskt och på webben. Alla tillfällen när vi använder allsvenska loggan. Vi kommer aldrig prata om allsvenskan som "deliverd by DHL". För den heter inte så - utan serien heter allsvenskan. 

Hur mycket pengar får klubbarna?

– Allt. Rubbet. Vi är bara ett ombud för föreningarna, vi har inget eget intresse i det här.  

– Jag kan inte prata om summor, men avtalet är bra. Jag tror ingen klubb kommer vara i närheten av att skriva ett eget avtal.

"Kan inte nämna summor"

Varför kan du inte nämna summor?

– Därför att av rättighetsskäl så får vi inte det. Det är alltid så i förhandlingar, det kommer säkert komma ut, men vi nämner det för klubbarna. De har koll på summorna, men vi kan inte fronta siffrorna. Klubbarna har i alla fall den möjligheten. 

Hur står sig det här avtalet med motsvarigheten i Norge och Danmark?

– Det här ett betydligt större avtal än vad vi ser i de andra ligorna, definitivt. Det är ett riktigt bra avtal. 

Har ni haft planer på att sälja namnrättigheterna till allsvenskan?

– Allsvenskan är så gammalt inarbetad, skulle vi ge oss på den, så tror jag att det är en gigantisk process att få accept på det. I dag är det orealistiskt och inte önskvärt i första hand, generellt, från alla sidor. Vi gör inte saker utan klubbarna. 

Foto: Anel Avdic.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!