Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fotbollen får grönt ljus – premiär i juni

Fotbollen får grönt ljus för spel igen.
Beskedet alla supportrar har väntat på: Allsvenskan rullar i gång igen.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jesper Karlströms Djurgården är regerande mästare.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Hammarby utmanade i fjol och ser giftiga ut även i år.Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Malmö FF är Sveriges rikaste klubb och alltid med där upp och slåss om guldet.Foto: BILDBYRÅN
AIK med landslagsmittfältaren Sebastian Larsson ses som en av favoriter till SM-gulder 2020.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
IFK Göteborg är en storklubb som haft några tuffa år men nu vädrar morgonluft igen.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
1 / 7

I går kunde SportExpressen avslöja att fotbollen får grönt ljus av Folkhälsomyndigheten.

Nu är det officiellt: Allsvenskan startar 14 juni och damallsvenskan 27 juni.

Dessutom öppnar beskedet upp för andra sporter som utövas utomhus.

– Att rädda liv är fortfarande prioriterat och om läget ändras är vi redo att fatta nya beslut, säger idrottsministern Amanda Lind på en pressträff.

Flertalet stora europeiska fotbollsligor hade redan fått klartecken, somliga redan återupptagits.

Samtidigt har den svenska fotbollen, med elitklubbarna i herrarnas och damernas allsvenskor, stått frustrerade vid sidan och inväntat besked från Folkhälsomyndigheten. Föreningen Svensk elitfotboll, Sef, har länge planerat för att kunna köra i gång herrarnas allsvenska den 14 juni och har hela tiden varit positivt inställd till att det ska gå att genomföra.

Problemet? De har inte fått något gehör från myndigheterna.

Men i måndags tändes hoppets låga.

– Vi hoppas att allt ska kunna vara klart till slutet på veckan. Det är ett regelverk som behöver bli klart. Vi ska ha diskussioner med polis och andra så att det här blir en bra start för verksamheten, sa statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT då.

Officiellt: Grönt ljus sporter utomhus

Under torsdagskvällen kunde SportExpressen avslöja att det blir allsvensk premiär i mitten av juni. Även damallsvenskan och superettan kommer att påbörjas i juni, efter att Svenska fotbollförbundet, Svensk elitfotboll och Rikidrottsförbundet kommit fram till en lösning tillsammans med Folkhälsomyndigheten.

Nu är det också officiellt.

Rosengård vann SM-guldet i fjol. Om ungefär en månad börjar konkurrenternas jakt på mästarna.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Under fredagsmorgonen meddelade Folkhälsomyndigheten att alla sporter som utövas utomhus får grönt ljus. Något som innebär att allsvenskan startar 14 juni och damallsvenskan 27 juni.

Det sa idrottsminister Amanda Lind på en pressträff under fredagsmorgonen.

– Nu öppnas möjligheten upp för tävlingsverksamhet i alla åldrar. Vilket innebär att elitverksamheten kan starta upp igen, säger Amanda Lind.

Beskedet gäller alltså inte bara för fotbollen.

– Detta gäller för alla åldrar på dam- och herrsidan på alla nivåer. Givet att verksamheten kan genomföras under befintliga riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, att den hålls utomhus och att begränsningarna för offentliga tillställningar på max 50 personer respekteras, säger Lind.

– Att rädda liv är fortfarande prioriterat och om läget ändras är vi redo att fatta nya beslut. 

Sef jublar: ”Vi är tacksamma”

Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist säger i ett pressmeddelande att han är glad att Folkhälsomyndigheten tagit till sig av Sef:s protokoll.

– Det blir inte en optimal försäsong men det är lika för alla. Det här året blir speciellt hur man än vänder och vrider på det och det är något vi alla får acceptera, säger Enquist.

– Supportrarna och deras engagemang är det absolut bästa vi har och upplevelsen på arenorna kommer inte bli densamma utan publik men det är tyvärr nödvändigt i det här tillfället. Även här måste vi göra det bästa av saken men vi kommer att sakna och längta efter att åter få fylla våra arenor med stämning i absolut världsklass igen. Vi är tacksamma för att alla supportrar visat sig beredda att ta sitt ansvar genom att inte bidra till folksamlingar. Det kommer tider när vi kan öppna upp igen, låt oss tillsammans hålla ut tills dess.

Folkhälsomyndhetens generaldirektör Johan Carlson meddelade också på presskonferensen att spel inför publik inte lär bli aktuellt inom ett bra tag.

– Det ligger långt framåt. Jag räknar med att begränsningen på 50 personer gäller över sommaren, säger Carlson.

 

Riksidrottsförbundets ordförande om idrottens gröna ljus.
Inrikesminister Mikael Damberg vill ha en ny lag.