Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allsvenska succén jagas av topplaget

Yukiya Sugita är ett eftertraktat namn.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Japanen har hyllats av självaste Gerard Piqué.
Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Yukiya Sugita har gjort stor succé för Sirius i årets allsvenska. Nu kan SportExpressen avslöja att japanen följs av portugisiska ligatvåan Braga, som scoutat honom på plats i Sverige. 

Det var inför årets allsvenska säsong som Sirius lånade in Yukiya Sugita från Tractor i Iran – dit han kom sommaren 2018 från Dalkurd.

Åter på svensk mark har japanen visat sin klass. Han skulle egentligen tillbaka till Iran 23 juli, men tre dagar innan detta avslöjade SportExpressen att Sirius lyckats förlänga lånet sommaren ut. 

Chanserna att köpa loss Sugita från Tractor såg däremot små ut. Därför var det en minibomb som briserades 24 augusti då det stod klart att japanen skrivit på ett avtal på 3,5 år med Uppsalaklubben.

Sugita har i år noterats för sju mål och sex assist för tabelltian – och det har uppmärksammats internationellt. 

Samtal förs mellan Sugitas representanter och Braga 

Enligt uppgifter till SportExpressen visar SC Braga intresse för japanen. Den portugisiska ligatvåan har scoutat honom på plats i Sverige och har gillat det som Siriusstjärnan presterat. Samtal förs mellan Braga och Sugitas representanter. Något bud till Sirius har däremot ännu inte lagts. Sportchef Ola Andersson är fåordig kring uppgifterna.

– Jag kommenterar inga rykten. Då skulle jag inte behöva göra annat, svarar han i ett sms. 

Braga är en klassisk portugisisk klubb som är sexa i landets maratontabell. De har haft svårt att utmana giganttrion Benfica, Porto och Sporting om pokalerna – men i fjol slutade laget trea i ligan på Sportings bekostnad. I skrivande stund har de både Benfica och regerande mästaren Porto bakom sig i tabellen. 

Kom till Hércules tre år efter Trézéguet – hyllades av Piqué 

Men det är inte bara Braga som jagar Sugita. Vad SportExpressen erfar är en icke namngiven 2. Bundesliga-klubb sugen, likaså lag från Belgien och Ryssland. Likt efter succén i Dalkurd finns det även intressenter från Asien, denna gång från Qatar och Saudiarabien. 

Sugita har hunnit bli 27 år gammal och förutom spel med Dalkurd, Tractor och Sirius har han även spanska andraligan med Hércules på meritlistan säsongen 2013-2014. Han blev därmed den första asiaten att spela för Valenciaklubben som tre år tidigare hade namn som David Trézéguet och Royston Drenthe i laget – då i La Liga. 

Under en match mot Real Murcia uppmärksammades Sugita i Hérculeströjan av ingen mindre än Barcelonastjärnan Gerard Piqué, som på Twitter konstaterade följande: ”Tittar på Murcia–Hércules... Jag tycker mycket om japanen Sugi! Han har mycket kvalitet”.

https://twitter.com/3gerardpique/status/407114893226426368