Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svåra valet: ”Till slut ville jag nästan gråta”

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: CONNY SILLéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

På två allsvenska matcher har han redan hunnit presentera sig med två mål.

Men innan flytten kunde bli av slet Aslak Witry med att välja mellan Djurgården och Rosenborg.

– Till slut ville jag nästan gråta, säger 23-åringen som även berättar om stödet från familjen, samtalet som avgjorde valet samt vad han ska göra efter karriären.

– Jag har aldrig gjort en sådan här intervju innan så jag vet inte riktigt vad du vill. 

Aslak Witry slår sig ned på en stol inne i klubbstugan på Kaknäs. Han kom till Djurgården från den norska klubben Ranheim i vintras och har redan fått uppleva flera av de stora kontrasterna som flytten inneburit.

– Skillnaden är extremt mycket större än vad folk tror. Jag kommer från en klubb som har ett par tusen på matcherna max. Jag visste inte att det var så mycket uppmärksamhet kring Djurgården som det är, jag visste att det var en stor klubb men inte så här, säger Witry. 

Är det publiken som är den största skillnaden? 

– Ja, Norge har mycket att lära om man ser till intresse och hur mycket det betyder. I Norge är det inga ”hatmatcher” så som mellan Djurgården och AIK till exempel, så det är en stor skillnad. Publiken är det stor skillnad på och även uppmärksamheten från medier och på sociala medier. Supportrarna här hänger med, tar initiativ och bryr sig mycket. Det är de största skillnaderna.

När Witry till slut valde att skriva på för Djurgården hade det föregåtts av en lång process där han tvingades välja mellan att flytta till Sverige eller den norska storklubben Rosenborg. 

– Det var nästan så att jag var beredd att bara droppa båda förslagen och stanna i Ranheim, säger han. 

Dålig koll på svensk fotboll

Aslak Witry startade i Djurgårdens två första matcher i allsvenskan 2019. Mot ÖSK gjorde han två mål och var starkt bidragande till den tunga 3-0-segern på bortaplan. 

– Jag är inte van vid att folk lägger pengar på att värva mig, så då känner jag att det är viktigt att visa direkt hur bra jag är, säger ytterbacken som sedan skadade sig inför matchen mot IFK Göteborg.

Hur trivs du i klubben och staden?

– Jag hade aldrig varit i Stockholm innan jag skrev på, men det har varit riktigt bra sedan dag ett, jag har försökt komma in och bidra med mina styrkor på planen och hur jag är som person i truppen. 

Hur bra koll har du på svensk fotboll?

– Inte alls. Jag såg 20 minuter av matchen mellan AIK och Hammarby i fjol, men det är allt. Däremot har jag kollat mycket på svenska landslaget, de är riktigt bra. Men det är det. Det är klart jag sökte lite och så där när jag hörde om intresset från Djurgården, men jag har dålig koll, mycket sämre än jag borde ha. 

Vilka är dina mål när du är här? 

– Jag vill bli bättre defensivt men även bidra med mål och assist. Det är att hitta balansen mellan de två som är det svåraste, men jag vill bara bli bättre varje dag och se hur bra jag kan bli, säger Witry.

– Jag tänker att man inte ska bli bra av en tillfällighet. Jag vill bli bra för att jag har tränat mycket.

FÅ BÄST KOLL: Följ Djurgården Fotboll – direkt i Messenger 

Slog Kläbo i tonåren

Just att träna har varit ett genomgående tema under Witrys uppväxt, och det är långt ifrån enbart fotboll som har varit på schemat.

– Jag höll på med mycket olika sporter när jag var yngre, och jag var ganska bra på skidor. Jag är bra för att aldrig ha åkt professionellt, men jag är inte så bra som folk vill få det att låta.

Jag har hört att du har slagit Kläbo på längdskidor?

– Jag har slagit honom någon gång, men vi var typ 13 år och ingen av oss var speciellt bra i den åldern. Så det var inte att någon av oss vann, men jag har slagit honom. 

Sedan blev han bäst i världen och du fokuserade på fotbollen? 

– Ja precis. Jag har använt skidåkningen mycket som ett komplement till fotbollsträningen för att hålla mig i form. Och mina föräldrar är väldigt intresserade av skidor så det har blivit naturligt. 

Johannes Hösflot KläboFoto: GIAN EHRENZELLER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Visste du från början att det var fotbollen du skulle satsa på? 

– Ja, jag tycker det är en bra grej särskilt för barn att hålla på med olika sporter, men det var aldrig någon fråga om att fotbollen var det roligaste för mig och det jag ville satsa på. Sedan har jag haft perioder då jag inte har varit tillräckligt bra, mitt första år i Ranheim var riktigt svårt. 

På vilket sätt? 

– Jag fick inte spela så mycket och tyckte inte att det var så kul.

Hur var det att ta sig igenom en sådan period som 18-åring? 

– Det var svårt. I Rosenborg innan hade jag alltid spelat och varit kapten. Men de dagarna som varit tyngre har min familj hjälpt mig att inse att man måste tänka i ett längre perspektiv än bara en dålig match eller träning. Det har varit viktigt för mig.

– Som ett exempel tror jag inte att någon av dem som jag spelade juniorfotboll med i Rosenborg som är proffs i dag, det är eventuellt en, men annars ingen. Och det tror jag har att göra med att man måste lära sig hantera att det inte alltid går bra, man är inte bäst varje dag. 

Pluggar vid sidan av fotbollen

Att hantera sina känslor och att skilja på livet på och utanför planen är någonting som Aslak Witry pratar mycket om när vi ses. När jag säger att jag har hört att han är riktigt bra på Fifa berättar han att det har varit en social grej sedan flytten till Djurgården att spela med lagkamraterna. Sedan styr han snabbt in samtalsämnet på helt andra vägar. 

– Jag har alltid pluggat samtidigt som jag har spelat fotboll, nu har jag tagit uppehåll ett halvår men efter sommaren ska jag börja igen. 

Vad pluggar du? 

– Pedagogik. Jag ska bli lärare till slut, efter min karriär. Jag har fått det av min mamma att medan jag spelar fotboll och utvecklar kroppen så är det lika viktigt att utveckla huvudet. De två delarna ska vägas upp av varandra. 

– Jag tycker det är viktigt att ha koll på hur det står still i politiken också, läsa nyheter och lära sig nya saker. Det tycker jag är kul. Då går det inte att spela tv-spel hela tiden. Men alla väljer så klart själv hur de vill disponera sin tid. 

Hur har det funkat rent tidsmässigt att plugga och spela fotboll?

– Det var det som var mitt största problem i Ranheim. Jag skrev examensarbeten på bortamatcher och på landslagssamlingar. Men ibland blir det så, en gång när vi hade kvalmatch och fick jag sitta uppe till tre på natten efter och skriva klart skolarbetet.

”Viktigt att ha ett alternativ”

Det kan vara mina fördomar som spelar in här, men det känns som att det är ganska ovanligt att man redan i början av sin karriär börjar tänka på vad man ska göra efter den?

– Ja, men fotbollen är inte evig. Man kan så klart tjäna väldigt mycket pengar och jobba med fotboll efter karriären, men jag tycker att det är viktigt att känna att man har ett säkert alternativ när man är klar med karriären också. 

– Jag gillar att jobba med människor, särskilt med barn. Och då tror jag att alla mina erfarenheter som jag kommer ha med mig från fotbollen och det liv jag levt kan bli viktiga sedan också. Det är nog därför jag tänker redan nu på var jag ska göra efter karriären.

Har du hunnit ha något jobb där du har fått jobba med barn? 

– Ja jag har jobbat som assistentlärare i ett halvår och hade ett par elever som jag hjälpte på lektionerna. Det tyckte jag var väldigt kul, att se utvecklingen hos ett barn som kanske behöver lite extra hjälp. Det ger mig mycket att se människor utvecklas, säger Witry och fortsätter:

– Men jag har två syskon också, som har jobbat sedan de var 15, men mina föräldrar sa att att om jag gör mitt i skolan så stöttar de mig ekonomiskt om jag väljer att spela fotboll. Det har varit viktigt, jag hade nog inte varit så här bra i dag om jag hade behövt jobba samtidigt.

Det låter som att dina föräldrar har varit väldigt viktiga för dig. 

– Ja ja, de är de viktigaste jag har. Min pappa har varit med mig sedan dag ett, vi har tränat mycket tillsammans och jag ringer honom fortfarande efter varje träning och uppdaterar. Och min mamma har varit väldigt viktig för mig både för det jag gör på planen men även för att jag har blivit den personen jag är i dag. 

”Ett samtal med mamma gjorde mig säker”

Witry berättar om den tuffa tiden när han hade två förslag på bordet och det var upp till honom själv att välja mellan Rosenborg och Djurgården. I slutänden var det hans mamma som hjälpte honom att ta beslutet.

– Det var mycket svårare än vad jag trodde. Båda är stora klubbar och det blev så utdraget och det var riktigt svår att välja. Till slut ville jag nästan gråta, men mina föräldrar och min agent hjälpte mig väldigt mycket.

Var det något speciellt samtal eller någon annan detalj som gjorde att du valde Djurgården? 

– Det var ett samtal med min mamma på slutet som gjorde att jag blev hundra procent säker. Hon sa till mig att jag kommer utvecklas som människa också om jag väljer att flytta i väg, och chansen att spela i Rosenborg kan komma igen senare i livet om jag fortsätter min utveckling och blir ännu bättre.

Djurgården möter Häcken på söndag men Aslak Witry kommer inte till spel på grund av en skada.