Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Flyttar premiären till juni

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

På onsdagen ägde ett nytt klubbchefsmöte rum med Svensk Elitfotboll. 

Där enades klubbarna om en allsvensk start i början av juni.

– Alla har varit otroligt lojala i diskussionerna. Vi har varit helt överens om hur vi ska hantera det här, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist. 

Samtidigt uppger Fotboll Sthlm att planen är att spela Svenska cupen i maj. 

Svensk klubbfotboll har den senaste tiden suttit fast i ett moment 22 kring hur man ska kunna planera för en uppskjuten seriestart. Den fjärde april var tanken att allsvenskan 2020 skulle sparka i gång säsongen men i förra veckan förbjöd regeringen, efter en begäran från Folkhälsomyndigheten, folksamlingar på 500 personer eller fler.

I måndags sammanträdde företrädare för klubbarna i allsvenskan och superettan för att diskutera olika lösningar på situationen tillsammans med Svensk Elitfotboll (Sef). SportExpressen kunde kort efter berätta att man under mötet diskuterat ett antal olika alternativ där det hetaste förslaget var en allsvensk premiär i början av juni.

Klubbarna enade om speldatum

På onsdagen sammanträdde klubbarna på nytt med Sef för att enas om ett datum för allsvenskan och superettans start. Nu har Svensk Elitfotboll gått ut med att klubbarna enats om att spela premiärerna i allsvenskan i början av juni.

– Det kom fram en solstråle här genom fönstret, det är precis vad vi behöver efter dessa tider, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Sef. 

Vilka datum har ni pratat om att starta serierna?

– Det återkommer vi till. Det kan vara fram och tillbaka beroende på hur det sker med en del andra diskussioner både nationellt och internationellt. Vi har inget exakt datum än.

Hur har ni resonerat kring publik på läktarna?

– Ambitionen med att flytta fram seriestarten är för att kunna ha chans att spela med publik. Vad situationen med corona är då och vad myndigheterna säger styr.

Det blir en späckad allsvenska med många täta matcher.

– Ja, vi tappar många omgångar som skulle spelats innan, nu måste dessa tryckas ihop. Samtidigt slipper vi ett EM som hjälper till lite grann, annars hade det inte gått överhuvudtaget. 

Enligt Fotboll Sthlm ser de uppskjutna kvartsfinalerna i Svenska cupen ut att spelas i mitten av maj, och att hela slutspelet ska vara över innan allsvenskan drar i gång. Det är oklart om cupmatcherna kan spelas inför publik. 

Stor enighet bland klubbarna

Mats Enquist menar att det var stor enighet bland klubbarna, vilket flera klubbledare även vittnar om. 

– Det var en stor enighet. Det finns alltid massa detaljfrågor, men dem får vi skjuta framåt i tiden. Det var total enighet som jag upplevde det, bland klubbarna, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren. 

– Jag tycker att det är positivt att alla klubbar har enats om ett måldatum, det är ett styrkebesked. Samtidigt får man följa utvecklingen i samhället, men det här är positivt beslut, säger IFK Göteborgs klubbchef Max Markusson. 

För klubbarna innebär det här att de nu kan jobba dedikerat mot en allsvensk start. Något som är välkommet i dessa tider av osäkerhet. 

– Alla organisationer strävar ju efter att hitta någon form av ramverk, allt har varit extremt oklart och det är det fortfarande till viss del. Men nu kan vi rikta in vår verksamhet på att det blir spel i juni, säger Markusson. 

– Vi går in i en fas då vi ska förbereda för allsvenskt spel i alla fall, sedan har vi ett eventuellt cupspel att ta hänsyn till också i vår planering. Jag pratade med Björn Wesström direkt efter mötet och nu får vi titta på hur vi gör det bästa av situationen utifrån det vi vet, säger AIK:s vd Håkan Strandlund. 

Klubbarna påverkas ekonomiskt 

Att inte kunna spela förrän i juni påverkar klubbarnas ekonomi på ett negativt sätt. AIK skriver på sin hemsida att de kommer att införa åtgärder för att tackla dem, men vill inte kommentera närmare än så. 

Max Markusson medger att det långa uppehållet inte är positivt, men försöker se med optimism på saken. 

– När det gäller samarbete så är det absolut viktigaste att det blir en allsvenska i år. Vi hoppas att krisen lättar och det kan spelas fotboll med full publik, men vi tar det dag för dag.

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.