Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allsvenska kulisserna: Sirius vill förstärka med ytteranfallare från MFF

Premium: Expressens Anel Avdic ger dig de senaste nyheterna och avslöjandena i Allsvenska kulisserna.

Den här veckan om bland annat...


Pengaregn för Mjällby efter Noah Persson-affären

Helsingborg kan värva mer - så många kan ansluta

MLS-flytt för den tidigare Hammarby-backen?

Sirius kan värva ytteranfallare från Malmö FF

Dansk storklubb vill värva från Ettan Norra

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Pengaregn för Mjällby efter försäljningen

Det har varit en oerhört utdragen historia runt Noah Perssons vara eller icke vara i Mjällby. Expressen kunde för en månad sedan drygt avslöja att Hammarby hade lagt ett bud på spelaren och att förhandlingar ägde rum mellan parterna. Mjällbys starke man Hasse Larsson stod dock på sig och begärde en rätt saftig summa, strax över tio, vad jag hör. Hammarby höjde senare sitt bud men trots det så blev det ingen affär för de grönvita. Där hörde jag till och med att Hammarby hade bokat ett rum för Persson på träningslägret i Marbella för att man trodde att man skulle hinna få ner spelaren till lägret men så blev det som bekant inte.

I stället flyttade Persson till schweiziska Young Boys, vilket Expressen kunde rapportera om i lördags, som toppar den inhemska ligan i överlägsen stil. Persson kommer däremot att vara utlånad till Mjällby under våren innan han ansluter till sitt nya klubblag fram mot sommaren. Så som jag har förstått det gör Mjällby en av sina bästa affärer här. Enligt Expressens uppgifter betalar Young Boys mellan 12-15 miljoner kronor och i övergången finns även en del bonusar inskrivna. Det är klart högre än vad de flesta svenska klubbar var beredda att betala för backen. Hasse Larsson, sportchef, är nöjd med dealen.

– Det känns bra och tryggt. Vi är nöjda. Vi gjorde en affär till Turkiet förra året och vi har fortfarande inte fått pengar. Det känns tryggare med schweizare, säger han och skrattar.

Jag hörde att ni fick mellan 12-15 miljoner. Vad säger du om det?

– Jag vill inte prata för mycket om pengar men det ligger någonstans där.

Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

Helsingborgs IF kan värva mer

Helsingborgs IF har varit hyfsat aktiva under vintern. Klubben har både köpt spelare och sålt. Två som lämnat är Taha Ali för Malmö FF och Adam Kaied till NAC Breda. Samtidigt har man värvat in Erik Ring från AIK och Oliver Stojanovic Fredin som närmast kommer från Sollentuna FK. Så som jag har förstått det kommer Helsingborg att värva mer fram till superettan drar i gång och två nyförvärv till är att vänta minst. Där hör jag att ett av dom lär vara ett offensivt namn. Jag har inget namn ännu men jobbar på det och jag tror inte heller att Helsingborg har bråttom med att spika de sista pusselbitarna till årets bygge.

Helsingborgs IFK Andreas Granqvist.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Kan det bli MLS eller Norge för Simon Sandberg?

Det blev ingen fortsättning för Simon Sandberg i Hammarby. Klubben erbjöd högerbacken ett nytt kontrakt men parterna kunde inte komma överens och där har det varit en del snack om att avtalet som Bajen presenterade var med något försämrade villkor, något som spelaren inte hade för avsikt att gå med på. Sedan dess har 28-åringen varit klubblös och under tiden har det internationella transferfönstret stängt till de riktigt stora ligorna. Ett par ligor har fortfarande öppet, bland andra Turkiet, Norge, Danmark, Finland, Polen och Schweiz som håller öppet fram till den 15 februari. 

Jag nåddes av ett tips här i dagarna att det fanns intresse från MLS för Sandberg och MLS är som bekant en av ligorna som fortfarande håller öppet. Av uppgifterna så framgår det inte hur konkret det är eller om Sandberg har något att ta ställning till men det vore säkert lockande för Simon att testa på vingarna borta i USA precis som hans gamla lagkamrat Mohanad Jeazhe gjorde när han under vintern blev klar för DC United. Tipset gjorde även gällande att det funnits norska klubbar som kollat upp läget runt Simon. Det blir spännande att se var karriären fortsätter.

Fortsätter Simon Sandberg karriären i MLS?
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Sirius kan värva Peter Gwargis från MFF

Malmö FF värvade Peter Gwargis, 22, från Brighton sommaren 2021 och totalt har det blivit fem matcher sedan han skrev på för de himmelsblå. Förra säsongen var yttern utlånad till Jönköping Södra i superettan där han började starkt med två mål på två matcher. Men i den tredje matchen ådrog sig Gwargis en korsbandsskada som höll honom borta året ut. Nu är han på god väg tillbaka igen. I lördags deltog 22-åringen för första gången i lagträning och efter det har han gjort flera pass med. Nu stegras träningen successivt.

– Man blir som ett barn igen. Jag visste att jag skulle börja träna med laget, för varje dag som har gått så har man väntat och väntat. Det är en obeskrivlig känsla att få spela fotboll igen, säger Gwargis till Expressen på lägret i Spanien.

Planen för spelaren är att vara redo för 90 minuter lagom till premiären i allsvenskan men som yttermittfältare råder det stenhård konkurrens i Malmö FF. För Gwargis är speltid viktigt efter en lång rehabilitering och kan själv tänka sig att gå någonstans på lån.

– Jag hade velat spela här och få minuterna. Men om det inte finns en plan för det får man väl söka sig till något annat, säger han och tillägger att han vill spela allsvensk fotboll i år.

Enligt uppgifter till Expressen är Sirius intresserade av Peter Gwargis. Uppsalaklubben har haft Gwargis namn uppe för diskussion och han finns med på listan över tänkbara förstärkningar inför allsvenskan. Det kan mycket väl bli så att Sirius går för Gwargis vad det lider och där hade han också haft större chanser till speltid som ytter under Christer Mattiasson som oftast har spelat med just yttrar i ett tremannaanfall. Mattiasson har använt sig av ett 4-3-3 under försäsongen och mycket talar för att det blir Sirius formation i år. Där hade Gwargis minst sagt haft en rätt given roll. Expressen erfar att Sirius även sett över möjligheten att plocka in en till mittback men där har jag inget namn ännu.

Peter Gwargis kan lämna Malmö FF för Sirius.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Veckans

...tips

Enligt mina uppgifter vill FC Midtjylland värva Bilal Konteh Krubally från IFK Haninge i division ett. Parterna förhandlar just nu och en hel del talar för att man lyckas komma överens om 16-åringen. Krubally har varit uttagen till rikslägret i somras som ägde rum i Halmstad och han har även varit i provspel i spanska Elche.

Cissi Wallins nya liv: ”Kompromissat klart”

Premium: Uppväxten och tuffa åren • Nya oväntade karriären

Så ska Ukraina knäcka Putins försvarslinjer

Premium: ✓ Utbildade i väst ✓ Tuffa utmaningarna ✓ Nya stridsvagnar

Arlas vädjan till kunderna: ”Välj svenska livsmedel”

Premium: Högre matpriser förändrar svenskarnas köpbeteende