Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allsvenska kulisserna: AIK listar fem namn i jakten på ny sportchef

Premium: Expressens Anel Avdic ger dig de senaste nyheterna och avslöjandena i Allsvenska kulisserna.

Den här veckan om bland annat...


Polsk klubb vill värva Häcken-stjärnan

Norrköpings plan med Baffo

Spelarna som kan lämna Peking

Joseph Colley kan lämna Wisla Krakow

AIK:s svar till Bologna-talangen

Rosenborg-anfallaren på Hammarbys lista

Detaljerna om AIK:s intresse för Keita

AIK:s sportchefsjakt och resan till Danmark

Öster och Trelleborg jagar Johan Stenmark

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Polsk klubb vill värva Häcken-stjärnan

BK Häcken värvade Ibrahim Sadiq inför förra säsongen. Då anslöt den offensiva yttern från danska Nordsjälland och han skrev på ett kontrakt till 2025. Sadiq gjorde omedelbart succé på Hisingen och i fjol så gjorde han sju mål och fyra assist på 19 allsvenska matcher. Det saknas heller inte intressenter för spelaren. Enligt Expressens uppgifter är polska mästarklubben Lech Poznan intresserade av Ibrahim Sadiq och kan tänka sig att gå för spelaren. Han finns med på listan över tänkbara värvningar. Däremot förtäljer inte våra uppgifter om BK Häcken har något konkret att ta ställning till just nu. I Lech Poznan återfinns två andra svenskar i form av Jesper Karlström och Mikael Ishak. Det ska också finnas MLS-klubbar som följer Sadiq och det ska bli spännande att se vart han tar vägen.

Ibrahim Sadiq.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Spelaren som kan lämna IFK och Baffo-status

Det jobbas inte bara som sagt på bred front med att ta in spelare utan flera kan också komma att lämna IFK Norrköping de kommande veckorna. Framför allt handlar det om spelare som inte riktigt tillhör planerna eller kan få svårt med speltiden. Där har Expressen tidigare rapporterat att Maic Sema kan lämna i vinter ifall det trillar in ett tillräckligt attraktivt bud för spelaren. IFK kan nog tänka sig att släppa honom för en relativt billig peng. Enligt Expressens uppgifter så kan Emanuel Chabo lämna för spel i den isländska ligan och även Theodore Rask kan även vara på väg bort. Vilken klubb det blir för den sistnämnde är mer oklart men där tittar man på en långsiktig lösning.

Vad gäller Joseph Baffo så har även han ryktats till Norrköping, vilket NT rapporterat om. Mittbacken besökte klubben nyligen och det finns nog en god chans till affär även om inget är spikat. Enligt Expressens uppgifter kan det bli tal om ett kortare avtal med spelaren ifall man väljer att skriva kontrakt med Baffo. Mittbacken ska även ha fått fina lovord från sin gamla mittbackskollega i Halmstads BK, Ante Johansson, efter att Norrköping hört sig för lite om honom.

Norrköpings tränare Glen Riddersholm.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Joseph Colley kan lämna Wisla Krakow

Det var för drygt ett år sedans om Joseph Colley, 23, lämnade svensk fotboll för en flytt utomlands och spel i polska Wisla Krakow. Så här länge har mittbacken gjort 23 matcher för den polska klubben som han har kontrakt med fram till juni 2025. Men nu kan svensken komma att lämna sin klubb efter drygt ett år. 

Enligt uppgifter till Expressen är klubbar från Polen, Slovakien och Sverige intresserade av Colley och vissa klubbar har tagit en första kontakt. Det återstår att se vad det mynnar ut i men klart står att Colley verkar se sig om efter en ny klubbadress. Wisla Krakow ligger just nu på tiondeplats i den polska andraligan.

Joseph Colley under tiden i Sirius.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Rosenborgs anfallare på Hammarbys lista

Rosenborgs anfallare Ole Saeter, 26, gjorde förra säsongen 14 mål och sju assist på 20 matcher för den norska storklubben. Norsk media har rapporterat att Rosenborg velat förlänga med anfallaren sedan en tid tillbaka och i förra veckan bekräftade Saeter själv för VG att han fått ett kontraktsförslag på bordet från klubben, som han däremot har nobbat vilket Nettavisen rapporterade för några dagar sedan.

– Jag trivs väldigt bra här, säger han till VG.

VG rapporterade även att det finns intresse för spelaren från MLS och allsvenskan. Enligt uppgifter till Expressen är Hammarby den allsvenska klubben som är intresserade av Saeter och Bajen har med honom på en lista över tänkbara förstärkningar i vinter. Däremot är det fortfarande oklart om man kommer gå för honom eller inte. Och det finns inget konkret på bordet från Bajens sida just nu. Hammarby har nämligen fler alternativ som man jobbar på och samtidigt får man se vad anfallaren tar för beslut gällande en fortsättning i Rosenborg som kommer göra allt för att behålla honom. Kommer man inte överens ska Rosenborg vara öppet för att sälja Saeter i januari men konkreta bud saknas än så länge.

https://www.instagram.com/p/CeLeOxMoXKq/

AIK vill ta in en defensiv karaktär

Det var på söndagen som Expressen berättade att AIK jobbade hårt på att värva Aboubakar Keita, 25, från belgiska RSC Charleroi. En första kontakt är redan tagen mellan parterna. Jag har fattat det som att det just nu jobbas på att Keita ska kunna komma ur sitt låneavtal i israeliska Sektzia Ness Ziona FC, som sträcker sig fram till sommaren. Det återstår att se ifall klubbarna lyckas lösa dealen men klart står att AIK vill ha in en defensiv karaktär med tydliga bollvinnaregenskaper. Det centrala mittfältet är aningen för offensivt balanserat just nu och Keita kan som bekant spela defensiv mittfältare men även som mittback. Egenskaper som AIK uppskattar. Dessutom kan han svensk fotboll efter att ha varit utlånad till Halmstads BK 2017 och han har också varit ett antal säsonger i FC Köpenhamn. De närmsta veckorna lär utvisa ifall det blir en affär eller inte. AIK har samtidigt flera namn på listan och det blir intressant att följa situationen framöver.

Aboubakar Keita.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

...och AIK:s fortsatta sportchefsjakt

Expressen kunde i november rapportera att AIK bestämt sig för att anlita det externa rekryteringsbolaget Onenexus. De har haft som uppgift att bistå klubben i jakten på en ny sportchef och ta fram kandidater utifrån en specifik profil som man tagit fram. Drygt två månader har gått och Onenexus har gått igenom en hel del kandidater under tiden.

Nu börjar det dock dra ihop sig.

Enligt uppgifter till Expressen så är AIK:s lista just nu nere på fem namn. På listan återfinns bland annat Östers sportchef Vito Stavljanin, något som FotbollDirekt också rapporterat om. Fick även höra att Stefan Lundin, Fredrik Söderberg, Peter Wennberg och Johannes Wiklund, som ingår i AIK:s tekniska råd, reser till Danmark i veckan för att möta Onenexus och diskutera vissa kandidater närmare. Planen är att försöka ha en sportchef på plats i februari och vi får väl se ifall AIK klarar av att ha en ny på plats fram tills dess.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Östers sportchef Vito Stavljanin.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Veckans

...tips

Det var i förra veckan som Expressen kunde berätta att Bologna-talangen Kasper Paananen anslutit till AIK för att träna med laget under en veckas tid. Enligt Expressens uppgifter så talar det mesta för att finländaren inte skriver kontrakt med AIK. Däremot är det en spelare man nu har bekantat sig med och det kan bli så att det blir aktuellt i framtiden.

...tips ll

Johan Stenmark, 23, värvades till Kalmar FF. Nu har Stenmark lämnat KFF efter att kontraktet löpt ut och är på jakt efter en ny klubbadress till nästa säsong. Enligt initierade uppgifter till Expressen, från flera av varandra oberoende källor, vill både Östers IF och Trelleborgs FF knyta till sig Stenmark. Intresset är konkret förstår jag det som.

...tips lll

Gustav Engvall är på jakt efter en ny klubb och det kan bli en återkomst till Allsvenskan. Hör att det finns brett intresse från bland annat klubbar i Skandinavien. Ett beslut om nästa klubb lär fattas inom de närmsta veckorna, men klart står att han lämnar Sarpsborg 08.

Kriget i Ukraina 30 mars

Premium: • Planen för ny rysk mobilisering • Amerikansk reporter greps

Bouppteckningen efter Svenne Hedlund är klar

Premium: Bouppteckningen klar • Så fördelas arvet

Carl Bildt om Peskov: Rädd att han har rätt

Premium: Putins talesperson tror att hybridkriget mot väst lär fortsätta