Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allsvenska fansens nya protest: 20 tysta minuter

IFK Göteborg spelar i helgenFoto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Malmö FF ställs mot Örebro i helgenFoto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Här är nästa protest mot polisen från supportersverige. 

Omgång 14 i allsvenskan inleds med tjugo tysta minuter i en nationell läktarmanifestation på de allsvenska arenorna runtom i landet.

– Det kommer att vara synligt, säger Sofia Bohlin, ordförande i SFSU.

När AIK och Hammarby möttes den 3 juni i Stockholmsderbyt var supportrarna tysta de första tio minuterna av matchen i en protest mot polisens nya strategi och allt hårdare tag och så kallade villkorstrappa. 

Tidigare i vår har även Malmö FF:s supportrar protesterat mot polisens upptrappade agerande. I hemmamatchen mot Elfsborg den 12:e maj stod hela Norra Läktaren tom samtidigt som hela Stadion stod tyst under matchens inledande tio minuter.

Protester mot Björn Eriksson

Det har även riktats protester mot Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson från supportersverige under våren. Bakgrunden är SportExpressens granskning av det hemliga spelet bakom polisens hårdare linje i samband med allsvenska fotbollsmatcher och Björn Erikssons roll som RF-ordförande.

Som lobbyist för flera av Sveriges största vaktbolag har Eriksson dragit in miljoner, samtidigt som han i RF:s namn har varit drivande i att polisen ska släppa säkerheten vid fotbollsmatcher till just privata vaktbolag.

Ny protest i allsvenskan: 20 tysta minuter

Nu sluter supportersverige upp i en ny gemensam aktion mot polisen inför den 14:e allsvenska omgången som inleds på lördag. I samband med helgens matcher uppmanar Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, och supportrar i supporterföreningar och grupper till 15 allsvenska lag till en rikstäckande läktarmanifestation på de allsvenska arenorna. Planen är att samtliga lags supportrar inleder matcherna med tjugo tysta minuter.

– Det är för att synliggöra hur svensk fotboll kommer kunna se ut i framtiden om det inte sker en förändring i den utveckling som polisen inserat. Vi går i en riktning där vi inom en inte allt för avlägsen framtid finns en möjlighet där fotboll spelas utan publik. Genom tjugo tysta minuter manifesterar vi hur det faktiskt ser ut, säger Sofia Bohlin, ordförande i SFSU till SportExpressen och fortsätter.

– Tjugo tysta minuter är en symbol för de dryga två miljoner människor som går på allsvenskan. Det är en stor folkrörelse därav att det just blir tjugo minuter. Det blir en synkad gemensam omgång, vi har inte sett det tidigare att samtliga står enade i den här manifestationen.

Hur tror du effekten kommer bli?

– Det kommer kännas otroligt främmande. Man kommer inte känna igen den fotboll vi vanligtvis är vana vid och som starkt kännetecknar svensk fotboll. Det blir så pass mycket längre än tio minuter, efter tio minuter får man tillbaka det som är svensk fotboll, men tjugo minuter är en lång tid. Det kommer att vara kännbart. Det är kännbart för spelarna och spelet på planen. Det kommer att vara synligt.

SFSU:s kommuniké om 20 tysta minuter.Foto: SFSU.