Allsvensk spelare misstänkt för hatbrott

Publicerad

En svensk elitspelare i fotboll greps för en tid sedan misstänkt för att ha hotat och förolämpat en polis.

Nu utreder polisen om spelaren gjort sig skyldig för hatbrott efter att rasistiska tillmälen riktats mot polisen.

– Jag ångrar mig djupt, säger spelaren till SportExpressen.se.

– Det kom som en total överraskning, säger en ledare i den allsvenska klubben.

Spelaren, som är ordinarie i sitt allsvenska lag, greps i samband med ett besök i en stad i södra Sverige.

Enligt polisanmälan har spelaren, som representerat Sverige på U-landskampnivå, gått till angrepp mot en polisman natten mellan en fredag och en lördag.

Spelaren var på besök i en mellanstor svensk stad som han har en tidigare anknytning till. Strax efter klockan 3 på morgonen kallades polis till en hamburgerrestaurang i staden efter att personalen tryckt på överfallslarmet.

När polisen skulle gripa spelaren, enligt Lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB), gjorde han motstånd och, enligt SportExpressen.se:s källor, kallade han då polismannen för "jävla neger".

Spelaren ska dessutom ha riktat allvarliga hot mot polismannen.

"Bett om ursäkt"

Brottsrubriceringarna i polisanmälan är förolämpning och hot mot tjänsteman, men enligt källor till SportExpressen.se utreds händelserna även som ett hatbrott (Ett samlingsnamn för ett motiv att begå olika brott, vilket gör att ett eventuellt straff kan bli strängare).

– Jag kan bekräfta att en förundersökning pågår rörande den här personen, säger vice chefsåklagaren på orten där spelaren greps.

Spelaren dementerar till en början att han över huvudtaget varit på plats i den aktuella staden - men efter att SportExpressen.se konfronterat honom med dokument som binder honom till brottutredningen medger han.

– Jag har bett om ursäkt till poliserna, det gjorde jag redan dagen efter. Jag trodde inte det skulle bli anmält. Jag känner dem från innan och de känner mig. Jag ber om ursäkt till mina lagkamrater och alla i klubben också.

– Jag ångrar mig djupt, säger spelaren som inte tror att det blir rättegång.

"Total överraskning"

Klubbledningen i spelarens allsvenska förening var inte medveten om att en av deras kontrakterade spelare är föremål för en polisutredning.

– För det första måste han berätta det för oss, så vi vet om det. Nu kom det som en total överraskning, det kan jag inte acceptera, säger en klubbledare till SportExpressen.se efter att han pratat med spelaren i fråga.

– Han måste meddela oss så att vi har en chans att fatta ett beslut när det gäller laguttagningar. Han säger själv att han har känt sig kass. Nu måste vi sätta oss ner och ta reda på vad som egentligen hänt. Sen är det inte lämpligt att han drack sprit, även om det var mellan matcherna så tycker jag inte man ska göra det.

Klubben vill vänta till eventuellt åtal väcks innan de uttalar sig om spelarens framtid.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag