Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alexander Isak helt klar för Dortmund

Här presenteras Alexander Isak och blir Sveriges dyraste fotbollsexport någonsin.
Foto: Borussia Dortmund.
Alexander Isak med Dortmunds ordförande Hans-Joachim Watzke och sportchefen Michael Zorc.
Foto: Borussia Dortmund.
17-åringen lämnar AIK efter succégenombrottet.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Alexander Isak är klar för Borussia Dortmund.

Den svenske talangen är presenterad på den tyska storklubbens hemsida – men enligt AIK måste Fifa godkänna övergången.

– Det senaste året har varit obeskrivligt, säger Isak till AIK:s hemsida.

Länge såg det ut som att det bara var en fråga om tid innan Alexander Isak stod där i Real Madrid-tröja. Men så vände det. Tidningen Aftonbladet var först med att avslöja att Isak hade nobbat den spanska jätteklubben och i stället beslutat för att gå till Borussia Dortmund.

Och nu har Isak blivit officiellt presenterad av den tyska storklubben, och övergången har även bekräftats på AIK:s hemsida. 

– Det senaste året har varit obeskrivligt. Jag vill tacka AIK och fansen för alla år i klubben och jag hoppas att våra vägar möts igen i framtiden, säger Isak.

Hyllar fansen

I en video på Borussia Dortmunds hemsida förklarar Alexander Isak varför han väljer den tyska storklubben före de andra alternativ som fanns.

- Jag hade några andra erbjudanden på bordet men till slut kändes det som att Dortmund var det bästa alternativet, för mig som ung spelare och för min utveckling.

Foto: Dickson Etuhus Instagram.

- Först och främst vill jag utvecklas, jag är ung och vill ta nästa steg, få spela och förhoppningsvis hjälpa laget.

Alexander Isak säger även att han ser fram mot att träffa Dortmunds fans, ofta kallade "den gula väggen" på hemmaplan.

- Jag har hört om den gula väggen, de är fantastiska, helt galet med 80 000 på läktarna, det kommer bli grymt.

Alexander Isak till Borussia Dortmund

AIK Fotbolls vd Mikael Ahlerup till klubbens hemsida:

– Att som klubb få vara en del av en transfer av det här slaget är naturligtvis något vi alla inom AIK Fotboll känner en stor stolthet och glädje över. Stolthet då det har riktat hela det internationella strålkastarljuset på AIK och svensk fotboll under lång tid och det är bra för AIK och svensk fotboll att synas i de här sammanhangen. Glädje för att det är väldigt många inom klubben som har en del i detta på så många olika sätt givet Alexanders långa tid i AIK, vi brukar säga att ”tillsammans är vi AIK” och det passar verkligen bra i dag.

Dortmunds sportchef Michael Zorc:

– Alexander Isak är en anfallstalang av högsta kaliber som flera klubbar i Europa ville ha. Vi är väldigt nöjda att han valde Borussia Dortmund. Vi och spelaren själv är övertygade om att det här är en övergång med stor framtid,

Men övergången är fortfarande inte hundraprocentigt avklarad. Så här skriver AIK på sin hemsida.

Kan stoppas av Fifa

"För att transfern ska gå igenom behöver Fifa ge sitt godkännande då Alexander Isak är under 18 år, detta enligt artikel 19 'Protection of minors' i Fifas 'Regulations on the Status and Transfer of Players'", skriver AIK.

Enligt SportExpressens uppgifter kommer Alexander Isak att slå Zlatan Ibrahimovics transferrekord från allsvenskan, och den totala transfersumman för Isaks flytt till Borussia Dortmund väntas hamna på omkring 90 miljoner kronor.

– Förutom den fantastiska möjligheten som det här är för Alexander bidrar den här affären med att skapa en ännu starkare grund i det arbete som sker med att göra AIK Fotboll till en stabil storklubb, därför handlar det om ansvar och tålamod framöver. Det blir viktigt nu att vi inte tappar huvudet, vi ska fortsätta att arbeta långsiktigt på ett sätt som kommer att ge oss resultat som gör att vi regelbundet är med och utmanar på större och högre nivåer än tidigare, säger Mikael Ahlerup.