Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Aldrig mått sämre hos en arbetsgivare”

”Hade varit bästa affären i Allsvenskan någonsin”
Kevin Walker lämnar Djurgården efter sex säsonger.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Djurgårdens tränare Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Kevin Walkers sejour i Djurgården stannar vid sex år - för nu har mittfältaren beslutat sig för att lämna klubben efter säsongen.

För SportExpressen berättar 31-åringen om valet, bristen på speltid och hur han mått den sista tiden i klubben.

– Personligen har jag aldrig mått sämre hos en arbetsgivare än vad jag har gjort nu på hösten under min karriär, säger Walker. 

Kevin Walker, 31, värvades till Djurgården från Gif Sundsvall 2015. Genom åren har Walker setts som en hårt arbetande och lojal lagspelare med en vass högerfot. Han har tillhört Djurgården totalt i sex allsvenska säsonger där han fått uppleva en hel del.

Säsongen 2016 fick han äran att bära kaptensbindeln. Inför säsongen 2018 förlängdes också Walkers kontrakt med tre år och han har sedan länge passerat 100-sträcket för antalet spelade matcher i Djurgårdens tröja. 

På meritlistan har han ett SM-guld och ett cupguld. 

Men nu har Kevin Walkers resa i Djurgården nått ett slut. Mittfältarens kontrakt löper efter säsongen och avtalet kommer inte att förlängas.

– Det är klart att jag lämnar, säger Kevin Walker.

Walker berättar att situationen i Djurgården den här säsongen varit långt ifrån optimal och att han inte känt förtroende från tränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf.

”Situationen är inte bra”

Han är tydlig med att beslutet varit tufft och svårt att fatta men att det är nödvändigt för hans fortsatta karriär.

– Situationen är inte bra, den är långt ifrån optimal för mig. Jag har väl vetat att förtroendet från tränarna varit dåligt redan efter petningen mot Gif Sundsvall förra året i den första matchen. Jag var på gång men det spelade ingen roll vad jag hade presterat innan. Det kändes som att jag successivt skulle jobbas ur och reduceras i min position i truppen, berättar Walker inledningsvis och fortsätter.

– Det är så det har blivit och i stället för att gnälla allt för mycket nu, utifrån min situation och hur jag känner mig behandlad, skulle det bara vara skadligt för klubben som jag kommit att få väldigt varmt om hjärtat. Det finns inte så mycket mer att säga just nu, vi kan prata mer sen. Nu är det bara att hålla sig i form och blicka framåt. Alternativ finns och det kommer att bli en förändring för mig nästa år.

När tog du beslutet?

– Det har växt fram. Jag var på Bosse (Andersson) redan i våras och då hade vi en dialog. Jag hade väl en dialog med tränarna där de tyckte att det skulle kunnat se annorlunda ut för mig och att jag borde fått mer speltid samt delta mer i vissa sammanhang. Men tränarnas beslut framåt har visat på motsatsen. Dialogen med Bosse har varit som så att klubben gärna hade sett en förlängning i våras, vi inledde diskussioner, men det är inte hållbart för mig att vara kvar i Djurgården.

Var blickar du? Vill du utomlands eller stanna i Sverige?

– Vi får se. Jag känner mig skitbra i kroppen och jag har presterat bra när jag har spelat någorlunda kontinuerligt. Jag har inte spelat på min position på väldigt länge i allsvenskan vilket är tråkigt fast det har funnits möjligheter men sånt är livet och jag får blicka framåt. Det finns alla möjligheter nu att påbörja en resa någon annanstans. Jag är väldigt glad över vad jag har fått uppleva i Djurgården och känner en otrolig stolthet utifrån var klubben var när jag kom till föreningen och i vilket skick Djurgården är i när jag lämnar. Jag känner att jag kan gå vidare med mycket erfarenheter och stärka andra lag men vi får se vart jag hamnar. Det här känns väldigt tråkigt ska jag säga. Djurgården är en klubb som jag har mått skitbra i genom åren.

”Den stämpeln tar tid att gnugga bort”

Walker tystnar i ett par sekunder och tittar ner i marken. Han letar efter orden i ett försök att beskriva hur hans sejour i klubben varit.

– Från att ha varit en förre detta AIK-spelare är jag helhjärtat Djurgårdsspelare i allas ögon nu och den stämpeln tar tid att gnugga bort. Det känns som att alla Djurgårdare har sett hur genuin jag varit på planen och att jag gjort allt för klubben på alla sätt och vis. Jag har alltid försökt vara en fin ambassadör för föreningen men jag är också otroligt stolt över vad jag har åstadkommit här. Det är tråkigt att man ska behöva känna sig som en avokado och lämna i två halvor som ska ruttna och bli brun här på slutet. Det är som det är, man får ha lite skinn på näsan i det här läget, och blicka framåt. Jag är otroligt optimistiskt inför framtiden och jag har lärt mig sjukt mycket här. Jag tar med mig mycket till nästa lag.

Det låter som att allt det här har tagit väldigt hårt på dig.

– Självklart har det varit tufft i och med det man byggt upp så pass länge. Det är inte ofta man spelar sex år i en klubb. Jag hade gärna sett en fortsättning men det är tränarna som bestämmer. Vissa röstar på Joe Biden andra på Donald Trump, det är så världen ser ut. Allt handlar om smak och tycke. Men det tar inget ifrån mig att jag är en bra fotbollsspelare och kommer kunna bidra på allra högsta grad till den klubben jag går till i framtiden.

”Personligen har jag aldrig mått sämre hos en arbetsgivare än vad jag har gjort nu på hösten under min karriär”

Vad har du fått för förklaring från Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf?

– Det är såna grejer som egentligen borde stanna innanför väggarna. Jag vet att spelare gillar att prata och så, men jag får helt enkelt se om jag väljer att prata om det i framtiden. Just nu är sådan information skadligt för laget. En spelare som går ut och gnäller över speltid eller gnäller generellt, det hjälper oss inte inför derbyt mot AIK. Men med respekt mot det så håller jag saker för mig själv. Det har inte varit bra för mig.

Är det på sportsliga grunder du inte spelat eller har du tagit saker personligt?

– Personligen har jag aldrig mått sämre hos en arbetsgivare än vad jag har gjort nu på hösten under min karriär. Det finns olika aspeker till det, men som jag sa, vill jag helst inte gå in på detaljer för vi har en match att se fram emot. Jag har egentligen ingen lust att skapa rubriker mer än att jag är tillgänglig för att lyssna på andra möjligheter efter säsongen. Nu är det Djurgården som gäller. Spelar tränarna mig som högerback på träning gör jag mitt bästa precis som jag alltid har gjort.

Har du känt dig som en del av laget under den här tiden eller har känt dig utfryst?

– Gruppen och spelarna har det aldrig varit problem med. Självklart känner jag mig som en del av gruppen men sedan känner jag mig inte som en del av laget på det sättet för jag får inte vara med och bidra, vara mig själv och spela. Att inte få vara sig själv är ingen fin känsla.

Walker om ÖSK-intresset

En av klubbarna som det har spekulerats flitigt om är Örebro SK. Kevin Walker representerade själv klubben som ungdomsspelare men också i a-laget mellan 2006 och 2007. Utöver den sportsliga kopplingen till ÖSK så bor också familjen i staden.

– Örebro är en fin klubb och jag har familjen där. Axel Kjäll är en oerhört kompetent tränare och det är klart att det är en klubb som jag har följt sedan jag spelade där sist. Sedan vet man aldrig i fotboll. Det finns många länder som är öppna och jag kommer att kunna gå gratis. Jag har bra meriter från allsvenskan och spelat på en väldigt hög nivå, jag tror att jag kan vara på mångas radar för att komma in och bidra utifrån att jag har kompetens som kan lyfta många. Jag vill själv fortsätta utvecklas och känner mig hungrig som fan. Dörrarna är öppna för alternativ och jag har redan träffat många klubbar samt hört mig för. Jag är öppen för nya utmaningar.

Är det allsvenska klubbar du träffat eller utländska?

– Ja, det var nära att jag drog innan transferfönstret stängde men det kändes som en nödlösning då sket jag i det. Det var dels Danmark men också Norge som jag hade alternativ i. Vi får se vad som dyker upp, det är tuffa tider för alla klubbar.

– Coronasituationen måste nog lägga sig lite men jag är väldigt optimistisk inför framtiden. Jag har en familj som allt kommer prioriteras kring, fotbollen kommer diktera vart vi hamnar, men vi ska ha det bra också.


Går från hjälte till syndabock – på en minut

Osannolika klippet på målvakten – tror inte sina ögon