Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag är här nu – resten klarade inte av testet”

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Det var under gårdagen som SportExpressen kunde avslöja att Astrit Ajdarevic skrivit på ett treårskontrakt med Djurgården.

På lördagen presenterades Ajdarevic i paus när Djurgården tog emot Lilleström.

– Det är dags att göra drömmarna till verklighet och försöka vinna SM-guld, säger Astrit Ajdarevic.

Det har varit en av vinterns stora snackis. 

Djurgården har länge jobbat på att knyta till sig Astrit Ajdarevic som bröt kontraktet med AEK Aten i vintras och därefter har det snackats om ett intresse från såväl Djurgården som IFK Göteborg. 

”Jag är i Stockholm av en anledning”

Men under gårdagen kunde SportExpressen berätta att affären var klar och att Ajdarevic kritat på ett treårskontrakt med Djurgården. Spelaren bekräftade redan då att han var i Stockholm, men talade aldrig om varför.

– Jag är här i Stockholm av en anledning, så mycket kan jag säga. Senare kommer ni få se varför, sa Ajdarevic då.

Astrit Ajdarevic presenterades i paus

På lördagen spelade Djurgården årets första träningsmatch på hemmaplan mot norska Lilleström, som tränas av Jörgen Lennartsson.

Och i pausvilan bekräftades också nyheten när Djurgården presenterade värvningen av Astrit Ajdarevic som officiell framför hemmapubliken på Tele 2 arena.

Ajdarevic klev ut på Tele 2:s innerplan till Djurgårdsfansens stora jubel.

– Det kändes som mest intressantas. Bosse Andersson förklarade sin plan och Djurgården som helhet. Det är dags att göra drömmarna av verklighet och försöka vinna SM-guld, säger Ajdarevic.

”Astrit är något vi saknat”

Bosse Andersson om värvningen:

– Vi har haft en bra dialog och Astrit har visat klart att han tror på Djurgården och vill ta klubben till toppen. Astrit är något vi saknat och vi är glada att han är i dag. Han har skrivit på ett treårskontrakt och börjar träna redan i morgon.

Astrit Ajdarevic kommer att bära tröja nummer tio.

”Jag får en tydlig roll i Djurgården”

Efter Djurgårdens match mot Lilleström, som slutade 1-1, fick SportExpressen en pratstund med Astrit Ajdarevic.

– Det känns bra, äntligen är det klart. Jag ser fram emot att börja och att lära känna allihopa, säger han.

Varför blev det Djurgården?

– För att helheten kändes rätt. Bosse Andersson övertygade mig att komma hit tillsammans med tränarna med deras spelfilosofi. Jag får en tydlig roll och ambitionen är rätt också. Så helheten fick mig att komma hit.

På frågan om det fanns andra intressenter svarar Ajdarevic.

– Det spelar ingen roll just nu. Jag är här just nu och resten klarade inte av testet.

Hur har snacket gått med tränarna och din roll i laget?

– Jag kommer att ha en roll som alla andra i laget. Jag måste göra mitt och försöka hjälpa alla andra att bli bättre. Det är en lagsport och jag kan inte göra det själv. Jag behöver andras hjälp, det är helhet som jag siktade på och det kändes rätt från början.

– SM-guld? Jag har skrivit på för tre år. Att säga att vi ska komma sjua eller åtta är inte känt för att vara mina uttalanden. Jag ser potential i det här laget och jag ser att alla ingredienser finns, då finns det inget stopp.

Du har varit med länge och varit i Grekland i ett par år. Hur har du utvecklats?

– Jag har lämnat och kommit tillbaka många gånger. Det är alltid något nytt och man lär sig från alla platser och klubbar man varit på. Jag kommer med mina erfarenheter, med det sagt så kommer jag inte som Leo Messi, utan kommer med det jag är bra på. Man ska spela som man kan, inte som man vill. Jag är bra med mitt passningsspel, sätta andra i lägen och hålla i bollen. Sedan ser jag mig själv som en stor ledare.

På vilket sätt har du utvecklats som spelare i Grekland?

– Det är en speciell fotboll, mycket fram och tillbaka och passion. Hårt på läktarna, så att jag har kommit rätt.

Ajdarevic fortsätter:

– Jag har haft press överallt. Standard Liege och AEK Aten var det samma sak, Liverpool och Charlton likaså. ÖSK låg näst sist men lyckades hålla sig kvar. Press är vanligt och inget nytt. Det triggar mig. Har jag klarat av derbyn i Grekland och avgjort dem så kan jag göra det här också.

Vad vill du bidra med, både som spelare men också som ledare?

– Jag fyller 29 år snart och jag vet hur det är för de unga som tror att de har allt klart för sig. Det gäller att guida spelarna och det finns många spännande namn här. Det är bra att det finns rutin också, allt från Erik Johansson, Marcus Danielson till Fredrik Ulvestad. Det är en bra mix och milkshake.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

På frågan varför Astrit Ajdarevic lämnat allsvenskan så många gånger svarar han:

– På grund av att jag är en jävligt intressant spelare. Det måste betyda någonting, att komma och gå tre eller fyra gånger, jag tror inte att det är många som har gjort det. Jag tror att mitt huvud är rätt så hårt.

– Jag är driven och vill alltid vinna. Jag vill uppnå nya saker. Om jag sitter här och säger att det är slut med utlandsresorna så ljuger jag. Men det som är skönt är att jag är trygg här och ser en filosofi i Djurgården. Det kan hända bra grejer här.

Hur ser du på Stockholmsfotbollen och konkurrensen?

– Det är det här med hypen. Mycket folk och stort intresse. Nu kommer det fler profiler tillbaka som har saknats. Det är kul. Men återigen, det där är utanför planen och för oss gäller det att göra det på planen. Det ska bli jävligt roligt. Konkurrensen behövs, det ska vara hett och det är fotboll vi spelar. Det ska brinna till.

Har det varit en svår process?

– Nu har jag gjort klart här. Men jag hade en lång process och vi var rätt så tydliga med Bosse Andersson. Han var tydlig med att han ville ha mig, de trodde på mina kvaliteter och det kändes som att det var en perfect match. Det lockade mest. Det klart att vi har snackat med andra, men det här föll ut bäst i slutändan.

Ajdarevic hyllar Kim och Tolle

Hur ser du på Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf och spelfilosofin som de står för?

– De har gjort det bra i Sirius och fått ett stort erkännande med små resurser. Nu har de större resurser att jobba med och det går inte att misslyckas, säger Ajdarevic och brister ut i skratt innan han klappar till Bergstrand som sitter precis bredvid.

– Nej, då är det ditt fel Astrit. Då har vi värvat fel, säger Bergstrand och skrattar.

Astrit Ajdarevic siktar högt med Djurgården.

– Får vi Europa är vi grymt nöjda. Allt efter det är bonus, men lag har kommit som underdogs och vi har ingen press på oss att vinna SM-guld som andra lag. Vi kommer ta match för match, är det tio matcher kvar och vi fortfarande har häng då kan man inte sluta ljuga för sig själv. Då är man en guldkandidat.

Innan samtalet avslutas blir det en sista fråga till sportchefen Bosse Andersson som sitter precis bredvid Ajdarevic och följer intervjun noga.

Är det färdigvärvat Bosse?

– Nej, det har vi inte gjort. Det är öppet till fjärde april och vi följer utvecklingen. Det är klart att det kan bli ett nyförvärv till. Det kan hända saker och vi kan tappa spelare också. Vi är glada att Astrit är här och att vi har honom så tidigt.

Kim Bergstrand bryter in:

– Det här är bra för allsvenskan också. Det är en riktigt, riktigt bra fotbollsspelare. Det är bra för varumärket allsvenskan och bra för Djurgården. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!