AIK:s SLO polisanmäler ordningsvakt efter slag

I samband med matchen mellan Helsingborg och AIK blev det en ny konfrontation som slutade med att AIK:s SLO John Skärlund upprättade en polisanmälan mot en ordningsvakt som han påstår slog honom med en batong.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är fortsatt oroligt mellan supportergrupper och ordningsmakten i fotbolls-Sverige. 

I samband med matchen mellan Helsingborg och AIK blev det en ny konfrontation som slutade med att AIK:s SLO John Skärlund upprättade en polisanmälan mot en ordningsvakt som han påstår slog honom med en batong. 

- Jag fick ett batongslag över min hand, han såg inte att jag jobbade, säger han. 

- De personer som har velat upprätta anmälningar har fått göra det, och de kommer utredas av kriminaljouren i Helsingborg, säger Calle Persson, presstalesperson på Polisen i region syd.

Händelsen är den senaste i en polisiär upptrappning runt svenska fotbollsarenor som tog sin början i mitten av april. Då meddelade polisen i Sundsvall att de förbjöd så kallade OH-flaggor (overheadflaggor) i samband med Gif Sundsvalls matcher. Polisen motiverade sitt beslut med att OH-flaggorna täcker publiken och därmed kan användas som ett sätt att dölja brottsliga handlingar. 

Beslutet möttes av starka protester från supporter-Sverige som fortsatt sedan dess. 

Stora oroligheter under Stockholmsderbyt

I början av maj sa polisens Ola Österling på polisens kommunikationsavdelning att anledningen till deras förbud var att komma till bukt med pyrotekniken och att fler lag kunde vänta sig förbud på OH-flaggor. 

- Pyrotekniken innebär en säkerhetsrisk på arenorna. Vi måste hantera den. Den ingår i en riskbedömning som Polisen gör, sa han. 

Den redan infekterade stämningen mellan polisen och supportrar blev ännu värre efter helgens Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK. På sociala medier spreds ett filmklipp där en polis ropar ”ska jag bryta fingret på dig?” till en supporter som beordrats att ta undan sin mobiltelefon, bland annat. 

SportExpressen kunde på onsdagen berätta att de utpekade poliserna tillhör enheten regionala ordningsgruppen, ROG, tidigare tunnelbanepolisen. Enheten beskrivs som både ökänd och ifrågasatt inom polisen.

Nya oroligheter på Olympia

På onsdagskvällen blev det oroligt på nytt i samband med matchen mellan Helsingborgs IF och AIK på Olympia i Helsingborg. Efter matchen började en video filmad utanför bortaläktaren av spridas på sociala medier. 

I videon ser man hur ett stort antal poliser och ordningsvakter har gått in vid bortasektionen på Olympia och hur andra poliser motar bort folk som försöker ta sig in bakom avspärrningarna. 

AIK:s SLO (Supporter Liaison Officer), John Skärlund, som är anställd av klubben för att bland annat sköta ”samordning och dialog i samband med match och löpande kommunikation och dialog med supportrar”, befann sig på bortasektionen. Han berättar att det uppstod oroligheter då polisen ville identifiera en person som de misstänkte hade med sig pyroteknik. 

- Supportrarna ville inte lämna ut den här personen till ordningsmakten och tumult uppstod, säger han. 

- Jag hamnade mitt i det här och jag tycker att den misstankesgrad som fanns inte står i proportion till polisens tillvägagångssätt i att försöka få fast personen. Det finns andra sätt. 

AIK:s SLO har polisanmält ordningsvakt

Skärlund berättar att flera ur ordningsmakten drog batong mot supportrarna. 

- Det eskalerar när de drar batong. Jag menar att de som var här inte har rutin för att arbeta i såna här situationer, de blir för stressade, säger han. 

Skärlund berättar att han såg en supporter få ett slag över armen och att en annan supporter fick en panikattack. Han berättar dessutom att han själv blev slagen av en ordningsvakt då han som SLO skulle försöka gå in och medla i oroligheterna. 

- Jag fick ett batongslag över min hand. Min roll som SLO handlar om att föra dialog och lugna ner situationer. Så jag klev in för att prata och personen som mötte mig hade så hög stress, att han såg inte att jag arbetade, säger Skärlund som berättar att han har polisanmält händelsen.  

- Jag gjorde en polisanmälan på plats. Jag vet att polis har förhört honom också, men han har en helt annan syn på det. Vi får se vad som händer. 

https://twitter.com/SLO_AIK/status/1128766634175401984

Polisens kommentar efter oroligheterna

Calle Persson, presstalesperson på Polisen i region syd, berättar hur polisen ser på det som inträffade på Olympia. 

– Ordningsvakter skulle göra en kontroll, där blev det ett mindre bråk och polis fick gå in för att lugna ner stämningen, vilket också skedde. I samband med bråket var det en som ville anmäla någon annan, det kan bli fler anmälningar där också. Men ingen har kommit till skada eller frihetsberövats, säger han. 

Vad var det som hände?

– De personer som har velat upprätta anmälningar har fått göra det, och de kommer utredas av kriminaljouren i Helsingborg.

En person säger sig ha blivit slagen med batong av en ordningsvakt, kan du säga någonting mer om själva situationen?

– Nej, inte de detaljerna, anmälningarna är inte skrivna än.

”De har lyckats rasera allt menar jag”

Polisen släppte innan matchen på onsdagen ett pressmeddelande gällande oroligheterna mellan dem och supportrarna. I pressmeddelandet säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm med ansvar för idrottsrelaterad brottslighet hos Polisen, att det finns en omfattande dialog bland de inblandade parterna. 

- Min bild är att polisen, idrottsförbunden och klubbarna strävar mot samma mål och vi har en mycket aktiv dialog med alla inblandade parter i arbetet framåt, säger han. 

John Skärlund delar inte den bilden. 

- Min uppfattning är att man har backat många år tillbaka i tiden när det kommer till kommunikation och dialog med polis, den lilla som har funnits från supporterhåll sedan innan. De har lyckats rasera allt menar jag.