AIK:s plan för sportchefsrollen – tar hjälp av externt företag

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN

På onsdagen fick Henrik Jurelius sparken som sportchef.

Nu kan Expressen avslöja att AIK kommer att ta hjälp av ett externt företag i jakten på en ny sportchef och att man har en dialog med Magni Fannberg om en återkomst.

– Vi behöver öka professionalismen, säger AIK:s vd Manuel Lindberg.

Tidigt på onsdagsmorgonen meddelade AIK att man sparkar sportchefen Henrik Jurelius som tillträdde på posten våren 2020. I samband med att kommunikén släpptes var AIK något fåordiga om beslutet och klubben bjöd inte på några detaljer om processen.

Senare under onsdagen väljer AIK:s vd Manuel Lindberg att berätta mer ingående om beslutet och varför Jurelius tvingats bort från uppdraget som sportchef.

– När jag kom in i AIK i våras som vd så var mitt uppdrag väldigt tydligt. Vi skulle se över organisation, struktur och höja professionalismen. Vi behövde se vad det bästa för AIK på sikt är. Utifrån den utvärdering som vi gjorde efter den gångna säsongen så har vi landat i beslutet att vi känner att vi behöver skapa en bättre struktur kring herr A och få in nya kompetenser och ny luft, säger Manuel Lindberg och fortsätter.

– Vi behöver få in nya tankar för framtiden. Det är egentligen ingenting mot Henrik Jurelius i sig, han är en otroligt hårt arbetande och lojal AIK:are - det finns inga hard feelings. Beslutet är mer taget ur ett affärsmässigt beslut och vad vi tror blir bäst för framtiden.

Vad behöver ni få in för kompetens?

– Vi tittar på hela strukturen. Det handlar om hur vi kan bli ännu bättre på scouting, på våra låneprogram, hur vi blir mer affärsmässiga och att vi höjer våra möjligheter till transfers. Vi jobbar helhetsmässigt med lagbygget både in och ut. Vi behöver höja nivån på det hela. Det behöver inte betyda att det handlar om en person, utan om en struktur som vi vill skapa med flera personer med olika kompetenser som gör att vi blir bättre totalt sett.

Lindberg pekar också på bristande sportsliga resultat som ett av skälen.

– Vi har gjort en utvärdering inom ledningen och tillsammans med styrelsen här under slutet av den här säsongen och framför allt efter säsongen. Sedan lever vi i en prestationsbaserad värld. Vi har höga målsättningar och krav på oss själva. Vi har heller inte nått något av våra sportsliga mål i år med det här laget, varken kring allsvenskan, Europa eller svenska cupen. Så är det. Vi lever i en resultatbaserad värld.

Tar hjälp av externt företag

AIK har redan påbörjat rekryteringsprocessen av en ny sportchef. Manuel Lindberg är tydlig med att klubben inte tänker stressa i processen utan att det är viktigt att det får ta sin tid. 

Men vilken profil eftersöker klubben?

– Beroende lite på vad vi hittar runtom kring så är det en affärsmässig person som vi söker, en försäljningschefs typ, om du tänker lite så.

Vad menar du med runtom kring?

– Det hänger lite på hur vi bygger organisationen där bakom kring administration, scouting och låneprogram. Vi har en väldigt tydlig plan för vad vi vill göra, sedan exakt hur många dagar, veckor eller månader det tar, det får processen utvisa. 

– Jag vill vara tydlig med att inget av det här påverkar vårt jobb inom lagbygget för 2023. De processerna fortlöper lika mycket i dag som det gjorde i går. Som AIK:are behöver man inte vara orolig för att vi inte har en plan för nästa år.

Enligt uppgifter till Expressen kommer AIK också att ta hjälp av ett externt företag i rekryteringen av en ny sportchef. Klubben för samtal med flera företag just nu och ett av dem är Onenexus som bland annat bistod BK Häcken när de anställde Per-Mathias Högmo.

– Ja, de (Onenexus) är ett av företagen vi pratar med, säger Manuel Lindberg.

AIK:s vd fortsätter:

– Vi kommer ta hjälp av ett externt företag. Vi behöver öka professionalismen och vi pratar redan med ett par olika parter i det här. Vi vill se till att vi hittar rätt kandidat utifrån rätt profil som vi önskar få in så att det inte blir fel. Så vi kommer använda oss av en extern part. Och det finns ett par olika som vi pratar med som sagt.

Vill få hem Fannberg

Expressen kunde i förra veckan avslöja att IK Starts sportchef Magni Fannberg är aktuell för en återkomst till AIK antingen i en roll runt scoutingen alternativt som assisterande sportchef.

I intervjun bekräftar Manuel Lindberg uppgifterna.

– Vi har fört en dialog med Magni och vill gärna ha in honom i en roll runt herrlaget, det önskar vi - om det är möjligt. De närmsta dagarna får utvisa om det är en möjlighet framåt. Magni är en person som vi alla tycker är duktig och bra. Han är en bra sportchef i IK Start och vi hoppas att han ska kunna komma tillbaka till AIK i den ena eller andra rollen.

Expressen erfar också att det finns en klausul i Fannbergs avtal med IK Start som gör det möjligt för AIK att värva hem honom utan att behöva betala någon fast summa för det.

Dessutom har Fannberg familjen hemma i Stockholm och han har sedan han tillträdde som sportchef för Start, pendlat till arbetet i Norge i perioder.

Är det i en roll som assisterande sportchef, sportchef eller en titel runt scoutingen?

– Det är en dialog vi får ha med honom och i vilken kombo vi hittar. Men vi vill öka våra resurser på scouting, få till bättre låneprogram och ha mer tid och kraft kring hela den biten som är en hög prioritering för oss. Det är där vi ser att Magni har bra kompetens.

Till slut vill Manuel Lindberg understryka att klubben varit rörande överens i tränarfrågan och anställningen av Andreas Brännström. Han förstår att det kan uppstå frågor i supporterled, efter morgonens nyhet, och vill därför vara extra tydlig runt tränarfrågan.

– Just vad gäller tränarfrågan så är det den frågan som vi har varit mest överens om på väldigt, väldigt lång tid om jag ska vara ärlig. Vi hade en hel rad med namn men en väldigt tydlig process där ”Brännan” var med som en av huvudkandidaterna redan från dag ett. Det är nog sällan, inom AIK Fotboll, som vi har varit så överens om det beslutet. Det har jag också själv meddelat Andreas Brännström i dag. Det har ingenting med det här beslutet att göra, utan vi står bakom Brännström till hundraprocent och är lojala där. Alla som var med i processen, från ledning, scout, sportchef, tekniska rådet till styrelsen, var rörande överens om tränarfrågan. Vårt mål är att Brännström ska få ett så bra lag som möjligt nästa år.