Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

AIK stänger ståplats: ”Vi måste reagera”

Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: PER KARLSSON / BILDBYRÅN

Polisen har beslutet att AIK endast får sälja 2750 biljetter till klacksektionen på hemmastå under Europa League-kvalet i veckan. 

Nu svarar Solnaklubben med en protest och stänger hela klacksektionen. 

– Jag hoppas och tror att alla AIK:are kommer visa en förståelse för att vi som klubb måste reagera, säger klubbdirektören Jens T Andersson.

Norra stå tar vanligtvis in 4000 åskådare. Men inför Europa League-kvalet på torsdag har AIK fått restrektioner från polisen och får endast sälja 2750 biljetter till hemmastå under mötet mot FC Sheriff.

Bakgrunden är polisens nya tillämpning av villkorstrappan vid svenska idrottsevenemang, och däribland allsvenska fotbollsmatcher.

Nu väljer AIK att agera mot beslutet genom en protest där klubben stänger hela klacksektionen på Norra stå. 

”Vill markera”

”AIK Fotbolls inställning är att den nya och inkonsekventa tillämpningen av polisens åtgärdstrappa drabbar oss som arrangör ekonomiskt genom att vi får inskränkningar i vår möjlighet till att sälja biljetter samt är kontraproduktivt i vårt arbete att skapa trygga och säkra arrangemang”, skriver klubben på sin hemsida och fortsätter: 

”Då vi har svårt att se någon konsekvent linje i neddragningarna vill vi inför torsdagens match mot Sheriff markera detta genom att stänga Norra stå och i stället hänvisa vår publik att köpa biljetter till andra sektioner på Friends Arena.” 

När SportExpressen når klubbdirektören Jens T Andersson förklarar han AIK:s beslut.

– Framför allt är det ett beslut vi tagit mot polisens tillståndsenhet och deras tillämpning av villkorstrappan som vi tycker är inkonsekvent. Det här är en neddragning som vi inte har sett tidigare. Tidigare har det varit 500 personer ned eller upp. Nu åkte vi på 1250 personer rakt av. När vi efterfrågade en motivering så har vi fått oerhört svaga skrifter tillbaka, säger han.

Hur lyder motiveringen till beslutet?

– Deras motivering är att det har brunnit pyroteknik på våra läktare.

Tror du att det har att göra med händelserna som inträffade mot Maribor?

– Det är det säkert. Men det är nya tillstånd till varje match. Jag vet inte hur de resonerar. Om de inte ger oss någon bestraffning först och sedan sparar det för att ge det retroaktivt… Det får de själva svara på. Men det har gått från nästan ingen neddragning till den kraftigaste neddragningen i AIK:s historia utan någon större motivering. Det vänder vi oss kraftigt emot. 

När fick ni beskedet?

– Vi fick ett förhandsbesked i fredags. Vi har marinerat det under helgen. Vi vände tillbaka och ville få en motivering och den fick vi efteråt.

”Hoppas och tror att alla AIK:are visar förståelse”

Jens T Andersson hoppas på förståelse från AIK-fansen.

– Jag hoppas och tror att alla AIK:are kommer visa en förståelse för att vi som klubb måste reagera. Vi anser att den inkonsekventa tillämpningen av villkorstrappan är kontraproduktiv i vårt säkerhetsarbete. Det ger oss oerhörda utmaningar i våra arrangemang, säger han. 

Hur ser dialogen med polisen ut nu?

– Den stora dialogen kring polisfrågan är på och ska vara på så hög nivå som möjligt. Där finns dialogen, och den har inte varit jätteaktiv under sommaren men tar nu fart igen. Oaktat det så måste vi som arrangör också agera utifrån våra egna arrangemang.

– Vi har utmaningar inom svensk fotboll att ha så säkra arrangemang som möjligt. Jag har sagt från dag ett att den nya tillämpningen av villkorstrappan är helt fel väg att gå, fortsätter Jens T Andersson.

AIK meddelar samtidigt på Twitter att de som har sin Europakortsplats/biljett på Norra stå kommer att få ett mejl med mer information inom kort.

Under mötet mot Maribor under Champions League-kvalet gick en grupp AIK-supportrar till attack mot bortasektionen.

https://twitter.com/aikfotboll/status/1161273435617714176
I derbyt mot Hammarby den 2 juni inleddes matchen med tystnad på läktarna – i protest mot polisen.