Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

AIK:s kritik – Guidetti-affären sprack: ”Extremt konstigt”

John Guidetti
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
AIK:s ordförande Robert Falck
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

John Guidettis övergång till AIK innan den allsvenska premiären sprack.

AIK:s ordförande Robert Falck är besviken på förhandlingarna med Alavés.

– Det var på nivåer som vi inte kunde möta, säger han till Fotbollskanalen.

Samtidigt meddelar klubben att man gjort klart med U21-landslagsmannen Benjamin Mbunga Kimpioka.

Det har inte varit någon hemlighet att AIK har förhandlat om att få till en övergång med John Guidetti från Alavés innan den allsvenska premiären.

För en månad sedan, den 1 mars, kommenterade sportchefen Henrik Jurelius situationen på klubbens hemsida.

– Det stämmer att vi för diskussioner, men mer än så kan jag inte kommentera i dagsläget, sa Jurelius då.

Aftonbladet har rapporterat om att Guidetti och AIK är helt överens om en övergång till sommaren – och SportExpressen har sedan tidigare rapporterat om Guidettis löneanspråk.

Ingen Guidetti till allsvenska premiären

Förhoppningarna var stora att AIK skulle lyckas stänga affären innan transferfönstret stängde på torsdagen den 31 mars.

Men så blir inte fallet. Strax efter midnatt, natten till fredagen, låter AIK meddela att affären inte gick i lås.

”Den 1 mars 2022 gick AIK Fotboll ut och bekräftade en pågående förhandling gällande forwarden John Guidetti. Med anledning av omständigheter utanför AIK Fotbolls kontroll så har en överenskommelse med den spanska La Liga-klubben Deportivo Alavés inte kunnat slutföras innan transferfönstret stängde den 31 mars 2022”, skriver man på sin hemsida.

AIK:s ordförande Robert Falck berättar för Fotbollskanalen att övergången till slut föll på att man inte kunde komma överens med Alavés.

– Allt handlar om pengar och de pengarna har inte vi, säger Falck till sajten.

AIK:s kritik: ”Extremt konstigt”

Ordföranden är även besviken på Alavés vilja att gå till mötes i förhandlingarna.

– Ja, extremt konstigt. Jag förstår inte det. De rapporter jag har fått från Henrik Jurelius och Manuel Lindberg så mot slutet har de inte ens velat diskutera, säger han.

Allt pekar nu på att övergången i stället blir av till sommaren, då Guidettis kontrakt går ut. 

”AIK Fotboll fortsätter förhandlingarna med John Guidetti vars avtal med Deportivo Alavés löper ut den 30 juni 2022”, skriver klubben på sin hemsida.

AIK värvar Benjamin Mbunga Kimpioka

Samtidigt meddelar klubben att man gjort klart med anfallaren Benjamin Mbunga Kimpioka. 22-åringen, fostrad i Knivsta IK och Sirius, lämnade Sverige som 16-åring för att skriva på för Sunderland.

Efter knappa sex år i England med utlåningar till bland annat Torquay och Southend återvänder han nu till Sverige och AIK. 

– Benjamin är en ung, offensiv, kraftfull forward som kan spela både centralt och i ytterzon. En svensk U21-landslagsman som bidrar med internationell erfarenhet efter flera år i engelsk fotboll, säger sportchefen Henrik Jurelius.

Mbunga Kimpioka har gjort nio U21-landskamper och två mål för Sverige.

– Jag är väldigt glad över att allt hann falla på plats på så kort tid. Det var mycket stress, men det var det värt. Nu längtar jag efter att komma ner på Karlberg och träffa spelarna och Bartosz, säger Benjamin Mbunga Kimpioka.

Presenterade ytterligare värvning

Under natten presenterade AIK även en mittbacksvärvning.

Klubben har nämligen gjort klart med 18-årige Sichenje Collins från Kenya. Han lämnar då den kenyanska klubben AFC Leopards för att flytta till Sverige.

– Med Collins får vi en fysiskt stark passningsskicklig mittback som även visat i sitt klubblag att han kan spela som central mittfältare. Collins har setts live av AIK-representanter flera gånger i ligaspelet i Kenya, senast i början av mars 2022 då chefsscout Tobias Ackerman var nere i Afrika och såg honom på plats, säger sportchefen Henrik Jurelius.

Collins tillhörde under andra halvan av 2021 grekiska PAOK Thessaloniki och debuterade för ett år sedan i det kenyanska landslaget.

– Att komma till AIK är som en dröm för mig. Jag kunde inte ha kommit till en bättre klubb i det här skedet av min karriär. Jag känner både Otieno och Meja som spelar i laget och båda har sagt väldigt bra saker om klubben till mig, säger Sichenje Collins.

Dessutom lånade AIK under torsdagskvällen ut försvararen Jetmir Haliti till den allsvenska konkurrenten Mjällby.

Allsvenskan sparkar i gång i helgen där AIK möter Häcken på bortaplan på lördag kl 17:30.

Ur arkivet: Henok Goitom efter sista målet