Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN

AIK:s besked efter näthatet

Publicerad

Oscar Linnér fick motta hatiska kommentarer efter missen mot Braga i Europa League.

Nu har klubben krävt bättring från näthatarna. 

AIK åkte på en tung förlust i kvalet till Europa League mot Braga. Avgörandet kom på stopptid av förlängningen då portugiserna tryckte in 2-1 (totalt 3-2) efter en rörig situation i straffområdet. Förlusten följdes av hätska kommenterar på klubbens Instagram-konto där den största ilskan riktades mot målvakten Oscar Linnér, som gjorde ett misstag vid Bragas kvitteringsmål till 1-1. Kommentarsfältet till det aktuella inlägget stängdes senare ner, men Linnér fick motta liknande påhopp via sitt eget konto.

Oscar Linnér offer för näthat

Nu har AIK:s ledning satt ner foten mot näthatet. I gemensam skrivelse, undertecknad av Björn Wesström (sportchef herr), Christer Lundin (sportchef dam), Leif Karlsson (sportchef ungdom), Per Bystedt (styrelseordförande), Mikael Ahlerup (vd), kräver man bättring i framtiden. 

"AIK Fotboll vill med denna publicering tydligt visa att klubben tar avstånd från all form av personangrepp och näthat riktat mot samtliga inom AIK Fotboll. Det som vi har sett efter en del matcher i några av spelarnas flöden på sociala medier är oacceptabelt", skriver ledningen. 

"Ingen lyfts av personangrepp"

"Om misstag av spelare/ledare ska innebära att man ska behöva utsättas för personangrepp och näthat är vi på fel väg. För om någon tror eller förväntar sig att spelare/ledare lyfts mänskligt och sportsligt av att spelaren/ledaren i fråga får personangrepp och näthat direkt riktat mot sig så är det helt fel. Vi tror att alla förstår att ingen lyfts av att en lagkamrat eller medarbetare får personangrepp och näthat direkt riktat mot sig."

AIK avslutar med att tacka alla supportrar som stått upp emot den fräna tonen i vissa inlägg. 

"Att tro eller förvänta sig att spelare/ledare ska 'ta eller tåla' dessa personangrepp och näthat för att spelaren/ledaren i fråga spelar i AIK Fotboll och att det skulle ingå att ta även personangrepp och näthat så är det också helt fel. Ingen, oavsett yrke, ska på sina sociala medier behöva ta emot den typ av personangrepp som skett under den senaste tiden mot representanter för AIK Fotboll", skriver AIK. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag