Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

AIK vill att Etuhu– domen överklagas

Tidigare AIK-spelaren Dickson Etuhu. Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Kyriakos Stamatopolous anländer till tingsräten. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Dickson Etuhu friades av tingsrätten i matchfixningsmålet.  

Nu hoppas AIK att domen överklagas. 

- För svensk fotbolls skull sänder domen oroväckande signaler, säger AIK:s klubbdirektör Jens T Andersson till AIK:s officiella hemsida.  

Det var i dag som tingsrätten meddelade domen mot före detta AIK-spelaren Dickson Etuhu. Den förre nigerianska landslagsmannen stod åtalad för mutbrott då han enligt åklagaren ska ha erbjudit AIK:s andremålvakt Kyriakos Stamatopoulos två miljoner kronor för att påverka resultatet i matchen mellan IFK Göteborg och AIK. Idag klockan 11.00 meddelade tingsrätten att Etuhu frias från alla anklagelser

"Stockholms tingsrätt har i dag meddelat dom i ett mål där två personer har stått åtalade för grovt givande av muta. Tingsrätten har bedömt att det får anses utrett att de två åtalade personerna gjorde närmanden mot en AIK-målvakt om så kallade  matchfixning, vilket målvakten genast förklarade att han inte var intresserad av. Domstolen har funnit att samtalet parterna emellan inte har haft ett tillräckligt konkret innehåll för att nå upp till ett straffbart muterbjudande i lagens mening.", skrev man på sin hemsida.

AIK hoppas att domen överklagas 

AIK hoppas nu att domen mot Dickson Etuhu överklagas. 

–Jag hoppas att åklagaren kommer att överklaga dagens dom från Stockholms tingsrätt. För svensk fotbolls skull sänder domen oroväckande signaler, men förhoppningsvis kommer den nya lagstiftningen som träder i kraft den 1 januari 2019 innebära att det civilkurage som våra anställda visat prov på också speglar kommande domar, säger AIK Fotbolls klubbdirektör Jens T Andersson. 

”Känner mig stolt över beslutet att berätta”

Samtidigt uttalar också Kyriakos Stamatopolous om domen. 

– Jag känner mig stolt över att jag tog beslutet att berätta om detta. Jag känner att jag inte kunde göra något annat och jag är också tacksam över det arbete som AIK Fotboll har gjort i detta ärende för mig och min familj. Har jag i och med mitt agerande gjort något för att lyfta fram de uppenbara problem med matchfixningsförsök som finns så känns det trots allt bra, säger Kyriakos Stamatopoulos. 

”Har visat extremt stort civilkurage”

AIK:s sportchef Björn Wesström menar att klubben står bakom Kenny Stamatopoulos till ett hundra procent. 

– Jag är oerhört stolt över det faktum att Kenny och Rikard har visat ett extremt stort civilkurage och jag vill återigen poängtera att hela AIK Fotboll står bakom dem till 100% gällande deras agerande som visselblåsare i detta ärende. Enligt tingsrättens bedömning råder heller inga tvivel över vittnesmålens trovärdighet vilket givetvis stärker oss i vår uppfattning att klubben har agerat rätt under hela processen, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.