Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”AIK vet var de har mig, så vi kör bara”

SportExpressens Therese Strömberg samtalade med stjärnorna i Stockholmsklubbarna i början av coronakrisen.
Sebastian Larsson ser en fortsättning i AIK även nästa säsong.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
AIK firar ett av målen i cupmatchen mot Kalmar FF den 9 mars.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Sebastian Larsson är inne på sitt sista kontraktsår i AIK - men mittfältaren har option på en förlängning.

För SportExpressen berättar ”Seb” om framtidstankarna, säsongens AIK-bygge, utmaningen att sjösätta ett nytt spelsätt och toppstriden.

– AIK vet var de har mig och jag vet var jag har AIK. Så vi kör på bara, säger han.

I fredags kom beskedet att ett definitivt beslut om när allsvenskan kan dra i gång är att vänta tidigast i början av juni. På tisdagen beslutade Svenska fotbollförbundets förbundsstyrelse att svenska cupen skjuts upp tills vidare.

Mitt i allt tränar de allsvenska klubbarna i hopp om att få klartecken för seriestart. AIK:s landslagsmittfältare Sebastian Larsson medger att senaste tiden varit en utmaning, även om det funkat bra att träna på Karlberg i väntan på allsvensk start.

– I början när vi drog i gång träningarna så var det inga konstigheter. Men jag skulle ljuga om jag sa att man märker av att vi inte spelar matcher och inte riktigt vet vad som händer, men det är väl först de senaste tre-fyra veckorna som man själv känt att matcherna saknas mer än vad man är van vid. Skulle det vara så att vi tvingas börja allsvenskan utan träningsmatcher, då får vi göra det. Det är klart att alla lag inte kommer vara allra bäst förberedda, det förstår väl alla, säger han.

Hyllar nya spelsättet

Hur ser du på framtiden med ett utgående kontrakt och ett optionsår?

– Jag ser väldigt lugnt på situationen, det känner AIK också. Jag tror att man bara måste ha respekt för situationen vi befinner oss i nu och hur det påverkar klubbarna. Det är fortfarande ingen som vet när allt drar i gång. Hur kommer säsongen se ut? Kommer vi hinna spela hela säsongen eller gör vi en variant där vi spelar en del och fullföljer resten i början av nästa år?

– Alla såna saker måste hamna på plats, sedan lite längre fram, tar vi en diskussion om kontraktet. Men jag tror att du får exakt samma svar om du frågar klubben. Jag känner mig väldigt trygg i situationen. Jag är inte 22 år och jagar nya äventyr, utan AIK vet var de har mig och jag vet var jag har AIK. Så vi kör på bara.

Sebastian Larsson jublar efter sitt 1-0 mål mot Djurgården i fjol.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det låter som att du är inställd på en fortsättning i AIK.

– Ja, men det är som jag sa innan. Innan man vet saker och ting med situationen, för det har man lärt sig med åren, man ska aldrig säga för mycket, speciellt i en sådan här situation. Man ska ha väldigt stor respekt och jag vill inte på något sätt pusha klubben i någon riktning nu när det är osäkra tider. Jag är helt övertygad om att du får samma svar av AIK, vi känner oss väldig lugna.

Sebastian Larsson fortsätter:

– Vi vill bara få i gång allt och se hur saker ser ut samt hur det påverkar klubben, sedan sätter vi oss ned och ser över framtiden när vi vet exakt hur allt ser ut. Jag tänker inte stressa klubben ur den aspekten, det är inga konstigheter egentligen, jag känner mig lugn. Kroppen är pigg, kry och jag är väldigt fräsch och tycker det är roligt med fotboll.

Vad lockar mest med att köra ett år till i AIK?

– Jag tycker fotboll är fantastiskt roligt. Det är otroligt kul att spela i AIK och nu när man inte har haft matcher på väldigt länga så längtar man så mycket att spela inför våra supportrar på Friends arena. Det är klart att det inte skulle vara lika roligt att spela sina sista matcher inför tomma läktare och hela den biten. Jag har en stark drivkraft och längtan att återgå till någon form av normalitet när det gäller fotboll. 

– Inte minst när man ser att matcher drar i gång utan publik, då märker man vad fotboll är med och utan publik och hur stor betydelse supportrar har. Jag är inte så mycket för att gå för långt fram och spika saker eller sätta datum. Den dagen det är dags att sluta spela fotboll så är min förhoppning, om jag får vara frisk och kry, att man känner det ganska tydligt. Där är jag inte i dag och då är det bara att köra på.

Larsson om AIK:s spelsätt

Vad är den största skillnaden, enligt dig, mellan fjolåret och årets AIK?

– Största skillnaden är att vi har ändrat vårt spelsätt. Vi har sedan jag kom till AIK varit tålmodiga och kompakta i försvarsspelet men det vill vi ändra på ganska rejält. Det har man väl sett i de få matcher vi spelat att vi jobbar väldigt hårt på det utan för sakens skull säga att det sett lysande ut. Det har varit en stor omställning men också väldigt inspirerande, man får vara på tårna även för en spelare som varit med så pass länge som jag. Nu ställer vi om och jobbar hårt på träning för att få till det.

– Jag tycker att det är spännande. Samtidigt förstår jag att många kanske ser årets AIK som mer osäkert och svårt att veta vart vi står. Jag tycker att vi gjorde vår bästa match, innan allt las på is, i svenska cupen mot Kalmar. Det var ett rejält hopp fram, utan på något sätt säga att vi spelade bländande fotboll, men vi kände att vissa delar i spelet klickade bättre. Det gäller att vara ödmjuk och jobba väldigt hårt. Men det är inspirerande att pröva något nytt och ändra vårt sätt att spela fotboll.

AIK:s tränare Rikard Norling och Sebastian Larsson.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hur stor utmaning har det varit att sjösätta ett nytt spelsätt?

– Initialt tyckte jag utmaningen var att skaka av sig det man hade i bakhuvudet och släppa ryggsäcken som satt med det tänket vi haft och känt oss trygga med under en lång tid, till att gå näst till raka motsatsen. Vi hamnade i situationer, speciellt i de tidiga träningsmatcherna, där vi kom fel för att halva laget kliver fram och gör som vi vill göra nu och andra spelare satt det gamla kvar. 

– Det var inte alltid samma spelare, utan olika hela tiden. Ju längre tiden gick så tyckte jag ändå att man såg att fler spelare gjorde samma sak samtidigt. Det svåraste var att släppa det gamla för det är en extremt stor skillnad hur vi spelar fotboll nu mot hur vi spelat tidigare säsonger. Det gäller att våga släppa det som varit rakt av och börja om.

Sebastian Larssons förhoppning är att det ska bli betydligt svårare att läsa av AIK i år.

– Vi gör inte den här förändringen bara för att. Vi gör förändringen för att vi tror att den ska generera något bra. Alla visste hur vi spelade i fjol och vi var mångt och mycket framgångsrika med det spelsättet, men till slut lärde sig motståndarna att hitta vägar för att göra det svårt för oss ändå. Vi kände av det i perioder i fjol och förhoppningsvis kan vi få en känsla att motståndarna inte kan läsa oss på samma sätt.

Det är egentligen ingen idé att ställa frågor till Sebastian Larsson om AIK:s målsättning och vad som känns rimligt i årets allsvenska sett till förutsättningar. Inställningen att vinna till varje pris är djupt rotat i ”Sebs” mindset.

– Spelar du för en klubb som AIK så vill du alltid vinna varje match. I fjol var vi fyra poäng i från att vinna, vilket var vad vi ville. Men utöver det ska vi i grund och botten sätta det nya spelet, vi ska vara mer spelförande än tidigare, säger han och fortsätter.

– Tanken är att vara ett lag som har mer kontroll på matchen genom bollinnehav och bli ett mer offensivt hotande lag. Det är väl inget att snacka om.

Tycker du att ni har gynnats av en längre försäsong och förskjuten serie? Ni har fått tillbaka flera viktiga spelare nu.

– Om man säger så här. Om vi drar i gång en allsvenska utan Nabil (Bahoui) och Sigge (Kolbeinn Sightorsson) eller om vi tänker att de är friska och krya… det är klart att vi har en betydligt konkurrenskraftigare trupp med de två spelarna. Tittar du i allsvenskan så är det inga dussinspelare, kvalitéerna som de har är väldigt höga. Det är självklart att det skulle gynna oss otroligt mycket att ha de slagkraftiga och i form.

En spelare som det pratas väldigt gott om i AIK-kretsar är nyförvärvet Paulos Abraham. Nabil Bahoui uttryckte nyligen, i en intervju med SportExpressen, att 17-åringen kan bli ”en ny Robin Quaison”. ”Seb” gillar vad han ser ute på Karlberg.

– Han imponerar på mig, förutom att han är så ung, så är det ödmjukheten, villigheten att jobba hårt och ta till sig saker som imponerar mest. Paulos känns väldigt lugn och kylig framför mål för sin unga ålder. Det är en detalj som man antingen har eller inte har. Man kan definitivt jobba och bli bättre, men han känns som typen som det förhoppningsvis inte krävs allt för många chanser framför mål för att det ska bli mål.

”Hade kryddat saker ännu mer”

Samtidigt räknar Sebastian Larsson med en ännu tuffare toppstrid i år.

– Det är fler och fler lag som har hamnat på en jämn och hög nivå. Det gör det ännu viktigare att vara med från start och känna att man är där, man måste få resultat och saker ska funka i och med att det är så pass många lag med. Man har inte råd att hamna långt efter, för då ska man förlita sig på att många lag ska gå sämre. Det gör det väldigt spännande och intressant med allsvenskan, det är en serie där många lag kan vara med och hugga. Vi är ett av lagen som vill vara med och slåss där uppe.

Melbourne Victorys Ola Toivonen är muntligt överens med Malmö FF, enligt SportExpressens källor.Foto: ZUMA PRESS/IBL

Ett antal hemvändare har redan återvänt till allsvenskan. Isaac Kiese Thelin och Jakob Johansson har bland annat hittat hem till Malmö FF respektive IFK Göteborg.

Och fler kan det bli. SportExpressen har redan berättat att MFF är muntligt överens med Ola Toivonen och under de senaste veckorna har det spekulerats friskt kring att Zlatan Ibrahimovic kan avsluta karriären i Hammarby. Vad Larsson tycker om det?

– Det klart att det hade kryddat saker ännu mer. För svensk fotboll är det viktigt att spelare som varit i väg och haft framgångsrika karriärer utomlands i allt större utsträckning väljer att komma hem och spela fotboll i Sverige innan det är dags att avsluta karriären. Det är ett gott betyg till allsvenskan och den riktning vi gått i. Ju fler såna spelare som kommer hem desto mer krydda blir det.