Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

AIK vädjar: Måste få in fem miljoner

AIK-spelarna Panajotis Dimitriadis och Sebastian LarssonFoto: BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

AIK fotboll vädjar om ekonomisk hjälp från sina supportrar. 

Klubben skriver på sin hemsida att de behöver få in fem miljoner kronor innan den 31 maj ”för att klara oss igenom den här situationen”. 

 

Missa inga fotbollsnyheter – ladda ner SportExpressens app gratis här! 

Coronavirusets spridning har skjutit den allsvenska säsongen på framtiden. Nyligen möttes klubbledarna i de svenska elitklubbarna och kom fram till att den allsvenska starten ska bli av senast juni. 

Men väntan innebär ekonomiska svårigheter för flera klubbar. När beskedet kom tidigare i veckan skrev AIK på sin hemsida att de skulle ”införa åtgärder för att hantera de ekonomiska konsekvenserna”. 

– Vi har ingenting konkret att kommunicera i dag, utan det kommer vi göra när vi har fastställt och gått igenom det scenariot också. Så det kommer mer information, sa AIK fotbolls vd Håkan Strandlund då. 

AIK vädjar fansen om hjälp – behöver fem miljoner kronor

På fredagen skriver klubben på sin hemsida att ”Vi inser att vi står inför en situation som endast kan beskrivas som allvarlig.”

Utan att gå in på fler detaljer vädjar klubben om hjälp hos sina supportrar för att få in fem miljoner kronor till den 31 maj. 

”AIK Fotboll behöver säkerställa 5 miljoner kronor fram till den 31 maj för att klara oss igenom den här situationen. Vi sträcker ut vår hand. Vi vädjar till er att ta emot den. För AIK Fotbolls skull. Det som får oss att leva, inte bara existera”, skriver de. 

De vill hjälpa AIK

Den svarta massan, en ekonomisk förening vars främsta intresse är att vara ett ekonomiskt stöd för AIK, har redan påbörjat arbetet med att utforma ett stödpaket till klubben.  

– Vi har planer på att försöka utforma ett stödpaket till AIK Fotboll men även övriga AIK-föreningar. Exakt hur det ska se ut är inte något som vi i styrelsen har diskuterat, det är mer jag som har tänkt igenom ett koncept för hur vi skulle kunna lägga upp den. Vi behöver först inom Den Svarta Massan se över hur vår ekonomiska situation är att stötta AIK. Vi har styrelsemöte nästa vecka och då kommer jag att presentera ett förslag till övriga styrelsekolleger sedan kommer vi att prata igenom det och se om vi kan hitta en modell som funkar. Förhoppningsvis kommer vi kunna erbjuda AIK Fotboll något form av stöd, hur det kommer se ut vet vi inte, men hittills har vi sysslat med utlåningsverksamhet men även med vissa mindre belopp som sponsring. Den sponsringen av pengarna som vi har skänkt bort, det har gjorts genom att vi haft ränteintäkter genom våra lån. Det skulle alltså vara ett stort steg för oss att börja sponsra eller skänka bort andelsbelopp som vi har fått in, det ska nog mycket till. Men om vi har möjlighet för AIK-föreningarna att få lån av oss under den här perioden så kommer vi försöka hjälpa till med så generösa villkor vi kan, säger Ervin Alic, ordförande i Den svarta massan. 

Är det realistiskt att Den Svarta Massan står för en större del av summan som AIK behöver få in?

– Jag skulle nog säga att det är svårt att vi ska stå för en större del, det kommer snarare bli en mindre del, för vi vill som sagt försöka hjälpa hela AIK. Då kan vi inte punga ut mest på fotbollen, däremot får vi se vilka behov de olika AIK-föreningarna visar och hur deras ekonomiska kostym ser ut. AIK-föreningarna som kört höst/vår-säsong som innebandy, handboll, basket och hockey där får vi se. De kanske inte lider så extremt mycket eftersom att deras säsonger ändå tar slut i mars eller april, så de kanske inte har så stora intäktsbortfall. Vi får inventera hur vi kan bidra med och dels hur föreningarna behov ser ut. Därefter hitta en modell hur vi kan stötta de olika delarna. Jag pratade med Leif Karlsson och han välkomnade ett framtida stöd, de är tydliga med att man behöver hjälp. Sedan får vi se i nästa vecka hur stödpaketet utformas.