Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blytung förlust för AIK i guldstriden

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

AIK åkte på en riktigt tung förlust på hemmaplan mot Kalmar.

Laget förlorade med 1-2 och i halvtid blev de utbuade av supportrarna. 

– Det är den klart sämsta matchen sedan jag kom till klubben, säger Sebastian Larsson efter matchen.

Rikard Norling valde att bänka Henok Goitom, Enoch Kofi Adu, Nabil Bahoui och Rasmus Lindqvist i det allsvenska mötet mot Kalmar hemma på Friends arena. AIK åker nämligen till Skottland för att möta Celtic på torsdag i Europa League-kvalet. 

I anfallet spelade islänningen Kolbeinn Sigthorsson tillsammans med nyförvärvet Felix Michel, ett oväntat drag av AIK-tränaren.

Bortalaget Kalmar skulle börja bäst och ta ledningen efter bara tio minuters spel. Nils Fröling lämnade över bollen till Alexander Jakobsen som läckert skruvade in ledningsmålet.

AIK buades ut på Friends arena 

AIK skulle åka på ännu en smäll bara sekunder innan den första halvleken var slut. Efter ett långt inkast av Nils Fröling så hamnade bollen, efter ett riktigt flipperspel i AIK:s straffområde, hos Fidan Aliti som utökade Kalmars ledning till 2-0. Mittbacken firade sitt mål genom att hyscha och fick ett gult för osportsligt uppträdande.

När halvtidsvisslan gick buades AIK ut av sina supportrar efter att inte lyckas göra något mål och släppt in två. 

– Det känns som att det inte finns den här energin. Vi jobbar inte som ett lag, krigar inte i varje duell. Känns lite sega, säger Felix Michel i C More. 

AIK:s nyförvärv trodde att det kunde bero på det intensiva matchandet i och med Europa League-kvalet, men att man inte kan skylla på det. 

– Det är ingen ursäkt. Det är många lag som spelar flera matcher i veckan, säger han i C More.

Tarik Elyounoussi reducerade 

I halvtid gjorde AIK ett dubbelbyte när Nabil Bahoui och Henok Goitom kom in i stället för Felix Michel och Bilal Hussein. Det skulle ge effekt direkt. 

Efter bara några minuter spelat drev Bahoui fram bollen och släppte den till Tarik Elyounoussi som kunde skjuta in 1-2-målet. 

Men trots reduceringsmålet kom inte AIK närmare och inkasserade en tung förlust i jakten på guldet när man förlorade med 1-2 och det buades på läktarna.

Kalmar däremot tog tre viktiga poäng i bottenstriden. 

AIK:s stora besvikelse

Efter matchen var det en besviken Nabil Bahoui. 

– Det är en besvikelse. Vi saknade energi från första början, vilket inte får hända i det här skedet av säsongen. Vi vet att det är tuff matchning, men vi måste lära oss. De största klubbarna klarar av att spela tre eller fyra matcher, då borde vi också klara det. Det är inget vi kan skylla på. Jag kände att vi saknade energi, säger han och fortsätter: 

– Jag tror inte att inställningen var ett problem. Men vi kommer inte in i närkamperna och låter Kalmar ta tag i taktpinnen. Det är en dålig och ett bottennapp. Fansen är besvikna, vilket är fullt förståeligt. Det är absolut inte godkänt. Vi får se vad vi gjort för fel, vi är kända för vårt försvarsspel, men nu har det varit ett par enkla mål på slutet och vi måste korrigera det.

Magnus Pehrsson tyckte att hans Kalmar gjorde en bra match.

– Vi valde att försöka komma hit och vara bra med bollen och ha initiativet. Det här målet som Jakobsen gör, vi har inte gjort ett sånt på hela säsongen. Det betyder mycket för oss. Psykologiskt viktigt, säger han efter matchen. 

Rikard Norling: ”Var nog en del av anledningen...”

Rikard Norling var inte nöjd efter matchen pekade på flera anledningar till förlusten. 

– Jag börjar med att gratulera Magnus och Kalmar till tre poäng. Vi gör ingen bra match. Så är det, säger han.

– Tittar man allmänt på matchen... Första halvlek får vi inte grepp om deras uppspel. Mycket på grund av att jag satte ut spelare som inte hade spelat ihop. Jag hoppades att det skulle fungera bättre. Det var nog en del av anledningen, fortsätter han. 

Sebastian Larsson var minst sagt besviken efter förlusten.

– En riktig, riktig plattmatch från vår sida. Vi fick inte i gång någonting, varken offensivt eller defensivt. Vi släpper in två skitmål, då blir det jobbigt, säger han.

Många som inte spelat tillsammans, var det en faktor?

– Vill man vara med på flera fronter är det mycket matcher. Jag har pratat om det tidigare att vi gjort det bra hittills, men i dag är det den klart sämsta matchen sedan jag kom till klubben.

Gladare tongångar var det i Kalmar FF: 

– Jätteskönt, vi behövde en seger. Vi gör en väldigt bra första halvlek framför allt, vi har bollen och har många spelare som vill ha den. Vi spelar bort AIK:s press och de kommer inte åt oss, säger Rasmus Elm. 

Hur tycker du att AIK var? 

– Det är lätt att AIK vill damma av den här matchen och får man ett tidigt mål kan de spela på det, nu fick vi ett mål i stället, då blir det svårare att ändra mentaliteten. Vi hade flyt att få första målet, jag tycker vi gör det jättebra.

– AIK är tillräckligt proffsiga för att inte underskatta oss. Sedan vet jag vad som hägrar i deras framtid med Europa League-spel, det här var nog en match som bara skulle vinnas. Vi var bättre än vad AIK trodde.