AIK tappade poäng hemma mot Värnamo

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

2-2 mot IFK Värnamo och AIK tappar i toppstriden av allsvenskan.

John Guidetti var ursinnig efter att han fått ett mål bortdömt – och går till attack mot linjedomaren.

– Står och spänner sig som att han är Conor McGregor, man kan inte ha en relation, säger Guidetti.

IFK Värnamo chockade AIK när Marcus Antonssons tryckte in 1-0 efter en halvtimmes spel.

Men AIK skulle utjämna två gånger om.

Efter ett längre anfall av AIK fick Yasin Ayari ett skottläge och mittfältaren testade skott. Mål och kvitterat.

I den andra halvleken byttes Guidetti in och anfallaren gjorde ett mål nästan omedelbart. Men målet dömdes bort.

Linjedomaren vinkade för frispark efter att anfallaren dragit ner en Värnamo-spelare innan han nickade in bollen i nätet.

Guidetti blev ursinnig och skällde länge på linjedomaren.

Efter slutsignal fortsatte John Guidetti vädra sin frustration.

Och när han mötte pressen efter matchen var han fortfarande uppjagad.

— Det är han som tar kontakten med mig, jag söker inte upp den med honom. Då måste jag få trycka mig fri, det är helt overkligt! Om domarna behöver hjälp, då får de ta hjälp för det där funkar inte. Jag sa till dem efter matchen: ”Det är enkelt för dig att vifta med flaggan och sen stå och spela tuff efter matchen att du är skitcool och inte pratar med mig, men det kostar oss två poäng.” Fotboll betyder mycket för många människor och det här är bara inte godkänt, det är helt sinnessjukt! säger han.

”Står och spänner sig som att han är Conor McGregor”

Alltså godkände huvuddomaren men linjedomaren vinkade av?

– Det är linjedomaren 100 procent! Det var han som gav mig gult kort i den förra matchen och när man går fram efter matchen och frågar ”var det du eller han?” Så står han och spänner sig som att han är Conor McGregor, man kan inte ha en relation.

Bara några minuter efter det bortdömda målet kom kallduschen för AIK. Netinho slog ett perfekt inlägg till Antonsson, som kunde hoppa ostört. Han gjorde sitt andra mål för kvällen och satte ledningen för Värnamo, och sitt elfte mål för säsongen.

Med cirka tio minuter kvar av matchen skulle kvitteringen komma för AIK. Erik Ring hittade fram till Mikael Lustig med ett inlägg och backen nickade in slutresultatet 2-2.

– Vi borde vinna, men de gör två mål på två målchanser. Då blir det kryss, säger Guidetti.

Det bortdömda målet är avgörande, menar han.

– Det är ju jätteavgörande. Vi hade haft en 2-1-ledning, det är finished, det är klart. Två minuter efter gör de 2-1. Det är helt sinnessjukt.

Domarna svarar

Efter matchen svarar huvuddomaren Kaspar Sjöberg och assisterande domaren Mahbod Beigi på hur de uppfattade situationen.

Sjöberg:

– Jag får information från assisterande domaren att det är en defensiv frispark och han vinkar också. Han säger att Guidetti drar ner en försvarare.

Assisterande domaren Mahbod Beigi:

– Min tydliga uppfattning där och då är att han drar ner försvararen och skapar yta för sig själv för att nicka in bollen. Därav var det en klar frispark för mig där och då.

Finns det en anledning till att John inte fick ett gult kort när han skrek på er?

– Jag kan inte svara på det här och nu, inte sett hur det såg ut. Min uppfattning var att det var frispark och jag gav informationen till Kaspar och vi tog beslutet att döma bort målet.

Antonsson: ”Guidetti attacker linjedomaren”

Tvåmålskytten Antonsson tycker dock att Guidetti kom undan billigt.

– Jag tycker att det är en jämn match och vi hade ledningen två gånger, så de ska vara ganska glada, de kunde likarna stå med noll poäng. Det är synd att vi inte kan rida ut stormen när de börjar skicka in bollar i boxen.

– Dömer domaren bort ett mål på Friends arena med AIK:s supportrar, då är det nog någonting han ser. Jag skulle bli väldigt förvånad annars.

Guidetti tyckte det var väldigt talande att han inte fick ett gult när han skällde ut domaren.

– Jag vet inte, jag ska inte kritisera domarna, men det har varit två matcher nu med John. Han gjorde 1-0 mot oss senast och sprang ut och firade med supportrarna och fick ingen varning, och i dag skäller han ut linjemannen totalt. Jag har fått en varning för snack detta år där det bara var en spontan reaktion och jag fick ett kort uppkastat från 20 meter. 

Han fortsätter:

– John springer ut och attackerar linjedomaren och blir inte varnad, då känner jag att domaren snarare gör fel där. Det tror jag han också känner i efterhand. Varnar du spelare där så gör de inte om det.

Känner du att vissa har en blå registreringsskylt?

– Jag vill inte uttala mig egentligen, jag tror att oavsett om det var rätt eller fel att blåsa av målet så var det fel av John att springa fram och attackera linjedomaren. Han känner troligtvis själv att han borde blivit varnad för det. Sen att det brinner, jag vet själv hur det kan vara. Man är inne i det och det är svårt att kontrollera sig.

TV: Här klackar Guidetti in bollen på första träningen med AIK