Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

AIK-talangens tuffa tid efter utlåningen

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Samuel Brolin, 20, lånades ut från AIK till Mjällby inför säsongen. Målvakten har dock inlett allsvenskan på bänken två matcher i rad.

– Får han chansen så kommer han att ta den, säger Henrik Jurelius, sportchef i AIK.

Samtidigt blickar målvakten själv framåt.

– Det är bara bita i det sura äpplet och köra på, säger Brolin.

Inför säsongen lånade AIK ut målvaktstalangen Samuel Brolin, 20, till Mjällby. Förhoppningen med utlåningen var att målvakten skulle få speltid på allsvensk nivå, men än så länge har det blivit sparsamt med speltid. 

Så är långt har det blivit en tävlingsmatch i svenska cupen och i de två inledande allsvenska matcherna har Carljohan Eriksson vaktat Mjällby-målet.

”Tråkigt att jag inte fått stå”

Samuel Brolin tycker att den första tiden i klubben varit positiv även om han självklart haft som målsättning att stå i mot både Varberg och Hammarby i serien.

– Mjällby har tagit hand om mig extremt proffsigt och jag har kommit in i gruppen på ett väldigt bra sätt, säger han inledningsvis och fortsätter. Sedan är det väl tråkigt att jag inte har fått stå i de två första matcherna i allsvenskan.

– Det var mitt mål med att komma hit, det är inget jag ska sticka under stol med, men det är bara fortsätta kämpa så kommer chansen. Jag är väldigt nöjd med allt runtom kring och jag är absolut inte sur på något. Jag tycker inte att jag har blivit orättvist behandlad för att jag inte har fått stå utan det är bara bita i det sura äpplet och köra på.

Hur är det som målvakt när det är så öppet om en plats?

– På träningen är det mest positivt för det skapar en vilja att prestera varenda träning, som man förhoppningsvis har ändå, men det är svårt att inte vara motiverad varje träning när man vet att det inte är förbestämt vem som ska stå en hel säsong. Sedan kan det vara skönt som målvakt att ha en säkerhet, att man får sina matcher och att man inte blir nojig över att göra ett misstag.

Brolin förklarar att han har som mål att utvecklas i år och att samla på sig allsvensk erfarenhet inför framtiden.

– Jag tror inte AIK eller jag är helt missnöjda med säsongen 2021 om jag fått mellan 15 och 20 matcher i allsvenskan. Det är nog godkänt får man ändå säga. Jag vill samla rutin och det är nyttigt med en konkurrenssituation som är tuff.

Jurelius: ”Får utvärdera allt eftersom”

AIK:s sportchef Henrik Jurelius om Brolins situation i Mjällby:

– Vår stora önskan kring en utlåning är alltid så klart att man ska få en större chans till speltid. Nu har Samuel haft en halvstökig försäsong med en skada, men vi får rapporter och känslan när vi pratar med honom är att han gör bra ifrån sig och att de kommer alternera på positionen, säger sportchefen.

Hur ser ni på att Mjällby växlar på målvaktsposten?

– Det vet man alltid när ett lag är inne i ett bra stim och gör bra ifrån sig och målvaktspositionen är stabil så är det inte det första man ändrar. 

– Jag är övertygad om att får Samuel sin chans så kommer han att ta den, sedan får man se hur de resonerar kring det.

Vidare förklarar Jurelius att dialogen med målvakten är tät och att den som är närmast i den är målvaktstränaren Kenny Stamatopoulos. Samtidigt tycker sportchefen att det är för tidigt att analysera 20-åringens målvaktssituation.

– Det är väldigt tidigt att analysera i omgång två. Vi vet att han haft lite småskador som höll honom borta ett tag, men han är i full träning nu och konkurrerar, säger Jurelius.

Han fortsätter:

– Det finns aldrig garantier (om speltid). Däremot gjorde vi en bedömning att vi trodde att han skulle få större möjligheter till speltid på allsvensk nivå i Mjällby. Vi får utvärdera det här allt eftersom.

En första utvärdering är att vänta fram mot sommaren?

– Ja, precis. Vi har kontinuerlig kontakt och vi följer upp situationen hela tiden som vi gör med alla spelare som är utlånade.

Samuel Brolin var utlånad till Akropolis i superettan i fjol. Där blev det 30 matcher i seriespelet när laget slutade på en femteplats.