AIK straffas efter bengalbränning

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

AIK-supportrar tände bengaler under matchen mot Kalmar.

Nu straffas klubben med mindre publik – det får vice klubbdirektören att ilskna till. 

– Man blir både helt förfärad och samtidigt förbannad, säger Fredrik Söderberg. 

Under coronapandemin spelades allsvenskan inför tomma läktare. Från den 1 juli gavs grönt ljus för publiken att återvända till arenorna. 

AIK får ta in mest publik av alla lag i allsvenskan, 15 340. På måndag har stockholmslaget hemmamatch på Friends arena och på fredagen – med tre dagar till match – kom polisens besked: reducerad ståplats. 

– Man blir både helt förfärad och samtidigt förbannad, det går precis stick i stäv med det som polisen sagt att ska vara vägen framåt. Den dialog mellan polis och supporterrörelse som de vill ha, säger vice klubbdirektören Fredrik Söderberg. 

– Deras agerande gör en uppriktigt ledsen, att det här inte riktigt når fram, att vi är tillbaka i det här arbetet. Jag trodde någonstans att vi kommit längre i vår dialog, men beslutet visar uppenbarligen motsatsen. 

Klubben straffas 

Bakgrunden till beslutet är att AIK-supportrar brutit mot ordningsregler under hemmamatchen mot Kalmar den 18 juli. 

”Under matchen förekom ordning- och säkerhetsstörningar genom att 23 stycken bengaliska eldar antändes på ståplats, blockering av utrymningsvägar och minst 9 personer i publiken trotsade maskeringsförbudet. Ordningsläget gjorde att ordningsvakter ej kunde arbeta på ståplats.”, skriver polisen i sin motivering. 

Beslutet gör att AIK bara får ta in 1 200 personer på ståplatsen, som normalt tar 5 500 personer. I en match mot Sundsvall i oktober 2019 blev AIK också bestraffade genom att bara få ta in 2 500 personer på norrra stå.  

– Hur en kapacitet som är häften av den lägsta kapacitet som vi någonsin har haft övergår mitt förstånd, då finns det inte riktigt någon logik i det här systemet. 

Vill inte polisen ha någon dialog? 

– Jag kan inte dra några andra slutsatser. Vi fick officiella beskedet i dag och matchen är på måndag, vi har sålt biljetter i över en vecka, det går inte att samverka då, det är en omöjlighet. 

Du vill ha en dialog med polisen? 

– Självklart vill vi inte något annat än att samverka med polisen, men vi upplever inte att de vill ha samverkan eller dialog med oss. 

Polisen har sökts för en kommentar utan framgång.