Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

AIK-spelaren om stora besvikelsen på tränaren

Simon Thern och Rikard Norling.
Foto: MAGNUS LILJEGREN/STELLA PICTURES/RONNY JOHANNESSON/KVP
AIK:s Simon Thern på bänken.
Foto: JOHANNA LUNDBERG/BILDBYRÅN
Foto: RONNY JOHANNESSON/KVP
Foto: MAGNUS LILJEGREN/STELLA PICTURES

Simon Thern gör sin sista hemmamatch för AIK mot IFK Göteborg.

Nu berättar han om tiden i AIK och känslorna över att lämna klubben.

– Jag hoppas att AIK-folket kommer ha en god bild av mig, säger han.

När Simon Thern värvades till AIK i vintras spådde många att den förre Malmö FF-spelaren skulle bli en succé för AIK och en frisk injektion i Rikard Norlings lagbygge. Det började bra.

Thern var en given startman under våren. Gjorde mål i derbyt mot Djurgården och var precis som alla trodde en frisk fläkt i Rikard Norlings 3-5-2. Men efter sommaren förpassades mittfältsstjärnan till bänken. Sedan dess har det blivit sparsamt med speltid under hösten.

Situationen har inte varit optimal och i förra veckan stod det också klart att det inte blir någon förlängning av Therns låneavtal. I stället återvänder han till Holland och Heerenveen.

Han gör därmed sin sista hemmamatch mot IFK Göteborg.

– Det klart att det kommer bli en extra laddning för mig, säger Thern.

Thern: "Klart jag är besviken.."

Thern medger att han hade hoppats på mer speltid i AIK-tröjan.

– Det klart att jag är besviken och hade önskat på mer. Jag spelade trots allt nästan hela våren, sen efter sommaren, någon gång i augusti, så har man inte varit ordinarie. Det var inte min förhoppning när jag kom hit. Min förhoppning var att få spela och hjälpa AIK mot en så bra placering som möjligt, säger han.

– Nu har man fått stå vid sidan en del och det klart att jag inte är nöjd. Men det går inte att påverka mer än att borra ner huvudet och köra stenhårt, vilket jag tycker att jag har gjort trots speltiden.

Malmös Behrang Safari i kamp om bollen med Simon Thern.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Hur har du tacklat det?

– Det gäller bara att inte låta det påverka en negativt utan hålla uppe det. Man ska bara jobba hårt, för att det hela tiden ska vara svårt för tränaren att sätta dig vid sidan av. Det finns inget lättare än att ha en spelare som skiter i det när man blir bortplockad. Då kan tränaren alltid motivera det. I mitt fall så kan man inte motivera det med att jag inte lagt energi på träningarna. Jag har alltid kört hundra och tycker att formen varit god.

"Tar med mig vänner för livet"

Simon Therns enda allsvenska mål den här säsongen kom i derbysegern mot Djurgården. Det är ett mål som han håller varmt om hjärtat.

– Derbymålet, det håller jag väldigt högt. Jag går numera under namnet ”DK”, som står för derbykungen, haha. Jag tilltalas inte Simon längre, säger Thern och brister ut i skratt.

– Nej men skämt åsido. Jag tar med mig vänner för livet. Man tillbringar mer tid med de här nissarna än vad man gör med sin egen familj. Jag har kommit folk nära.

Har din relation med Rikard Norling påverkats?

– Det tycker jag inte. Jag kan tycka och tänka hur mycket som helst, i slutändan är det Rikard som bestämmer vilka som ska spela. Sedan kan jag vara besviken och sur på honom, men det hjälper ju inte mig. Jag har försökt se förbi det och jobbat med mig själv. Det hjälper inte att springa runt och klaga, även om jag känner att jag förtjänar mer.

Hur har kontakten varit med Heerenveen?

– Vi har haft kontakt. Jag pratade med Heerenveen och sportchefen senast för ett par dagar sedan och berättade att jag är lite besviken över hur det har varit. Då sa han att klubbens tanke var att jag skulle få matcher, att det var syftet med utlåningen. Nu åker jag tillbaka och konkurrerar där, förhoppningsvis kan jag ta tillbaka min plats som jag hade tidigare där.

Både Haukur Hauksson och Daniel Sundgren är avstängda mot IFK Göteborg. Då kanske dörren öppnas för Simon Thern. Han hoppas i alla fall på en mittfältsplats.


LÄS MER: Sundgren akut sjuk – inlagd på Karolinska 


AIK:s Daniel Sundgren.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM/BILDBYRÅN

– Det tror jag varje gång i mitt huvud. Varje gång tränaren tar ut laget. Det vore kul att avsluta med en fin insats och slå Blåvitt framför hemmafansen.

Thern blir tyst för en sekund och rättar till håret som blivit lite rufsigt. 

– Jag hoppas och tror att AIK-folket kommer ha en god bild av mig den dagen jag lämnar föreningen. 


LÄS MER: Experten: AIK starkast – vinner prestigemötet