Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Måste hjälpa domarna så att de tar rätt beslut”

Höjdpunkter: AIK - Göteborg
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

AIK lever i guldstriden.

Sebastian Larsson gjorde enda målet mot IFK Göteborg på straff som Henok Goitom fixade.

Blåvittspelarna reagerade med kraftig ilska mot Goitom.

– Jag tycker den är jättebillig, säger syndabocken André Calisir.

– Man måste hjälpa domarna att ta rätt beslut, säger Henok Goitom.

Tungviktsmöte på Friends arena.

Både AIK och gästande IFK Göteborg anlände till matchen med en tydlig strategi att knipa alla tre poäng.

Efter sju minuter fick IFK Göteborg ett drömläge.

Giorgi Kharaishvili serverade Nzuzi Toko med en genomskärare. En helt frispelad Toko valde att spela snett bakåt till Robin Söder, som inte fick träff på bollen och Per Karlsson kunde rädda AIK från baklängesmål.

Efter tjugo minuter hettade det till.

Goitom om straffen: ”Glasklar”

Henok Goitom revs ner av André Calisir i straffområdet och domare Andreas Ekberg pekade på straffpunkten. Calisir skällde ut Goitom efter noter men belönades med ett gult kort.

– Straffen är glasklar. Han försöker få fördel genom att dra i min arm, säger Goitom till C More i paus.

Andra halvlek var bara nio sekunder gammal när AIK-backlinjen skänkte bort ett gyllene IFK-läge. Panos Dimitriadis uppspel träffade rakt på nyinsatte Lasse Vibe, som stormade ensam mot Oscar Linnérs målbur. Men Linnér räddade.

Med tjugo minuter kvar fick André Calisir direkt rött kort efter en incident med Tarik Elyounoussi på mittplan.

– Helt felaktig. Han sätter ut armen lite och Elyounoussi märker det. Det är ruskigt billigt att han får rött direkt, säger C Mores expert Hasse Backe.

Gästerna hade mest boll men utan att skapa tillräckligt för en kvitteringsboll. Närmast kom Hosam Aiesh med en cykelspark i slutminuterna, men Oscar Linnér var vaken och boxade bort bollen.

AIK höll undan och tog därmed tre blytunga poäng i toppstriden efter helgens derbyförlust mot Hammarby.

Henok Goitom: ”Måste hjälpa domarna ta rätt beslut”

Efteråt menade Henok Goitom att AIK haft tur.

– Känslomässigt så känns det inte som en seger, fast att vi vann 1-0. Första tjugo är vi med på riktigt, vi vinner bollen högt och får Blåvitt att slå långt. Vi är framåtlutade och har bra tempo. De ändrar lite grann sitt sätt att spela och droppar ner med folk, vi blir undertaliga i pressen. Vi får jaga mycket boll. I andra halvlek börjar vi helt fel, de får chanser och allt blir fel första kvarten.

– Vi har faktiskt tur som får röda kortet med oss. Trots det kändes det som att vi spelade en man mindre hela 90 minuterna, säger Goitom.

Goitom själv fixade straffen till Sebastian Larssons 1-0.

– Jag tycker att han försöker få en fördel genom att få mig ur balans och det är väl klart att om jag står på benen så kommer domaren inte blåsa straff, men jag kan inte se hur det inte är straff. Bara man hjälper domaren att se att det är straff. Jag har alltid sagt det tidigare, domaren säger att man ska stå på benen för då får man saker med sig. Men nej, det får du inte i fotboll. Du måste hjälpa domaren att ta rätt beslut.

Förstärker du för mycket?

– Nej, utan det är mer att det ska bli tydligt. Jag har varit med när vi stått på benen men inte fått något med oss, trots att det varit glasklart. Jag förstår det, det är svårt att se alla situationer. Man får inte filma, det är inte det jag säger, utan domaren ska ha lättare att ta rätt beslut.

Du förstärker, men filmar inte?

– Om jag får tio miljoner för att stå på benen, det är klart att jag gör det. Men i slutändan, man måste hjälpa domarna att ta rätt beslut. Med andra ord, jag säger inte att man ska filma.

Det är en hårfin balans?

– Jag kan inte säga var gränsen ska dras, säger Goitom.

André Calisir var den som ansågs ha orsakat straffen och fick gult kort för förseelsen. Han skällde ut Goitom när han låg i gräset efter situationen.

– Jag tycker den är jättebillig. Jag tycker verkligen det. Man får inte använda armar överhuvudtaget längre, men jag vet inte. Det är som det är och jag ska inte ge dem det.

Henok Goitom säger att han hjälper domaren genom att falla?

– Det är det jag menar. Hur mycket ska man hjälpa där? Om det är närkamp och man ramlar varje gång. Det måste vara någon gräns tycker jag. Man blir besviken men han är väldigt rutinerad och gör det snyggt, säger André Calisir.

”Vi spelar riktig jävla skitfotboll”

AIK är nu fyra poäng bakom Djurgården i toppen av allsvenskan med fem omgångar kvar att spela.

IFK Göteborg är sexa.

– Vi har också en straffsituation. Vi får en utvisning och alla tror att matchen är död utom vi. Vi är så trygga i vårt spel att det inte spelar så stor roll och det känns inte som att en kvittering är så långt bort. Vi gör det mesta rätt men åker ändå hem med noll poäng. Eloge till många. Till exempel är Giorgis (Kharaishvili) insats är värd att lyftas fram, säger IFK:s tränare Poya Asbaghi.

AIK:s Rikard Norling var kortfattad.

– Vi spelar riktig jävla skitfotboll och Poyas lag spelar skitbra fotboll så jag kan inte sitta här och kommentera domaren.