Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”AIK ska sikta på guld – det är inget snack”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

AIK:s nya mittback Jetmir Haliti från Jönköpings södra tycker att AIK ska sikta högt.

Han kommer till ett lag som slutade nia i fjol. 

I år? Det är bara serieseger som gäller. 

– AIK ska sikta på att ta guld, det är inget snack, säger  Jetmir Haliti. 

AIK:s nya försvarare Jetmir Haliti var med på den öppna träningen på konstgräsmattan på Friends arena. 

24-åringen som presenterades av AIK för ungefär en vecka sedan har kommit till stockholmsklubben för att förstärka försvaret. Dock fick han inte spela med resten av laget när det intensiva matchspelet sattes i gång. 

– Jag var i Jönköping och flyttade när de andra tränade. Jag är lite efter i konditionen, men annars är det bara positivt att dra i gång igen. Försäsongen är tre månader så det är lugnt, man kommer ikapp, säger han.

Favoritpositionen: Oklar

Haliti kommer från en lyckad säsong i superettan med 29 starter för Jönköpings södra där han mestadels spelade mittback. Men han trivs även på andra positioner.

– Om jag ska vara ärlig så vet jag inte ens själv vilken position som är min favorit. Men den senaste tiden har jag spelat mittback och vänster wingback.

Vilken position trivs du bäst på?

– Det är svårt... Jag lovar, jag kan inte svara på det själv. Det spelar ingen roll, det är där tränaren lägger mig i slutet av dagen, säger Haliti.

Haliti är högerfotad, men har ofta vikarierat som vänster wingback i Jönköpings södra. Han har själv undrat varför han har fått spela så mycket på vänsterkanten.

– Det är konstigt att jag inte spelar högerback, men ändå har ingen testat mig där. Jag trivs på vänsterkanten, jag gillar att komma in i banan.

Konkurrensen i försvaret

I AIK ska Haliti främst konkurrera om mittbackspositionerna. Förra säsongen bildade Sotirios Papagiannopoulos och Per Karlsson mittbackslåset i AIK under Bartosz Grzelaks styre. 

– Det är två fantastiska spelare, de är klasspelare. Jag får bara träna för att bli bättre varje dag och försöka konkurrera på det bästa sättet jag kan.

Hur skulle situationen vara för dig om det är en bit in i säsongen och du sitter på bänken?

– Det är ingenting jag tänker på. Det kan komma avstängningar, skador och då får man ta vara på sin chans. Det är bara att göra det bästa av situationen varje gång man tränar eller spelar match, säger Haliti.

Jetmir Haliti: ”AIK ska ta guld”

AIK har sedan 2013 endast slutat utanför topp tre i allsvenskan två gånger. Säsongen 2019 landade klubben på en fjärdeplats och den senaste säsongen avslutades med en nionde placering. 

Trots fjolårets blygsamma tabellplacering är siktet skyhögt inställt till den här säsongen. 

– Vi ska sikta på att ta guld. Det är inget snack, AIK ska vara i toppen. Det är en klubb som alltid ska vara med i topp tre och ta guld. 

Utöver guld med AIK har Haliti höga krav på sig själv och drömmer om en framtid på den iberiska halvön. 

– Alla har ju självklart en dröm om att få spela utomlands. Jag följer den spanska ligan, det är den fotbollen jag gillar, säger han.

Du drömmer om att få spela i La Liga?

– Det hade varit något.