AIK och Dinamo möts - för att hylla Turina

ZAGREB. Dinamo Zagreb sörjer Ivan Turina.

I en intervju med SportExpressen.se berättar klubblegendaren och sportchefen Zoran Mamić om saknaden, sorgen - och att Dinamo tillsammans med AIK nu planerar en match på Friends Arena för att hedra minnet av Ivan Turina.

- Ivan var en otrolig person och en otrolig fotbollsspelare. När du tänker tillbaka på hans karriär så får du en härlig känsla, säger Mamić.

Klubben är fortfarande i chock efter Ivan Turinas tragiska bortgång natten till torsdagen i Stockholm.

När SportExpressen.se träffar Zoran Mamić, tidigare lagkamrat med Turina, har han stundtals svårt att hitta orden.

Intill träningsplanen bakom Maksimirstadion, på läktarbetongen, har Dinamos fans tidigare skrivit två hälsningar till Ivan - som för alltid kommer förstärka minnet av en stor målvaktshjälte.

"Turina, ge inte upp". och "Turina, vi står bakom dig"

- Det är precis så här det är. Minnet av Ivan kommer alltid leva kvar och han var en riktigt kämpe, säger Zoran Mamić.

- Ivan var en otrolig person och en otrolig fotbollsspelare. När du tänker tillbaka på hans karriär så får du en härlig känsla. Alla i klubben är chockade. Vi kan inte tro att det här har hänt, fortsätter han.

Zoran avslöjar att Dinamo Zagreb och AIK just nu planerar en match i Ivan Turinas minne på Friends Arena - förhoppningsvis någon gång nu under maj månad.

Vill hjälpa familjen

Arenaägaren har givit klartecken enligt Mamic, att inte ta någon avgift för att arrangera matchen.

- Man har redan pratat med ägaren av arenan och vi får tillgång till den gratis.

Entrépengar och bidrag från sponsorer kommer att gå oavkortat till Ivans familj berättar Zoran Mamić.

- Inget datum är klart ännu men vi har redan kontakt med AIK i Stockholm för att arrangera en vänskapsmatch mellan klubbarna för att hjälpa familjen via det vi får in där, det kommer komma många AIK-supportrar och även från Kroatien. Vi måste få till den här matchen.

Förhoppningsvis kommer matchen spelas under maj månad.

– Den här matchen kommer att visa hur mycket Ivan betydde för alla. Vi vill visa för omvärlden att han betydde mycket för det kroatiska folket, för fotbollsvärlden, för Sverige och AIK . Vi vill hjälpa familjen, hans två döttrar och en son som är på väg. Vi kommer stå bakom och visa att vi kommer att hjälpa familjen. I framtiden kommer vi alla göra allt för att hjälpa hans fru och barn.

"Matchen blir snart"

AIK:s vd Thomas Edselius bekräftar planerna.

– Vi har förstått att Ivan var en väldigt viktig person för Dinamo Zagreb. Han betydde mycket för dem. Det har vi märkt i deras reaktioner. De vill göra det och det handlar mer om var, när, hur.

– Jag skulle säga att matchen blir ganska snart. Det är något man ska göra när människor har det färskt i minnet, inte någon gång i höst. Det blir snart.

"En stor supporter"

SportExpressen.se träffade i går Tomislav Butina, vän till Ivan, ex-målvakt i Dinamo, och nu målvaktstränare.

– Han spelade väl ungefär 200 matcher för klubben, han är för evigt en del av klubbens historia.

- Jag och Ivan…när han var 18 och inledde sin proffskarriär i Dinamo var han andremålvakt och jag var förstekeeper. Vi växte upp intill varandra och jag följde hans karriär. Vi hade roligt och vi skapade en perfekt relation som första- och andramålvakt. Han var en stor supporter för mig. En underbar vän.

Ivan Turina blev 32 år.