Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

AIK-målvakten berättar själv om mutförsöket

Kyriakos Stamatopoulos berättar nu om mutförsöket inför matchen mot IFK Göteborg. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
"När du är konfronteras med sådana här saker blir du chockad. Då slår det emot dig hårt. Som med döden" Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Kyriakos Stamatopoulos blickar fram emot vad som troligtvis blir hans sista derby som AIK-spelare. I en lång intervju berättar trotjänaren om sina åtta säsonger i den svartgula tröjan, lojaliteten mot klubben och vänskapen med Ivan Turina.

För första gången berättar också "Stam" själv om det misstänkta mutförsöket som han utsattes för inför matchen mot IFK Göteborg.

– När du konfronteras med sådana här saker blir du chockad. Då slår det emot dig hårt. Som med döden, säger han. 

"Spelare erbjöds pengar - allsvensk match inställd." Så löd rubriken på Svenska fotbollförbundets hemsida den 18 maj i år. IFK Göteborg–AIK skulle spelas samma kväll, men i stället för stormatch blev det presskonferens med poliser och klubbledare.

Avslöjandet innebar en av de största skandalerna i allsvenskan – någonsin.

Nu berättar för första gången den utsatte spelaren Kyriakos "Stam" Stamatopoulos om händelsen, i en stor intervju med SportExpressen – där han också sammanfattar sina åtta säsonger i AIK:

– Det har varit en bergochdalbana av känslor under min tid här. Jag upplevt total lycka här samtidigt har jag också upplevt extremt tunga stunder. Så tunga som de någonsin kan bli.

– Men klubben betyder allt för mig. AIK har öppnat så många dörrar för mig och för mig är AIK lika nära hjärtat som min familj.

"Stam" i aktion. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Stamatopoulos: Känner mig hedrad

Han är en av få som varit i AIK så länge som åtta säsonger.

– Jag känner mig hedrad att ha varit här så länge. När du blir äldre är det svårare att hålla sig kvar i ett så bra lag som AIK, även om du är andremålvakt. Det är lättare att vara i ett mediokert lag. 

– Men här fajtas du för din plats i startelvan, i truppen, du ska fajtas om titeln, du fajtas om derbysegrar och så vidare. Det är många fajter du ska ta och det sporrar dig, säger han. 

Matchen mot Hammarby blir troligtvis ditt sista derby som AIK-spelare. Hur ser du på det? 

– Förhoppningsvis blir det inte mitt sista som spelare, men troligtvis är det ju så. Det blir speciellt så klart eftersom alla som kommer till allsvenskan vet att derbyna är det största matcherna. Form, tidigare matcher och var du ligger i tabellen, allt annat sådant spelar ingen roll när det kommer till derbymatcher. 

– Det är svårt att förklara vilka känslor du får när du går in till ett derby. Men en vinst i ett derby är som att vinna en hel säsong.

Kommer du ihåg hur det kom sig att det blev AIK?

– Det var 2010 när jag hade blivit petad som förstemålvakt i Tromsö. Det fanns ett par alternativ när min agent ringde och sa att jag hade chansen att få komma till AIK. Tomi Maanoja var förstemålvakt då, men han hade problem och även Nicklas Bergh var där. Så jag kände att jag ville ta den chansen och visa vad jag gick för.

– Jag hade ju spelat i Enköping tidigare och visste hur stor klubb AIK var så jag hoppade på det. 

– Sedan hade jag lite otur när jag väl fick chansen. Jag skulle stå mot Gefle borta, men min fru ringde och sa att hon skulle föda så då missade jag den matchen. Andra matchen jag skulle stå fick jag en skada, den enda skada jag någonsin haft i min fotbollskarriär, och blev borta i tre månader. 

– Tomi fick stå och gjorde det väl inget vidare och det var då AIK värvade Ivan. 

Vänskapen med Ivan Turina

Du minns också Ivan Turinas första provträning med AIK?

– Ja, vem kan glömma den? Jag gick ner på Karlberg för att se vad det var för målvakt AIK hade värvat och vem jag skulle konkurrera med. När jag såg honom första gången tänkte jag bara: wow, jag kommer få rejäla problem att bli nummer ett.  Här blir jag ingen förstemålvakt. Ivan var en mänsklig mur, tog alla skott som kom mot honom och jag tänkte bara: Herregud, vilken målvakt!

Ivan Turina. Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Sedan utvecklade ni en nära vänskap. Berätta om den? 

– Ja, Ivan var ju en sådan varm och enkel person. Det var lätt att lära känna honom och man trivdes i hans sällskap. Sedan hade vi barn i samma ålder och våra fruar kom jättebra överens. Då blir allt så mycket lättare och vi hängde väldigt mycket.

– Före det hade jag aldrig en sådan vänskap med någon målvakt eller lagkamrat. Det var väldigt speciellt med Ivan. 

– Det var en väldigt tuff tid när han gick bort. Nu när jag ser tillbaka på det fattar jag inte hur jag klarade av att hantera det. Det var en sådan sorg och den värsta tiden för mig i AIK. 

Kyriakos Stamatopoulos om mutförsöket

En annan sak som påverkat "Stam" starkt och som han beskriver som ett lågvattenmärke, var mutförsöket i våras.  

SportExpressen har tidigare avslöjat en före detta allsvensk spelare pekas ut som inblandad i skandalen. Enligt uppgifter till SportExpressen pekas ex-spelaren ut som den som tog kontakt med Stamatopoulous, för att ta en fika.

"När du konfronteras med sådana här saker så blir du chockad"

Ex-spelaren kom då, enligt uppgifterna, med erbjudandet om att Stamatopoulous skulle få två miljoner kronor för att lägga sig i matchen mot IFK Göteborg. 

AIK:s och SvFF:s presskonferens efter att matchen mot IFK Göteborg ställts in. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Stam" är noga med att påpeka att han inte vill avslöja för många detaljer eftersom polisutredningen pågår angående mutförsöket. Men att han blev chockad, rädd och förtvivlad när han fick erbjudandet, som han tackade nej till. 

– Självklart blev jag chockad. När du konfronteras med sådana här saker så blir du chockad. Framför allt när du inte förväntar dig det, då slår det emot dig hårt. Som med döden. Det är en sådan chock. 

– Man vet inte vad man ska säga, du blir helt blank, blir nervös och vet inte vad du ska göra. Du blir rädd. Alla känslor på en och samma gång. 

– När vi sedan fick höra att matchen blev inställd och att polisen kallades in blir du rädd och du vet inte vad du ska tro. 

Gick direkt till polisen

Det första du gjorde efter att du fått erbjudandet och tackat nej var att meddela klubben vad som hänt. Kan du berätta mer om det? 

– Återigen kommer jag inte att gå in på detaljer och jag skulle kunna berätta så mycket om det här, men jag kan inte. Inte ännu. Men klubben fick reda på det. Vi hade flera individuella möten efter det. 

Har du varit rädd under den här tiden?

– Ja, jag var rädd ett tag. Inte för mig själv utan för min familj. Även om det inte ha förekommit några dödshot eller något sådant. Inget sånt alls. Polisen har varit fantastisk. De har gjort så jag och min familj har känt oss säkra. De har även varit fantastiska inom klubben. 

– Björn Wesström, Rikard Norling och Mikael Ahlerup har hanterat allt exemplariskt. De har tillsammans tagit ett ansvar och visat en hel fotbollsvärld att vi inte accepterat att något sånt här händer. Visat att AIK inte tolererar sånt här. 

Rikard Norling. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Hur har den här matchfixningshärvan, som du ofrivilligt drogs in i, påverkat dig som människa?

– Det sätter saker i perspektiv och hur orättvis idrotten kan vara. Pengar har en väldigt stor makt och kan påverka väldigt mycket. Människors val. Jag tror att pengar har förstört väldigt mycket och i sportens värld läser vi om det för ofta nuförtiden. 

– När man läser om det påverkas man inte. Men när det slog mot AIK och när det slog så nära är det klart att man påverkas. Som jag sa tidigare är jag alltid den som borrar ner huvudet och bara kör, men när det här hände tvekar man och tänker: Vad är det jag jobbar så hårt för egentligen? Varför gör jag det? 

"Effekten av det blir att varje misstag granskas"

Att det är en före detta allsvensk spelare som misstänks i den här härvan, hur påverkade det dig och er i laget? 

– Jag kommer inte gå in på detaljer för det är en pågående process. Men när det handlar om så mycket pengar, vi pratar om mycket pengar här, så kan det förändra människor. Klart att det blir problematiskt. 

– Effekten av det blir att varje misstag granskas. I en fotbollsmatch begår du många misstag under 90 minuter och underliga saker händer. Sånt är vanligt inom fotbollen och det händer i varje match. Men att din första tanke nu när något misstag begås kan vara att "han måste ha fått betalt för att missa" eller "den här matchen är riggad" är en skam. 

Inte fått ursäkt av Mats Gren

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren var snabb med att gå ut med ditt namn, hur ser du på det?

– Ja, han gjorde ju det och han har fortfarande inte bett om ursäkt för det. Att kasta ut mitt namn där ute utan att veta till 100 procent - så gör man inte. Även om det är rätt eller fel namn, så är det inte rätt. 

– Han har inte ringt eller pratat med mig. Det är att visa noll respekt. 

Mats Gren. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Du stod i derbyt mot Djurgården och höll nollan i matchen direkt efter det här hände. Beskriv känslorna efter den matchen?

– Jag jämförde det lite med när Ivan gick bort. Jag var i en zombie-värld. Jag hade inga känslor, ingenting. Det var en chock. Men efter derbyt var jag där, medveten om allt som hände, men det var ändå en märklig känsla.

– Jag visste ju att det var en del snack innan och att allt skulle komma att granskas kritiskt. Vartenda misstag skulle granskas. Jag hade det i bakhuvudet att varenda litet misstag från min sida skulle granskas och det skulle misstänkas för matchfixning. 

– Samma sak om mina lagkamrater gjorde misstag eller självmål. Det var en väldigt stressig situation för mig. Jag brukar bli nervös före matcher och så vidare, men inget i jämförelse med det här.

"Fansen stöttade mig"

– Sedan när slutsignalen ljöd, den lättnaden då... Jag gjorde det bra, laget vann och supportrarna var nöjda och all den skiten som varit kunde vi lägga bakom oss och i stället vända till glädje. 

"Mina föräldrar har uppfostrat mig på det här sättet så jag kunde bara ta ett beslut"

– När AIK-supportrar kommer fram till mig och säger att den matchen var höjdpunkten på säsongen betyder det så mycket för mig. Det var en tuff match och en tuff situation, men som det ändå kom ut något bra av. 

– Fansen stöttade mig hela vägen vilket betyder mycket.  

RÖSTER OM KYRIAKOS STAMATOPOULOS...

...Chinedu Obasi, anfallare och lagkamrat i AIK: 

- Han är en fantastisk spelare och en ännu större människa. Han inspirerar mig varje dag med sitt sätt att vara och är väldigt noggrann och en riktigt, riktigt bra målvakt.  

 

...Björn Wesström, sportchef, AIK: 

- "Stam" är en oerhört lojal spelare och en fantastisk människa. Han har haft en enormt stor rollacceptans sedan han kom till AIK och är  oerhört professionell och ett föredöme. 

Det beror nog också på att du gjorde som du gjorde och tackade nej till erbjudandet och meddelade klubben. Det visar på ditt civilkurage.

– Ja, men det har nog att göra med hur jag är uppväxt. Mina föräldrar har uppfostrat mig på det här sättet så jag kunde bara ta ett beslut. Även när det handlar om så mycket pengar så tänker du inte på pengarna. Det finns bara en väg att gå i ett sånt läge och det gjorde jag och det är jag glad för. 

Kyriakos Stamatopoulos blir målvaktstränare

Och nu utbildar du dig till att bli målvaktstränare?

– Ja, när jag skrev mitt nya kontrakt med AIK skrev jag in att jag ville gå den här utbildningen. Jag har gått den högsta målvaktstränar-utbildningen nu. Det är en väldigt "rätt fram"-utbildning och jag har lärt mig mycket. 

– Min roll i klubben nu har ju blivit lite så att jag blivit en tränare och lärare. Jag har försökt lära Oscar det jag kan och pushat honom mycket. Han behöver det.

Stamatopoulos under ett derby mot Djurgården. Foto: SUVAD MRKONJIC / STELLA PICTURES

– Jag vill gärna stanna i AIK och vara en del av AIK tills jag dör. Vi kommer att stanna här i Stockholm och jag vill fortsätta min resa med AIK. 

Vad skulle du säga är ditt bästa AIK-minne? 

– Jag önskar att jag kunde säga att det var när jag var förstemålvakt, men det kan jag inte. Det blir i stället resan vi hade i Europa League och bragden vi gjorde mot CSKA Moskva. Vi hade en sådan sammanhållning och hur vi byggde upp allt. I varje match var vi underskattade och vi lyckades bra. 

– Det var den roligaste tiden i AIK. När vi peakade. 

– Sedan är det så klart matchen mot Djurgården och derbyt senast när jag fick hoppa in och stå. När alla firade med mig kändes det som att jag hade vunnit Champions League. 

Kyriakos Stamatoupolous om..

...Första träningen med AIK:

- Den var galen. Det var på Skytteholm. Jag kom lite sent till den träningen och när jag kom så ropade Mikael Stahre högt att alla skulle samlas i en ring ute på planen. Samtidigt så ser jag en klunga av människor komma gående mot planen lite längre bort. 

- Jag fattade inte vad det handlade om så jag trodde vi skulle ta en lagbild eller något. Jag började att fixa till mig håret och sprang in på planen till de övriga. Då ser jag att den här klungan av människor kommit in på planen och några av dem började ta av sina skärp och skulle fajtas. 

- Det var incidenten med Sebastian Eguren, som tidigare spelat med Hammarby och nu med oss,  och det var han de ville åt. Det var en rätt kaotisk första träning där vi stod och skyddade Eguren i en ring. Och jag tänkte bara att det här är en jäkla galen klubb jag har kommit till. 

...Varför han stannat så länge i AIK: 

- Lojalitet är den främsta orsaken. Klubben ser min lojala sida där jag aldrig klagar eller gnäller utan jobbar hårt. Jag borrar ner huvudet och bara kör. Det är så klart svårt att vara i min position där jag hela tiden måste vara positiv och stötta mina lagkamrater trots att jag inte får spela. 

- Man känner sig åsidosatt hela tiden när det är dags för match, även om man vet om att man är andravalet. Så det är klart att det är tufft men jag tror att jag sätter mina målvaktsegenskaper åt sidan och tar fram mina personliga egenskaper. 

- Det har spelat en stor roll till varför jag stannat här så länge. 

...Alex Miller: 

- Det var en rätt galen tränare. Han kom från Premier League och trodde att han var lite bättre än alla oss. Han visste bäst helt enkelt. Han pratade hela tiden om att alla var emot honom. 

- Han hade en teori om att alla försökte konspirera mot honom. Men det var mycket drama för ingenting. Han gjorde alltid en höna av en fjäder tyckte jag. Men vi klarade oss. Det var galet för det var en del spelare som inte visade någon respekt. 

- Det var spelare som kom fulla på träningen och spelare som festade och det var bara kaotiskt. Jag tänker inte namnge några men det var bara ett kaotiskt år 2010. 

...Vad lojalitet betyder: 

- Mycket. Här känner jag att jag varit lojal och inte gnällt utan gett allt jag har trots att jag kanske inte alltid blivit behandlad rättvist. Jag tycker att jag har varit lojal mot klubben och klubben har också varit lojal mot mig. 

- Stått bakom mig hela tiden och visat att de stöttat mig, inkluderat mig i allting och jag hoppas att jag har en framtid här även när jag inte är spelare längre. 

...Hur AIK:s supportrar stöttat honom i alla år: 

- De har tagit väl hand om mig. Jag tycker de ser att jag är lojal och kärleken jag har till laget. De ser också att jag har varit kvar och kämpat när andra kanske bara hade slängt in handduken, lämnat och tackat för sig. 

- Det har jag inte gjort och det har jag väl fått någon sorts respekt för.