AIK kryssade hemma mot Schkendija – missräkning i ECL-kvalet

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

AIK åkte på en missräkning på hemmaplan.

Mötet med nordmakedonska KF Schkendija slutade 1-1.

– Vi är ett bättre fotbollslag, de står och hoppar som att de har vunnit VM-guld när de kryssar mot oss, säger John Guidetti.

AIK fick en mardrömsstart hemma mot KF Shkendija i den tredje kvalomgången av Europa Conference League. Shkendija tog ledningen 30 sekunder in i matchen efter ett misstag i försvaret. Axel Björnström passning bröts av Ferhan Hasani som rullade in 1-0 iskallt.

– Det var inte en optimal start, säger Björnström.

Efter baklängesmålet vaknade AIK och Erick Otieno höll sig framme på ett inlägg men avslutet gick i burgaveln från nära håll. Några minuter senare kom kvitteringen från de svartgula. Sebastian Larsson slog ett perfekt inlägg till John Guidetti som nickade in 1-1.

Brände farligt läge

Den andra halvleken var en jämn historia. 

AIK skapade en riktigt farlig målchans i den 73:e minuten. Inbytte Erik Rings inlägg hittade fram till Nicolas Stefanelli i straffområdet, men avslutet precis framför mål räddades av Shkendijas målvakt Kostadin Zahov till en hörna. 

I den 80:e minuten var det dags för nästa farliga chans. Sotirios Papagiannopoulos höll sig framme på en hörna, men nicken smet precis utanför målvaktens vänstra stolpe.

Mot slutet av halvleken hade AIK svårt att få till en ordentlig forcering och matchen slutade 1-1 på Friends arena. Returmötet i Skopje spelas redan om en vecka.

”Får inte i gång anfallsspelet”

Bartosz Grzelak mötte media med blandade känslor efter slutsignalen.

– Olyckligt att vi hamnar i underläge efter så kort tid, däremot starkt att komma tillbaka. Det kan bli ett viktigt mål i slutändan. Vi skapar tillräckligt mycket för att vinna den, framför allt Stefanelli och ”Sottes” lägen. Nu vet vi vad som väntar till returmatchen, säger han.

Vad är du inte nöjd med?

– Vi får inte i gång anfallsspelet. Jag gillar inte att leta ursäkter, men det är svårrullat på en gräsmatta som lades i går. Det finns saker vi kan göra bättre, det är lättare att försvara när bollen studsar. Men visst, vi kan göra saker bättre och få in bollar med mer kvalitet i straffområdet.

Vad säger du om Guidettis mål?

– Han var hårt bevakad i dag, han bjöd på ett klassmål.

Sebastian Larsson var även han frustrerad.

– Det är inte resultatet vi vill ha på hemmaplan. Vi får inte trycket som vi vill skapa på hemmaplan, återigen, blir vi baktunga. De får alldeles för lätt att komma fram.

Är resultatet en missräkning?

– Missräkning... det får vi se när båda matcherna är spelade. Åker vi ut så är det en missräkning men det är 90 minuter kvar. Självklart vill vi ha mer hemma. 

– Känslan kontra förra matchen är att då spelade vi mer med desperation och det är klurigt i kval, känslan är att vi hade behövt det i dag också.

Efter matchen är målskytten John Guidetti inte nöjd med resultatet, men han är inte orolig inför returen.

– I efterhand tycker jag definitivt att vi är ett bättre fotbollslag. Vi borde vunnit matchen, om du ser på målchanser, om du ser på spelet, om du ser på allting. Läropeng, säger Guidetti.

”Hoppar som att de vunnit VM-guld”

Vad gick fel?

–Vi pratar om att vi ska vara med från start sedan smäller det efter trettio sekunder och vi jobbar i uppförsbacke. Sen har vi målchanser att göra mål, det är lite det som är läropengen. I Europa är varje mål viktigt, det går inte att sova en sekund för då smäller det. 

– När man får målchanserna måste man sätta dit den. Går vi härifrån med 3-1 så är vi i ett jättebra läge, jag tror fortfarande att vi har jättebra chans att gå vidare. Vi är ett bättre fotbollslag, de står och hoppar som att de har vunnit VM-guld när de kryssar mot oss. Det gör så att vi blir ännu mer taggade.

De maskade rejält i slutminuterna, blev inte mycket fotboll.

– Jag tycker inte att vi får ett grepp om dem, vår forcering uteblir och det är frustrerande. När jag tar emot den på bröstet tittar jag upp och ingen är i boxen med mig. Det är lite frustrerande. Vi får gå hem och pilla på det, det är svårt. Vi måste lära oss i efterhand hur man ska möta lagen, det gjorde vi på Tele 2 sen korrigerade vi, det får vi lära oss, säger han.

Startelvor AIK-KF Shkendija

AIK: Kristoffer Nordfeldt (mv); Collins Sichenje, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström; Josafat Mendes, Sebastian Larsson, Yasin Ayari, Bilal Hussein, Erick Otieno; Nicolas Stefanelli, John Guidetti.


KF Shkendija: Kostadin Zahov (mv); Medzit Neziri, Egzon Bejtulai, Klisman Cake; Mevlan Murati, Bruno Dita, Reshat Ramadani, Adenis Shala; Ljupche Doriev, Ferhan Hasani; Sindri Guri.


Publiksiffra: 15 492.