Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

AIK-klackens protest – mot nya flaggförbudet

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN STR
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Först Sundsvall – nu AIK.

I mötet med AFC Eskilstuna visade de svenska mästarnas supportrar tydligt vad de tyckte om polisens nya flaggförbud.

"En låga behöver inte tifo för att brinna – förbjud syre på svenska arenor", var ett av budskapen från AIK-klacken.

Polisens nya förbud mot en viss typ av flaggor på allsvenska läktare rör upp känslor bland supportrar i fotbolls-Sverige.

I mitten av april förbjöds så kallade OH (overhead)-flaggor på Gif Sundsvalls hemmaplan NPR arena eftersom de betraktades som ett "brottsverktyg" som gör det möjligt för supportrar att i skymundan bland annat tända bengaler och maskera sig.

Inför lördagens möte med AFC Eskilstuna var det AIK:s tur att få liknande direktiv som arrangör på Friends arena. Dessa gick ut på att publiken inte längre fick ta med sig flaggor av storleken 1x1 meter och större – och som går att använda för att dölja verksamhet kopplad till otillåten pyroteknik.

Daniel Sundgren: ”Löjligt”

Beskedet skapade inte oväntat irritation bland AIK-fansen. Under den första halvleken mot AFC Eskilstuna protesterade lagets klack, först med ett massivt flaggtifo och sedan med ett antal banderoller.

"En låga behöver inte tifo för att brinna – förbjud syre på svenska arenor", var ett av budskapen från Norra Stå medan ett annat löd:

"Körde bil till rånet: förbjud bilar, hade knark i fickan: förbjud jackor, bengalbrännare gick under flagga: förbjud tifon".

Ställningen i matchen var i halvtid 1–0 till hemmalaget efter ett straffmål av Daniel Sundgren, som säger så här om flaggförbudet efter att AIK vunnit med 2-1:

- Jag har inte hängt med så mycket och är inte så insatt, men det var något inför att det var något förbud på flaggor, säger Daniel Sundgren.

Ja, mot OH-flaggor?

- Ja, det fattar jag inte. Varför skulle man inte få ha flaggor?

Polisen menar att supportrarna inta ska kunna gömma pyroteknik under flaggorna och att man ska kunna komma åt det genom att förbjuda flaggor?

- Äh, för mig är det löjligt att man inte ska kunna få ha flaggor.

Känns det extra tråkigt för dig som varit supporter sedan barnsben?

- Nej, det är inget jag lägger stor vikt vid. Supportrarna sköter det väl själva och de i AIK:s organisation också. Jag antar att de har bra surr med de inblandande.