Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅNFoto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
 Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: K-G Z FOUGSTEDT / BILDBYRÅNFoto: K-G Z FOUGSTEDT / BILDBYRÅN
 Foto: K-G Z FOUGSTEDT / BILDBYRÅN

AIK-kaptenen: "Det kommer att hända"

Publicerad

Supportrarna sjunger med, för och om honom. Nils-Eric Johansson är inne på sin tionde säsong i AIK sedan återkomsten 2007.

I en intervju med SportExpressen berättar kapten "Nisse" om resan i AIK, sin roll i laget, tränardrömmen och kontraktsförhandlingarna.

– Det kommer att hända, säger han.

Det är två dagar efter Stockholmsderbyt mot Hammarby. Träning på Karlberg. Solen skiner över gräsplanen och känslan är att hösten smyger sig allt närmare. Rikard Norling samlar förmiddagens tillgängliga A-lagsspelare. En del spelare ägnar sig åt rehabilitering.

Chinedu Obasi och Daniel Mushitu löper korta intervaller med fystränaren Johan Svensson. Några meter bort ägnar sig ett par spelare åt olika bollövningar med matchspel. Nils-Eric Johansson tar som vanligt hand om försvarsspelet. Han nickar, han bryter, han bredsidar, och han står alltid rätt. Det har han gjort i tio säsonger i AIK. 

Han har över 300 matcher på meritlistan och är supportrarnas solklara favorit. Dessutom lagets allra tydligaste ledargestalt. I år har han 21 starter på 22 matcher (missade en match på grund av avstängning). Han är 37 år gammal, och en del menar att han blir bättre för varje år. Det ligger säkert något i det, även om han själv väljer att tona ner det.

– Folk kanske inte kräver så mycket av mig, det räcker oftast att jag gör ett par hyfsade passningar och nickar undan lite bollar, så tycker man att jag gjort en bra match. Jag är bara en stabil pjäs i ett bygge med många duktiga spelare, svarar Nils-Eric Johansson ödmjukt.

"Vi har inte riktigt hittat rätt"

SportExpressen träffar AIK:s lagkapten ute på Karlberg för ett samtal om säsongens AIK och det som väntar härnäst för AIK-ikonen.

– Vi har inte riktigt träffat rätt, så är det. Det har varit en säsong där vi fått jobba med oss själva och mycket runtom kring, beroende på vad som har hänt. Det har varit väldigt många täta matcher, i början var det mycket 1-0, resultaten var där, men vi kände samtidigt att det hela tiden har funnits mer men att vi inte kommit åt det.

Finns det några ytterligare orsaker till att ni inte träffat rätt?

– Det finns massa saker. Om vi tar och kollar på målskyttet till exempel, vi gör inte mycket mål som lag. Vi har inte gjort mycket mål på fasta situationer som tidigare år och vi ligger under par där också. Det är massa saker som inte har gått vår väg.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Nils-Eric Johansson är inne på sin tionde säsong i AIK-tröjan sedan återkomsten 2007. Motivationen tryter inte, utan han är fortfarande lika förälskad i fotbollen.

– Det är oftast lika kul, haha. Min hobby är fotbollen. Familjen är en stor del av mitt liv och den tar upp mycket tid. När man väl spelar fotboll är det bara att släppa lös, det är fortfarande skönt att kunna ha det. Det är ganska otroligt hur stor påverkan fotbollen har, för så fort domaren blåser av matchen så tänker jag att det är dags att åka hem och hjälpa till. Det är väl så jag lever mitt liv just nu, jag har verkligen två familjer. På något sätt så har jag min familj där hemma, med min fru och mina barn, sedan åker jag i väg till min andra familj på Karlberg. Det är verkligen svårt att kunna välja bort någon. 

Nisse Johansson har gått tränarutbildning 

Hur var det egentligen med att bli bättre med åren?

– Nej, det tror jag absolut inte. Jag är ganska trygg i mig själv och vilken nivå jag går in för. På så sätt är jag trygg i mitt spel. Men jag är inte den spelaren som ska chocka eller överraska en motståndare, utan min uppgift är att vara en stabil pjäs där bak. Därför är det tacksamt att ha den rollen. 

Hur har din roll utvecklats under åren och hur trivs du i den?

– Jag har gått lite tränarutbildningar vilket gör att jag ser fotboll ur ett annat perspektiv. Man ser det från en tränares sida. Samtidigt är jag spelare och kan dra nytta av den sidan också. Det är väldigt lätt för mig att gå in och analysera och hjälpa till i vissa situationer, oavsett vad man pratar om. Men allra helst vill jag att de här spelarna ska fatta besluten själva.

"Nisse" tar en klunk kaffe och ställer ner koppen.

– Jag kan bara ge tips på hur en försvarare ska agera i positionsspelet till exempel. Egentligen så tar jag mer avvaktande steg bort ju äldre jag blir, för att mina idéer kanske inte alltid reflekterar gruppens. För mig gäller det att anpassa mig till spelarna i laget, än tvärtom. Det är de unga killarna som står för framtidens fotboll och sitt sätt att vara. Då kan inte jag gå in och bromsa och säga att vi ska slå längre bollar i kanalen, haha. Det gäller för mig att hänga på deras sätt att spela fotboll.

Brinner du för att lära ut, med tanke på att du gått tränarutbildningar?

– Absolut, framför allt att jobba med ungdomar. Jag har svårare att se mig i ett seniorlag. Men jag kan definitivt se mig jobba med juniorer. Det är väldigt inspirerande, de är kolbitar och väldigt träningsvilliga. De är där för att lära sig och man har nästan passerat den här sociala verksamheten. Man behöver inte lära ut vad offside betyder utan bara fokusera på fotbollen. Det är nog en dröm att komma till ett omklädningsrum där det är 15-20 stycken som vill lära sig och älskar att spela fotboll. 

Har du någon tränarförebild?

– Jag har väldigt svårt att peka ut en. Men det finns väldigt många duktiga tränare i AIK som har passerat genom akademin, det är bara ta Peter Wennberg (assisterande tränare) som ett exempel. De är väldigt duktiga. Självklart kan jag titta på Ottmar Hitzfeld och Giovanni Trapattoni, men det är en annan del av världen. De arbetar med seniorer och då pratar vi helt plötsligt om en annan typ av träning. Men ungdomar som har tränare som Elie Mineirji (Chefstränare AIK Ungdomsakademi Pojk), Wennberg, eller en Björn Andersson och Rikard Norling, som jag hade när jag var 17 år gammal, de är väldigt viktiga. Där har vi förebilder. 

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Hur känns kroppen nu när vi är inne i september?

– Jag känner mig bra. Kroppen känns jättebra. Det blir tufft med mycket matcher, det känner man av, men jag peppar vidare.

Rikard Norling har öst beröm över Nils-Eric Johansson för hans sätt att närvara på träningarna och leda spelargruppen framåt tillsammans med Stefan Ishizaki. "Nisse" själv tycker att träningsbiten är oerhört viktig.

– För mig och min egen stolthet så blir det en grej. Det är viktigt. Jag skulle kunna släppa på tyglarna lite grann och utnyttja ålderskortet, för att kanske ta det lugnt ibland. Men det har faktiskt inte hänt, jag har känt mig tillräckligt frisk för att vara med varje gång. När jag väl är ute och tränar så släpps saker lös, jag är duktig på att spela hundraprocent av hur jag mår just den dagen. Jag behöver inte må bäst, men jag kommer alltid göra hundraprocent av så som jag är. Jag har lärt mig att kunna hålla en bra nivå, fast att allt inte gått rätt till den dagen. Det finns en trygghet och jag är stolt över att ha en hög träningsprocent. Det är något som jag gillar, man kanske söker bekräftelse från ledare eller folk runtom kring sig. Jag antar att jag tycker om den biten, säger Nils-Eric Johansson.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur många år har du kvar tror du?

– Det är väldigt svårt att säga. Jag följer nog Daniel Tjernströms tankesätt, med ett år i taget. Eller en dag i taget. Det är svårt att sätta en siffra på det. Jag kommer nog kunna spela fotboll ett tag till, sedan får man se på vilken nivå och ifall kroppen håller.

Vad vill du uträtta i AIK innan du slutar?

– Det vore enormt häftigt att avsluta med en trippel som 2009. Men jag skulle säga att det handlar mer om att lämna AIK i ett bättre tillstånd än när jag kom. Det har hänt enormt mycket på tio år, men att kunna lämna AIK i ett positivt uppsving hade varit viktigare.

"Vi har en bra dialog"

Nils-Eric Johansson sitter på ett utgående kontrakt. Nisse berättar nu att han för en positiv dialog med AIK och att en kontraktsförlängning är nära.

– Vi har en bra dialog. Förhoppningsvis är det något som kommer hända inom den närmsta tiden. Det är svårt att sätta en exakt tidpunkt, men det kommer att hända. 

Det ser med andra ut att bli en fortsättning i AIK?

– Jag tror det. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag