Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

AIK: "Får 100 frågor varje dag om arenan"

Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Inga parkeringsplatser, långa köer och svårigheter att ta sig till och från arenan. AIK har en del att fundera över med knappt två månader kvar till allsvenska hemmapremiären.

– Kommer vi hinna så långt att det blir en okej situation på våra matcher? Jag hoppas och tror det. Men jag kommer inte att veta innan vi har haft första matchen, säger kommunikationschefen Gabriella Blombäck till SportExpressen.se.

AIK:s årskortsförsäljning rullar på. I dagsläget har man sålt drygt 8000 årskort, man hoppas på 15 000 och givetvis på ett högt publiksnitt. Men med mycket publik kommer också svårigheterna runt Friends arena.

– Det är ju ett problem att infrastrukturen inte är klar. Den kommer att vara klar när Mall of Scandinavia är klar. Från början skulle ju den vara klar samtidigt som arenan var klar, men sedan blev ju den försenad med två år. Så infrastrukturen kommer inte vara perfekt förrän om två år.

– Det problemet får vi alla leva med som har evenemang där fram till dess, säger Gabriella Blombäck.

Nyligen spelades den andra landskampen på Friends arena när Argentina var på besök. Efteråt vittnade folk om stora problem att ta sig till och från matchen som en följd av långa köer och dåliga kommunikationer. Då var det 50 000 på plats. Fullt så många kanske det inte kommer att vara på AIK:s matcher, men klubben jobbar ändå med vetskapen att området kring svensk fotbolls nya tempel är långt ifrån färdigt.

– Ja, men vi känner också att våra besökare är betydligt mer vana att vara i Solnaområdet när det är mycket folk. De har sina egna vägar. Vi tror att folk till stor del kommer att ta sig till Friends på samma sätt som de har tagit sig till Råsunda, även om man får ta sig lite längre, säger Gabriella Blombäck.

Hoppas på en okej situation

Hon slår samtidigt fast att man måste hitta nya lösningar på problemen som finns kring Friends arena.

– Tillsammans med arenan, Solna kommun och med SL diskuterar vi hur vi ska göra den befintliga situationen så bra vi bara kan. Genom tillfälliga lösningar och extrainsatser. Vi kommer ju inte bygga nya vägar, men vi kanske kan sätta in extrabussar, bättre skyltning och sådana insatser.

När fick ni veta att allt inte skulle vara klart?

– Det har varit så många frågor. Det känns som om vi sitter med 100 frågor varje dag om arenan. För ett år sedan var det mycket som var oklart, nu börjar det mesta falla på plats. Det här med infrastrukturen var en av sakerna, men jag kan inte säga exakt när det stod klart för oss. Nu är det bara fokus på att försöka hitta lösningar.

Du är inte rädd att ni ska tappa publik på grund av det här?

– Den frågan får du ställa till mig när vi har haft premiären. För vi har ju fortfarande två månader kvar. Alla vet ju vad problemet är nu. Det har spelats två landskamper och det ska spelas en till även om det är ganska nära vår premiär. Men jag menar att vi vet vad problemet är och vi jobbar allihop för att förbättra situationen, säger Gabriella Blombäck och fortsätter:

– Det är lite svårt för mig att säga nu, hur långt hinner vi komma innan premiären. Kommer vi hinna så långt att det blir en okej situation på våra matcher? Jag hoppas och tror det. Men jag kommer inte att veta innan vi har haft första matchen.