AIK chockade mot Mjällby – första hemmaförlusten sedan 2020

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

AIK startade sitt intensiva sommarprogram med ett chockresultat.

Hemmamatchen mot Mjällby innebar AIK:s första hemmaförlust i allsvenskan sedan matchen mot Kalmar i november 2020.

Nu riskerar laget att halka efter i toppstriden – detta då konkurrenterna har färre spelade matcher.

– Ingenting kommer gratis för att man har statistik i ryggen, säger AIK:s tränare Bartosz Grzelak på presskonferensen efter matchen. 

Mikael Lustig blev utbytt i den 66:e minuten till förmån för Joe Mendes och tv-bilder rullade sedan på när den forne landslagsmannen fick sitt högra lår lindat. 

– Han fick en känning tidigt i matchen, säger AIK:s tränare på presskonferensen efter matchen.

Slutforceringen tog aldrig riktigt fart för AIK:s del och hemmasupportrarna buade ut sitt lag när matchklockan närmade sig slutet.

Lördagens förlust innebär att hemmalaget nu har spelat tre raka matcher utan att vinna mot Mjällby i allsvenskan. Och att hemmasviten nu är ett minne blott. 

– Det blir kanske en påminnelse för oss att inget kommer gratis för att man har statistik i ryggen. Vi får bygga en ny svit och man kan inte gå ner sig i tuffa allsvenskan.

Tränaren var inte nöjd med resultatet och menade att baklängesmålet i den första halvleken påverkade laget.

– Besvikelsen är väldigt stor efter den här förlusten, säger han.

– Vi inleder matchen på ett bra sätt och målet kommer lite från ingenstans. Vi blir lite chockade.

Inför säsongen lånade Mjällby in både Samuel Brolin och Jetmir Haliti från AIK. Båda kom till start för bortalaget i matchen lagen emellan. I AIK startade talangen Amar Abdirahman Ahmed igen efter att ha räddat en poäng i Degerfors förra veckan. Nu fick han chansen inför 21 000 åskådare på Friends arena.

AIK pressade Mjällby högt direkt och skapade svårigheter för bortalaget. Men de höll emot. Sebastian Larsson var tillbaka i AIK efter avstängning och åkte på ett gult kort efter sin första duell i matchen. 

Chockade ett högljutt Friends

AIK skapade inte mängder med chanser, däremot pressade de bortalaget högt under inledningen av matchen. Men Mjällby AIF skulle chocka AIK. Silas Nwankwo lyckades överlista två till synes vilsna AIK-försvarare och passiviteten tillät nigerianen att placera in ledningsmålet. Precis som förra året tog Mjällby alltså ledningen i mötet med AIK på Friends arena. Anfallarens tredje raka match som målskytt i allsvenskan. 

Målet föranledde att AIK blev utbuat när lagen lämnade planen för halvtidsvila – så även efter matchen som hemmalaget förlorade med 0-1.

– Det är säkert kopplat till att vi tappade poäng förra helgen också. Jag förmodar att tålamodet inte är på samma sätt när man tappade poäng i matchen innan. När de pushar oss sen tar deras positiva energi slut till slut. Vi delar känslan men uttrycker den på olika sätt. 

Förvåningen: ”Ställde sig i kylskåpet direkt”