Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"En katastrof om inte de vinner allsvenskan"

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

AIK besegrar IFK Norrköping på Friends och hakar på i guldstriden. 

Samtidigt tappade MFF poäng mot Varberg – och i veckan väntar en rysarmatch när AIK reser till Malmö. 

– Det skulle vara en katastrof om MFF inte vann allsvenskan, säger AIK-försvararen Alexander Milosevic.

Efter att Djurgården besegrat Kalmar på lördagen var AIK piskat att ta tre poäng hemma mot IFK Norrköping för att haka på i tabelltoppen. 

Inledningen av matchen, där Nicolas Stefanelli var tillbaka i AIK efter avstängning, präglades av fina målchanser åt båda håll. Christoffer Nyman, som var tillbaka från start för Norrköping, fick tidigt till en farlig nick, och Mikael Lustig var kort därefter nära att sätta 1-0 på en hörnsituation. 

I den 24:e minuten exploderade Friends arena i ett glädjejubel när AIK spräckte matchnollan. Peking-målvakten Oscar Jansson missbedömde ett inlägg, Nicolas Stefanelli bjöds öppet mål och kunde enkelt peta in 1-0. 

Strax innan paus fick Nyman ett jätteläge att kvittera, men Kristoffer Nordfeldt sträckte ut rejält och räddade till hörna. 

AIK hakar på Djurgården

I den 74:e minuten fick matchen avbrytas då huvuddomaren Kristoffer Karlsson skadade sig och tvingades utgå. Fjärdedomaren behövde ungefär tio minuter för att värma upp innan matchen kunde återupptas igen. 

Peking kom ut offensivt efter avbrottet, men AIK lyckades hålla nollan och vann med 1-0 – lagets första seger mot IFK Norrköping sedan 2017. 

- Jag är väldigt stolt och tacksam över att få jobba med de här killarna och se killarnas glöd i det här. Det händer konstiga grejer i den här matchen med domarbytet och allt. Grabbarna är grymma. Jag hoppas vi kan ta med oss det till nästa match, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak. 

AIK ställs mot MFF

Härnäst väntar ett rysarmöte i guldstriden, då AIK ställs borta mot Malmö FF på onsdag.

- Klart att jag hellre åker ner dit med en seger i ryggen, men framför allt en sån här moralisk stark seger. Allt funkande inte klockrent men vi jobbade stenhårt för varandra och utelämnade inte någon spelare i någon form av en mot en eller en mot två. 

 - Så vi jobbar orthört starkt tillsammans, säger han.

 Hur ser du på att MFF tappade poäng mot Varberg?

- Trevligt. Men jag har sagt det tidigare. Den här toppstriden är ju lite märklig för inget lag sticker i väg. För vår del gäller det att hålla blicken framåt mot horisonten och inte dras med känslomässigt.

Alexander Milosevic inför tungviktsmötet:

– Historia och sånt spelar ingen roll, varje match lever sitt eget liv. Det är en ny match, säger han. 

Hur ser du på MFF:s lagbygge?

- Det skulle vara en katastrof om de inte vann allsvenskan med tanke på hur mycket pengar de har och hur mycket pengar de lagt ut på spelare. Klart att de känner pressen nu.

Mikael Lustig:

– Pressen ligger på Malmö FF, tar de inte en vinst, börjar det blåsa lite. De har gjort det fantastiskt med Champions League, men det är press på MFF.

Jansson: ”Vi styr matchen”

En som tycker att hans lag bor de fått med sig mer från matchen är Norrköpingsmålvakten Oscar Jansson.

– Vi styr matchen, ingen kan säga något annat. AIK är kompakta men vi har en boll i ribban och vi är där men vi måste ha fullträffarna för att göra mål. Vi försökte hela vägen in, säger han.

Hur är AIK att möta?

– Vi förlorar med 1-0, man kan inte säga så mycket. Det räcker så.

Du låter inte imponerad av AIK?

– De ligger där uppe, det får vi respektera, sedan spelar AIK inte allsvenskans mest underhållande fotboll.

För AIK innebär segern innebär att man tar rygg på Djurgården i toppen av tabellen, där båda lagen ligger på 47 poäng. 

Samtidigt drar lagen nu ifrån Malmö FF, som endast fick med sig en poäng från söndagens möte med Varberg. 

Malmös tunga tapp i guldstriden