Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

AIK är rejält pressat – inför årets match

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Victor Edvardsens briljans såg till så att Degerfors får lite andrum i bottenstriden. 

Samtidigt klev 25-åringen över sin egen skamgräns. För AIK:s del blev förlusten en rejäl missräkning och nu är ”Gnaget” under press inför årets match.

Inför säsongen var Victor Edvardsen, som då inte hade gjort en enda allsvensk match, tydlig med vad han hade för mål i allsvenskan med Degerfors. 

- Mitt mål är alltid att göra minst tio mål. Det är skamgränsen även i allsvenskan, sa han inför den allsvenska premiären. 


Ett aningen kaxigt uttalande från en spelare med noll allsvensk erfarenhet. Men inte förvånande att det kom från en spelare som Edvardsen, med tanke på vad han är för karaktär. Vad han visat hittills. Han har skapat en del rubriker som inte handlat om sin målproduktion också. Dels när han försökte tvinga fram en flytt till AIK, som ville köpa loss honom i februari. Ett försök som sköts ner av sportchefen Patrik Werner. Men också för sin frispråkighet. Han har varit en profil som stuckit ut i allsvenskan och han har betytt allt för Degerfors. Det visade han om inte annat när AIK kom besök. Ett AIK utan Alexander Milosevic och Sebastian Larsson, som nu skulle visa att laget kan vinna även utan två av sina bästa spelare. Och därmed också fortsätta att ha ett fint utgångsläge inför den allsvenska slutspurten. 

Men så var det ju det här med Victor Edvardsen. 


Han satte 1-0 med ett mäktigt avslut redan efter knappt två minuter. Han satte 2-0 med en läcker nedtagning, ett ryck och ett distinkt avslut bakom Kristoffer Nordfeldt i den andra halvleken. Däremellan hade han fått se AIK rada upp chanser i den första halvleken, och i sanningens namn var det ofattbart hur AIK inte lyckades att göra mål efter de första 45 minuterna. Imponerade försvarsspel av Degerfors, samtidigt som hemmalaget hade marginalerna med sig. Degerfors tog tre poäng till slut och det går, sett över 90 minuter, inte att säga att det inte var välförtjänt. 

Därmed hade Edvardsen sänkt AIK och klivit över sin egen skamgräns. Edvardsen står nu på elva mål i allsvenskan. Ett imponerande facit för 25-åringen ,som inte lär spela kvar i Degerfors nästa år. Han säljs utomlands om inget oförutsett händer där italienska Spezia och ett par klubbar i Ryssland är intresserade. Och med Edvardsens målform och som laget ser ut nu, ska det mycket till om de inte spelar i allsvenskan även 2022. 


För AIK:s del var förlusten ett rejält bakslag. Laget lyckades inte förvalta chanserna man skapade, och hade en impotent offensiv i den andra halvleken. Presspelet lämnade en del i övrigt att önska och utan Sebastian Larsson och Alexander Milosevic var det inte alls lika stabilt. Med det sagt är förlusten knappats någon katastrof och laget kan trösta sig med att Nabil Bahouis målform håller i sig. AIK är också fortfarande med och slåss om SM-guldet, men de har satt onödig press på sig själva inför derbyt mot Djurgården, som med tanke på förutsättningar får beskrivas som årets match. En förlust där och guldet är väldigt långt borta.