”Absolut inte funnits rasism eller sexism”

Daniel Majstorovic presenterar Luis Pimenta som ny BP-tränare, i december 2017.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Daniel Majstorovic.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Brommapojkarna har de senaste dagarna skakats om efter anklagelserna mot sparkade tränaren Luis Pimenta och portugisens tränarmetoder. 

Nu väljer sportchefen Daniel Majstorovic att tala ut. 

- Det har absolut inte funnits någon rasism eller sexism i BP. Hade jag sett eller hört något sånt hade jag lämnat klubben, säger han. 

Det var Aftonbladet som i fredags kunde berätta att tränaren Brommapojkarnas tränare  Luis Pimenta implementerat ett spelarhierarkisystem där han öppet rankat spelarna utifrån hur han ser på deras status i truppen.

Dessutom ska inslag av pennalism och rasism från ledarstaben förekommit vid flera tillfällen och en allmän tystnadskultur ska ha funnits i klubben. Under onsdagen sparkades Luis Pimenta och dennes assisterande tränare Goncalo Pereira. 

Sportchefen Daniel Majstorovic har knappt uttalat sig under veckan, men väljer nu att ge sin syn på de senaste dagarnas turbulens i klubben och anklagelserna mot förre tränaren. 

Hur har du upplevt de här dagarna?

- Det har varit väldigt omtumlande dagar. Intensiva dagar, nästan overkligt, säger Majstorovic. 

Vad är din bild av det som kommit fram i utredningen angående tränarstaben gällande sexism, rasism och pennalism?

- Föreningen håller fortfarande på med utredningen så jag får hänvisa alla frågor angående den till klubbdirektören Henrik Nilsson. Där har jag inget att säga mer än att det är väldigt mycket som kommit fram som inte alls stämmer. 

- Pratar vi om rasism och sexism finns det inte i vår verksamhet, inte alls. Men närmare detaljer om det kommer vi säkerligen att lämna senare. 

Luis Pimenta.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Men i Aftonbladets granskning kommer det fram att Luis Pimenta visat ett filmklipp från ”The Wolf of Wall Street” där Leanardo Di Caprios rollfigur drar en lina kokain från en kvinnas stjärt?

- Det är väldigt oseriöst att påstå saker som aldrig hänt. En sådan scen eller något sådant filmklipp har aldrig visats, det vet jag inte vad det kommer ifrån. Det har inte visats något filmklipp med kokain eller liknande. 

- Jag är inte med på alla matchgenomgångar, analyser och så vidare, men av den information jag har, har det aldrig visats något sådant klipp. 

Majstorovic: ”Det är ett oacceptabelt ord”

Men att en ledare kallat en spelare för "nigger" måste väl ändå ses som rasism?

- Det är förstås ett helt oacceptabelt ord och det ska inte få ske att någon kallar någon det. Oavsett under vilka omständigheter som detta har sagts så är det inte okej att använda sig av sådana uttryck. 

- Jag var inte med när det hände och hörde det inte. Men jag fick reda på det och efter det bad tränaren som uttryckte sig så om ursäkt till spelaren i fråga inför hela spelartruppen och allihopa enades om att gå vidare efter det. 

Har du vetat om de här missförhållandena som varit gällande Luis Pimentas tränarmetoder?

- Under mina år som proffs utomlands, hemma i Sverige och i landslaget har jag haft många olika sorters tränare. Vissa har varit tuffa, vissa har varit snälla och vissa har varit någonstans däremellan. Och i fallet med Pimenta kan jag bara förhålla mig till hur jag ser det, hur jag upplevt det och i den kommunikation jag haft med ledare och framför allt spelare. I den kommunikationen har det inte framkommit något sånt här alarmerande. I en spelartrupp finns det oftast omkring 23-25 spelare. Självklart är inte alla nöjda och vissa har åsikter om väldigt mycket. 

- I detta fall fanns det ett par spelare som kom till mig och framförde sin besvikelse över utebliven speltid och deras syn på Pimentas tränarstil. Däremot så var dessa åsikter inget konstigt sett till hur det fungerar i alla klubbar, där det finns åsikter om det mesta. Bland annat hur en tränare behandlar bänkade spelare. 

- Sedan fanns det en spelare som kom och pratade med mig om att han hade svårigheter att samarbeta med Pimenta. Efter en period tog vi ett beslut inom klubben att bryta med spelaren. Det var för klubbens bästa.

Så spelarna larmade inte dig om de här missförhållandena redan i juni? 

- Ingen spelare har någonsin kommit fram till mig och framfört att Luis Pimenta skulle ha ett ledarskap där sexism, rasism eller pennalism ingår. Som jag sa innan fanns det flera spelare som kom fram till mig och sa att de var missnöjda med speltiden. Men den enda som kom och sa till mig att han hade svårt att samarbeta med Pimenta var den spelaren jag berättade om tidigare. Däremot har jag inte blivit informerad om någon pratat direkt med vår ordförande eller klubbchef. I fall det är så, kan bara dom svara på. 

Daniel Majstorovic.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Jag måste rannsaka mig själv”

- Och i de möten jag haft med spelarna och spelarrådet har det inte framkommit något sånt här. I det senaste mötet med spelarrådet diskuterade vi kost och mat. Men jag måste så klart rannsaka mig själv här också. Kunde jag gjort något annorlunda för att få reda på sånt här tidigare?

- Självklart går jag igenom och tänker på om jag kunde gjort något för att förhindra att det blev så här. Det gör vi nog alla i organisationen just nu. 

- Däremot kan inte en klubb göra sig av med en tränare bara för att ett par spelare är missnöjda med sin situation. Det är ganska normalt inom fotbollsvärlden.

Finns det en tystnadskultur inom Brommapojkarna? 

- Alla som känner mig privat och professionellt vet att jag är tillgänglig 24 timmar om dygnet för mina spelare. Om det är på Grimsta eller någon annanstans finns jag där för dom. I BP finns det noll procents tystnadskultur. Allt ska vara transparent och den yngsta spelaren ska ha samma rättigheter som den äldsta. Allt för klubbens bästa. 

- Jag har också hela tiden varit öppen och sagt att om det är något som spelarna inte tycker är bra, så måste vi prata om det. 

- I torsdags hade jag ett möte med lagkaptenen Gustav Sandberg-Magnusson. Där meddelade han att spelartruppen tappat förtroendet för tränaren. 

- Då svarade jag att det var bra att de informerade mig, men jag sa att vi måste fokusera på matchen mot Malmö FF och se till att vinna den. Att det är det bästa för spelartruppen och sedan får vi ta de här frågorna efter det. 

- Dagen efter kom allt det här ut angående Luis Pimenta. 

Så ingen spelare har alltså kommit till dig och larmat om att ledarskapet från Luis Pimenta innehåller mobbning, rasism och sexism?

- Nej, det har inte varit något sådant. Grimsta är också en öppen anläggning. Alla kan närsomhelst komma hit och titta på och lyssna vad vi säger och gör och hur vi tränar. 

”Det har inte varit något alarmerande”

Borde du inte haft bättre koll på det här, som sportchef jobbar man nära spelartruppen och Grimsta är som du säger väldigt öppet och BP en liten förening?

- Som jag sa så rannsakar vi alla oss själva just nu, likaså jag. Men jag kan bara förhålla mig till det jag ser, det jag hör och den informationen jag får från spelartruppen och ledarna. Och det har inte varit något alarmerande eller något som liknar det som kommit ut. 

Står du bakom beslutet att sparka Luis Pimenta?

- Ja, det gör jag. Det som nu har kommit fram där spelarna inte har något förtroende för tränaren gör att det blir oundvikligt att inte bryta med tränaren. 

Den interna utredningen fortgår, är du rädd att du ska få sparken?

- Nej, det är jag inte. För att jag, tillsammans med vår ordförande, vice ordförande och klubbchef jobbar väldigt tajt i dessa frågor. Jag har ett kontrakt som jag tänker fullfölja och vi ska reda ut det som hänt och sedan ta det vidare hur vi ska jobba i framtiden. 

- Däremot måste vi alla dra en lärdom av detta och jobba på att bli bättre i framtiden. Jag vill dock poängtera att det har absolut inte framkommit någon rasism eller sexism. Och hade det gjort det framför mina ögon hade jag lämnat klubben.

- Just nu är vi på kvalplats och vi ska göra allt vi kan för att vara kvar i allsvenskan.  Men det viktigaste är följande: BP är en klubb för alla, oavsett ursprung eller kön. Och den kulturen ska vi fortsätta att bygga vidare på i framtiden.