Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

13 sidorna som avgör hela allsvenskans öde

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Självskattningsformulär, segregationsplaner och stängda arenor i nästan fem timmar. 

Det är några av punkterna i det tretton sidor långa protokollet som ska ge allsvenskan grönt ljus den 14:e juni.

Svensk elitfotboll väntar sig ett beslut från Folkhälsomyndigheten den här veckan.

Här är det trettonsidiga protokollet som avgör allsvenskans öde.

Protokollets innehåll, som först rapporterades i Aftonbladet, är inspirerat av liknande dokument från Tyskland, Danmark och Norge. Förhoppningen från Svenska fotbollförbundet, Svensk elitfotboll och Riksidrottsförbundets sida är att det ska vara tillräckligt för att Folkhälsomyndigheten ska godkänna allsvensk start den 14:e juni.

SportExpressen har också tagit del av kompendiet. Fotbollens representanter väntar enligt vad den här tidningen erfar fortfarande på återkoppling från Folkhälsomyndigheten men hoppas på ett uppföljande möte mot veckans slut. Svensk Elitfotboll säger att man väntar sig att myndigheten fattar ett beslut om säsongsstart den 14:e juni under den här veckan. 

Folkhälsomyndigheten har vid flera tillfällen menat att man senare under maj månad kommer att komma med besked om eventuellt lättare restriktioner beroende på hur spridningen av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 ser ut, snarare än kommenterat fotboll som specifikt ämne.

Protokollen som har överlämnats till myndigheten är uppdelade i flera delar: Ett anger bland annat riktlinjer för matchdagar och det andra detaljerar hur klubbarnas träningsmiljöer ska se ut. Innehållet är planerat efter olika scenarier där smittspridningen och sjukdomsläget i Sverige avgör vilka restriktioner som gäller.

Fas 1: Återgång till normalt antal träningar och normal nivå av kroppskontakt som är en naturlig del av sporten.

Fas 2: Genomförande av träningsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.

Fas 3: Genomförande av tävlingsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena.

Fas 4: Genomförande av tävlingsmatcher med ett begränsat publikantal.

Fas 5: Genomförande av tävlingsmatcher med ett normalt publikantal.

Medicinska bedömningar

Till skillnad från i Tyskland, där Bundesliga fått godkänt att börja spela igen, genomförs ingen testning av spelare eller ledare för att se om dessa är covid-19-positiva. I Tyskland ska spelare och ledare testas två gånger i veckan, både i näsan och munnen, för att säkerställa att ingen testar positivt och undvika falska resultat. Lagen får även tester för att detektera antikroppar.

Enligt det svenska protokollet läggs desto större ansvar på spelare och andra matchdelegater själva, som enligt protokollet ska fylla i ett ”självskattningsformulär”. Detta tas emot av både den arrangerande klubbens läkare och det gästande lagets, som därefter bedömer vilka i respektive grupp som är behöriga att ”anlända och vistas på stadion”. 

Det gästande lagets läkare måste meddela sitt formulär till hemmalagets läkare som slutligen signerar båda lagens spelarförteckningar som fastställer vilka spelare och ledare som är behöriga att delta i själva matchen.

Även för träningsverksamheten gäller självskattningsformuläret. Alla spelare och ledare ska varje morgon skatta sitt hälsotillstånd och mejla formuläret till klubbläkaren senast två timmar innan spelaren/ledaren planerar att anlända till träningsanläggningen. 

I formuläret ska spelare och ledare intyga att de inte har några symptom. Protokollet anger även att man måste få ett godkännande av sin lagläkare om man har en kroppstemperatur som överstiger 37,5 grader.

SjälvskattningsformuläretFoto: Expressen / Svensk Elitfotboll / Svenska fotbollförbundet

Publiken och arenan

Protokollet anger publik släpps in när Fas 4 anses vara redo att inledas, men då bara på sittplats.

Om visitering blir aktuell i Fas 4 ska arrangören ta fram en plan för hur den ska genomföras och följa de av myndigheterna framtagna riktlinjerna för distansering.

I Fas 4 får arrangören även tillåtelse att utöka ett antal platser till annan media än sändande bolag.

Arenan är stängd 4,5 timme innan matchstart

Enbart spelare och tränare får vistas i omklädningsrummen. Städning och desinficering sker innan och efter varje match. Man har även begräsningar för vilka spelare som får vistas i gym och behandlingsrum. Bland annat står det att ”antalet spelare som behandlas i behandlingsrummet ska minimeras utifrån en medicinsk bedömning”.

Ankomst till arenan för båda lagen ska ske med minst 15 minuters mellanrum. Protokollet anger en nedräkning som klubbarna, spelarna och ledarna måste följa:

270 min: Arrangören ska senast övertagit ansvaret för stadion och därmed ansvarar för att inga obehöriga har tillträde till Stadion.

270 – 120 min: Ankomst arrangerande förenings funktionärer

105 min: Ankomst hemmalag

90 min: Ankomst domare (via egen entré)

90 min: Ankomst bortalag

45 min - 15 min: Ankomst ackrediterad media

45 min - 15 min: Lagen kan vara på planen för uppvärmning. För uppvärmning ska lagen disponera varsin planhalva.

0: Avspark

Arrangören är även ansvarig för att sätta ihop en ”plan för segregering” inne på arenan

Så ska personer skiljas åt inne på arenan

• Två uppvärmningsytor på planen, vilket varje lag ska ha tillgång till var sin yta före matchen.

 

• Två avbytarbänkar för spelare och ledare, en för respektive lag där säkerhetsavstånd ska hållas genom att

utöka det tekniska området med sätta dit 7 st extra stolar med 2 meters mellanrum.

 

• Två uppvärmningsytor utanför planen under matchens gång, en yta för respektive lag.

 

• Två ytor för behandling av skadade spelare, en yta för respektive lag.

 

• All personal ska ha sin egen flaska att dricka ur.

 

• Ett markerat område för bårpersonal och första hjälpen.

 

• Ett eller flera avgränsade områden för lagen samt matchfunktionärer vid ankomst och hemfärd.

 

• Endast ett område för inpassering för övrigt behöriga till evenemanget.

 

• Ledningsrum på stadion inklusive tillhörande säkerhetsfunktioner.

 

• Bollpojkar/flickor maximerat till 6 st (i stället för ordinarie 10 st).

 

• TV-produktion.

 

• Journalister/fotografer (pressrum, intervju- och mixed zone). 

Resor

Spelare och ledare i hemmalaget rekommenderas att transporteras individuellt direkt till och från stadion, helst med eget transportmedel. Är denna rekommendation inte möjlig rekommenderas det att resa med bussar till hälften av kapaciteten (dvs. om normal kapacitet är 50 personer, rekommenderas 25 personer). Vidare rekommenderas att endast en person placeras på varje dubbelsits och om möjligt på varannan rad. 

Protokollet anger även att ”flyg bara kommer att bli aktuellt i ett fåtal fall och ska då följa Folkhälsomyndigheternas riktlinjer för flygresor”.

Fler riktlinjer i samband med matcherna

• Det ska på Stadion finnas ett särskilt rum för medicinsk behandling av spelare och domare. Rummet ska innehålla toalett, handfat, låsbart skåp, filtar, sjukbrits och telefon.

 

• Utöver detta rum ska det på Stadion finnas minst ett sjukvårdsrum eller behandlingsutrymme för åskådare. Dessa utrymmen ska bemannas av sjukvårdare och förses med filtar, bår och utrustning för första hjälpen.

Utrymmena ska vara lättillgängliga, tydligt markerade genom skyltning och vägbeskrivning och anpassade för att bårar och rullstolar ska komma in och ut.

 

• Toaletter och övriga sanitetsanläggningar på stadion ska städas noggrant inför varje match, de ska som minimum innehålla tvål eller handsprit.

 

• Förmöte och eftermöte ska genomföras i väl tilltagna utrymmen där säkerhetsavstånd kan hållas. Kan inte detta tillgodoses ska mötet om möjligt genomföras utomhus.

 

• Blir matchmöte påkallat ska det genomföras i ett väl tilltaget utrymme där säkerhetsavstånd kan hållas.

 

• Inmarsch och Fairplay-ceremoni: Tänk på att hålla säkerhetsavståndet på 2 meter även vid spelarna och domarnas inmarsch

 

• Ingen line-up

 

• Inga maskotar eller eskorter

 

• Ingen lagfotografering

 

• Ingen handhälsning mellan spelare och domarteam, varken före eller 

efter matchen.

 

• Vid lagformationen innan matchstart, håll distansen på 2 meter mellan varandra.

Innan allsvenskan börjar den 14:e juni har Svensk Elitfotboll och SvFF planerat att kvartsfinalerna i Svenska cupen ska spelas den 1:a juni.