”Champions League-kvalet? Blir det av?”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bosse Andersson och Henrik Berggren
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Träningsanläggningen Kaknäs
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Djurgården i träninng 8 januari
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Hur förbereder man sig för något helt otänkbart?

Hur planerar man framåt utan horisont?

Under vintern vann Djurgården SM-guld, sålde en 30-årig mittback för 50 miljoner kronor till Kina och förberedde sig för Champions League-kval.

Sedan stannade världen.

SportExpressen tog tempen på klubbens vd Henrik Berggren mitt i krisen.

– Det är klart att vi är oroliga för Champions League-kvalet, säger han.

När kan allsvenskan börja? Hur länge räcker pengarna? Vad säger regeringen om uppskjuten skatt och permitteringar? Hur blir det med tv-avtalen? Hur mår kanslipersonalen? Hur hanterar vi att jobba hemifrån? Vad gör Djurgården Hockey? När är nästa möte med Sef? Är EM flyttat? Hur gör vi med träningar? Är spelarna friska? 

– Och i grund och botten handlar det mesta om: Hur länge ska det här hålla på?

I en dryg halvtimme har Henrik Berggren radat upp alla frågor som forsat fram den senaste veckan. Nu kommer han till själva kärnan i den pågående coronakrisen, den omöjliga prognosen som leder till oöverskådlig osäkerhet. 

Resurser, tidshorisonter, hälsa och tidsperspektiv; det här gäller alla, man kan egentligen vinkla hela problembilden mot vilken bransch som helst. För svensk fotboll kom under onsdagen något att förhålla sig till: Klubbarna i allsvenskan röstade fram ett inriktningsbeslut. Man vill att allsvenskan ska dra i gång i början av juni. Samtidigt vet alla att det är helt och hållet upp till den enda parten som inte går att förhandla med: Coronaviruset.

Låt oss backa två veckor. 

Henrik Berggrens tid som vd för Djurgården Fotboll hade farten uppe. Efter att ha skrivit på för jobbet som ”Operativ chef” hos Svensk Elitfotboll hösten 2018 ändrade han sig och stannade kvar i klubben. I november vann Djurgården SM-guld. För några veckor sedan genomförde man en historisk försäljning av Marcus Danielson, en mittback som fyller 31 i april, till kinesiska Dalian FC, för 50 miljoner kronor. Till sommaren var det tänkt att laget skulle kvala till Champions League. 

Sedan tvärnitade tillvaron.

För Berggren, precis som för många andra, har allvaret och konsekvenserna kommit krypande. 

Den 4:e mars hålls ett klubbchefsmöte på Arlanda, många ledare inom Svensk Elitfotboll samlas rutinmässigt för att prata om allsvenskans upptaktsträff och andra gemensamma intressen. 

På dagordningen finns en punkt om coronaviruset.

– Den punkten var inte på något vis ”den stora punkten”. Det var lite på slutet, under övriga frågor pratade vi lite om coronavirusets utveckling. Vi hade inte samlat personalen eller ledningsgruppen i Djurgården. Det var första gången jag diskuterade det under organiserad form, säger Berggren.

– Det har gått extremt fort. Det är för oss som för hela samhället. Allt är surrealistiskt, det vi går igenom. Vi kan inte bara lägga ned det vi håller på med, även om vi inte kan spela några fotbollsmatcher just nu. I förra veckan insåg jag att vi måste införa köpstopp. Det blev så påtagligt i samhället att det här var på allvar. Då kände jag direkt att vi behövde dra åt allt vi hade. Alla var med på noterna. Total enighet. Vi behövde skydda vår personal och förening. Mycket handlar om att ha pengar för att skapa trygghet på kort och lång sikt.

Kan man som fotbollsklubb planera för ett sådant här scenario?

– Inte för det här. Ingen kan förbereda sig. Här handlar det mycket om att försöka ha en sund ekonomi i grunden. De allra flesta klubbar strävar väl efter det, men det kan man inte alltid ha. Att ha ett eget kapital, en hygglig likviditetssituation. Det är lätt att säga här och nu. Ingen kunde föreställa sig att vi inte skulle kunna spela fotboll på länge. Den förberedelsen handlar mer om att det kan vika i verksamheten över tid. Vi har inte varit förberedda. Ingen har det.

”Tänker bara fram till sommaren”

Sedan regeringen förbjöd folksamlingar på 500 personer eller fler efter Folkhälsomyndighetens begäran har mycket handlat om hur allsvenska klubbar drabbas av uteblivna publikintäkter. Men de ekonomiska farhågorna för en elitidrottsförening stannar inte där.

Henrik Berggren, vd i Djurgården.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hela världens ekonomi står inför stor osäkerhet, många företag riskerar att gå omkull. Ett helt ekonomiskt system är i gungning. Tillbakagång bromsar av förklarliga skäl även fotbollens ekonomi. Utländska transfersummor krymper eller stagnerar. Med ökad arbetslöshet kommer människor att ha mindre pengar att spendera på nöjen. Många sponsorer kommer i bästa fall att ha mindre marknadsföringsbudget, vissa kan försvinna helt. Det är dessutom huggsexa om kompensation från staten.  

Prognoser för hur stor påverkan blir är alltjämt gissningar.

– Vi tänker bara fram till sommaren nu, säger Berggren. 

– Hur kan vi hantera det närmaste kvartalet? Om vi är optimistiska tänker vi att vi har ett lite mer normalt samhälle framåt sommaren. Vi har inte satt i gång någon planering för 2021 eller 2022. I det här läget måste man vara kortsiktig.

Vad avgör att det ser okej ut till sommaren?

– Att vi kan börja spela fotboll med publik så småningom. Men det finns andra stora intäktsben. Alla kommersiella avtal, tv-avtal, spel-avtal, även från Elitfotboll Dam. Det är väldigt stora pengar, även för oss.

– Vi kommer inte att göra någonting nu mer än det vi måste betala löpande. Det är bomstopp på alla utgifter vi kan tänka oss. Vi måste hedra våra åtaganden såklart, men sedan handlar det väldigt mycket om personal. I Djurgården, precis som alla klubbar, är det den största kostnadsposten.

Kommer er personal att få betalt fram till sommaren?

– Det är ambitionen. Vi precis som alla andra följer vad som händer med skatter, sociala avgifter, permitteringsregler och uppskov av olika slag. Vi vore oansvariga om vi inte följde det för att se vad som kan underlätta på kort sikt. Det är mitt ansvar att göra det. Vi har inte fattat något som helst beslut om det.

– Mitt jobb just nu består av tre delar. Ett är ekonomi, framför allt på kort sikt. Jag behöver göra likviditetsbedömningar för att se hur lång uthållighet vi har i det här så länge vi inte får de mer traditionella intäkterna. Det andra är att ligga väldigt nära svensk fotboll. Jag är väldigt engagerad där. Vi har ett fantastiskt fint samarbete inom ramen för Sef, EFD och Svenska fotbollförbundet. Jag pratar väldigt mycket med mina kolleger, även med Djurgården Hockey. Vi byter information hela tiden, har någon hört något, hur gör ni med det. Transparensen är total som jag upplever det. Det finns en otrolig vilja att hjälpas åt. Det är väldigt fint. Det ägnar jag mycket tid åt.

– Det tredje är att hantera personal. Vi är ganska många anställda i Djurgården. Vi har två representationslag, ett herrlag och ett damlag. Hur gör vi med träningar? Vi vill, så långt det går, att det ska hanteras lika. Bosse Andersson och vår sportchef på damsidan, Jean Balawo, har nära kontakt. Vi måste hantera ganska omfattande ungdomsfotboll. Hur gör vi med den? Vi på kansliet? Hur hanterar vi att jobba hemifrån? Det gäller att skapa ett lugn. Eller man vill försöka det. 

Hur går det?

– Det går nog hittills ganska bra. Man har ett behov att prata med varandra. De tyngsta stunderna är när man börjar fundera själv. Så tror jag att alla känner. Då måste jag finnas tillgänglig för det och försöka prioritera. Vår verksamhet är nedstängd i ett oroligt läge.

– När kan vi se positiva tecken? Det tror jag att många längtar efter. Det spelar nog ingen roll om man spelar i Djurgården, jobbar på 7Eleven eller på Expressen. Jag tror att många letar efter positiva signaler, säger han.

”Är oroliga för Champions League”

Det finns en aspekt av det tumultartade tillståndet i europeisk fotboll som inte intresserar alla klubbar, utan bara ett fåtal. Uefa lägger just nu ett hoppfullt pussel för att lappa ihop brustna spelschema och turneringar.

För Djurgården är kvalet till Champions League plötsligt en stor osäkerhetsfaktor.

– Det här kvalspelet. Blir det av? Blir det inte av? Det är klart att vi är oroliga för kvalet till Champions League, men det är så klart vår förhoppning att det spelas. Uefa har tillsatt en grupp som tittar på den internationella kalendern. En viktig parameter i det är att ligorna i Europa som spelar höst-vår på något vis kan avsluta sina ligor, säger Berggren.

– Det är ingenting jag sitter och tänker på nu, det ligger utanför min kontroll. Men vi behöver svar, så klart, säger Berggren.

Idrotten är oförutsägbar i sin natur. Händelseutvecklingen är i regel väldigt svår att förutspå, snabb och kräver att man klarar av att fatta stora beslut med kort varsel. Som ledare i en elitförening är man van vid att behöva hantera oväntade vändningar.

– Men inga kriser är så klart jämförbara med det här. Vi hade ett extremt tragiskt dödsfall i Helsingborg 2014. Man kan eventuellt ha dragit lärdomar om hur man ska hantera en kris därifrån, med personal och liknande. Men jag vet inte, säger Berggren.