Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla vinnare på Fotbollsgalan 2015

Nu har årets bästa prestationer inom svensk fotboll prisats. Här är alla vinnare på Fotbollsgalan 2015 - men var det rätt eller fel personer som vann?

1. Guldbollen

Foto: Olle Sporrong.
Zlatan Ibrahimovic, Paris SG - rätt!

Kommentar: Zlatan vann sin tionde guldboll vilket så klart var helt rätt. Ingen konkurrens här. Han lär vinna det här priset så länge han väljer att spela fotboll.


2. Diamantbollen

Foto: Joe Toth/Bpi/Rex Shutterstock
Hedvig Lindahl, Chelsea - rätt!

Kommentar: Det hade faktiskt varit skandal om någon annan vunnit. I ett blekt svenskt VM-gäng var Lindahl spelaren som trots allt stack ut. Detta är Lindahls första Diamantboll – hon har utsetts till årets målvakt fem gånger – och det blir fler.


3. Årets anfallare

Foto: Olle Sporrong.
Zlatan Ibrahimovic, Paris SG - rätt!

Kommentar: Ja, vinner man Guldbollen går det liksom inte att säga annat än att han är årets svenska anfallare också. Dominant som vanligt. Både i Blågult och PSG.


4. Årets anfallare

Foto: Olle Sporrong.
Pernille Harder, Linköping - rätt!


Kommentar: Denna 22-åriga danskans speluppfattning och blick för spelet är smått unik. Dessutom är hon en grym avslutare och gjorde 17 mål i årets serie (tvåa i skytteligan). Frågan är hur länge hon blir kvar i Linköping, många rycker i henne.


5. Årets mittfältare

Foto: Imago Sportfotodienst
Albin Ekdal, Cagliari - fel!

Kommentar: Åke ur med italienska Cagliari och har sedan tagit klivet till ett annat bottenlag. Visst hade en bra blågul säsong men jag hade valt Emil Forsberg i stället. Överraskade alla och tagit en ordinarie plats i A-landslaget.


6. Årets mittfältare

Foto: Adam Ihse/Tt
Caroline Seger, Paris SG - rätt!

Kommentar: Seger gjorde inget bra VM – som så många andra – men är landslagets ryggrad och trygghet (i EM-kvalet har hon visat sitt rätta jag). Att hon dessutom utsetts till lagkapten i PSG säger det mesta om hur uppskattad 30-åringen från Gantofta är.7. Årets back

Foto: Olle Sporrong.
Andreas Granqvist, FC Krasnodar - rätt!

Kommentar: Inte heller här fanns det speciellt mycket annat att välja på. Granqvist dominant i Krasnodar, spelar Europa League och är en given kugge i A-landslaget.


8. Årets back

Foto: Olle Wande
Faith Ikidi, Piteå IF - fel!

Kommentar: Jag hade mina pengar på Rosengårds Amanda Ilestedt som tagit rejäla steg i år, men jag förstår samtidigt juryn. Ikidis jämnhet, säkerhet och stora hjärta är några av de saker som låg bakom Piteås sensationella tredjeplats i allsvenskan.


9. Årets målvakt

Foto: Olle Sporrong.
Andreas Isaksson, Kasimpasa - fel!

Kommentar: Nej, här var juryn ute och cyklade. Jag hade valt Patrik Carlgren här. Förde Sverige till EM-guld i U21-EM och dominerade i AIK. Carlgren kan vara vår näste stormålvakt.


10. Årets målvakt

Foto: Carl Sandin
Hedvig Lindahl, Chelsea - rätt!

Kommentar: Allting annat hade känts fel – Hilda Carlén och Emelie Lundbergs tid kommer. Vid 32 år ålder har Lindahl vuxit ut till en av världens bästa målvakter, och hon har vid flera tillfällen förklarat att hon inte nöjer sig förrän hon är nummer ett.


11. Årets allsvenske spelare

Foto: Johan Bernström
Henok Goitom, AIK - rätt!

Kommentar: Anfallaren visade med sin mål och poängskörd att var ett rätt val. Visst AIK vann inget men utan Henok hade de varit ett mittenlag.


12. Årets allsvenska spelare

Foto: Olle Sporrong.
Pernille Harder, Linköping - rätt!

Kommentar: Det räcker med att citera vad Pia Sundhage sagt om Harder för att förstå vilken makalös spelare hon är: "Är det någon utomstående jag vill ha i mitt liv, så är det den här hyperbegåvade danskan. Hennes instick håller världsklass".


13. Årets nykomling/genombrott

Foto: Foto: Henrik Isaksson
Kerim Mrabti, Djurgården - rätt!

Kommentar: Inte heller här går det att säga något om juryns val. Mrabti kom från Sirius och dominerade i allsvenskan som han inte gjort annat.


14. Årets nykomling/genombrott

Foto: Olle Sporrong.
Stina Blackstenius, Linköping - rätt!

Kommentar: Det har gått fort för denna 19-åring i år. Hon sköt F19-tjejernas guld till Sverige, blev EM:s skyttedrottning och fick debutera i Pia Sundhages landslag. Blackstenius har storleken, kraften och målfarligheten att bli en riktigt, riktigt bra spelare.


15. Årets tränare

Foto: Kari Kesti
Janne Andersson, IFK Norrköping - rätt!

Kommentar: Lika rätt och väntat som att Zlatan vann Guldbollen. Janne Andersson har trollat med små medel i Norrköping och fick ihop en perfekt mix den här säsongen.


16. Årets tränare

Foto: Olle Sporrong.
Viktor Eriksson, Eskilstuna - rätt!

Kommentar: Att ta ett lag till andraplatsen i serien – när väldigt få trodde på dem som topplag inför starten – är en mäktig prestation. Viktor Eriksson är en man som kan motivera spelare och få ut maximalt ur dem. Fråga bara Olivia Schough.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.