AIK vidare till Europa Conference League-playoff efter drama

Foto: GEORGI LICOVSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: GEORGI LICOVSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

AIK fick bara med sig oavgjort i det första mötet med Shkendija i kampen om avancemang i Europa Conference League.

Och nere i Nordmakedonien hade man det tufft sedan Ferhan Hasani gett hemmalaget ledningen från straffpunkten.

Men AIK kom tillbaka och tog matchen till straffar. Väl där var det också de som tog sig vidare till play off – bland annat efter mål av Axel Björnström.

 – Det är lättnad och glädje. Det satt långt inne, men det är skönt när det studsar ens väg, säger Axel Björnström.

Prestigeförvärvet John Guidetti saknades i returmötet med Shkendija, efter det att anfallaren uppvisat sjukdomssymptom innan matchen.

Och efter 1–1 i det första mötet hemma på svensk mark ställdes AIK inför en tuff uppgift för att ta sig vidare i kvalet till Europa Conference League.

AIK inledde matchen starkast de första minuterna, men därefter blev matchen allt mer jämn.

Och det skulle även bli än värre för AIK. I den 21:e minuten fälldes Adenis Shala av AIK:s mittback Collins Sichenje, och den skotske domaren pekade på straffpunkten.

Ferhan Hasani, som även gjorde mål i det första mötet, gjorde inget misstag från elva meter. 1–0 för hemmalaget, och AIK var där och då utslaget ur kvalet.

AIK skapade lite tryck under slutminuterna av den första halvleken men utan att skapa någon klar målchans, och det var således underläge inför den andra halvleken.

Ayari kvitterade - matchen till förlängning

Den andra halvleken inleddes stressat för AIK, som nog kände pressen som fanns på deras axlar.

Men man fick ett jätteläge att kvittera i den 53:e minuten. Yasin Ayari fick ett helt öppet läge i straffområdet men lyckades inte hålla ner bollen som seglade över ribban.

Ayari skulle dock få chansen igen. Efter ett inlägg från Zachary Elbouzedi hamnade hemmamålvakten Kostadin Zahov snett, och Ayari kunde kvittera till 1–1 i mer eller mindre öppet mål.

Ett monumentalt viktigt mål för AIK som i det läget såg till att matchen var i förlängningsläge.

”Gnaget” var också det bättre och mer spelförande laget efter kvitteringen, och man kunde spela något mer avslappnat.

I den 77:e minuten fick Nicholas Stefanelli ett jätteläge att ge AIK ett rejält grepp om dubbelmötet, men hans lobbnick räddades med fingertopparna av hemmamålvakten.

Slutminuterna präglades av halvchanser åt båda hållen, men matchen slutade precis som det första mötet 1–1 och matchen gick till förlängning.

Men de kom inga fler mål och efter 120 minuter väntade straffar.

Då var det AIK som också pallade för trycket och tog sig till play off, sedan Ferhan Hasani skjutit över med den sista straffen.

”Visar styrka och kommer tillbaka”

Axel Björnström var en av spelarna som förvaltade sin straff i straffläggningen, och efter avancemanget var det en lättad Björnström som gladdes åt segern.

 – Det är lättnad och glädje. Det satt långt inne, men det är skönt när det studsar ens väg. Matchen svängde ju fram och tillbaka, det var svårspelat. Första halvlek är inte bra, men vi visar styrka och kommer tillbaka. Vi satte oss inte i den bästa situationen efter första mötet men vi reder ut det till slut, säger Axel Björnström.

Trots att Björnströms straff gick i mål, så var det lite med hjärtat i halsgropen.

 – Man fick nästan lite hjärtattack där när jag såg att bollen gick i ribban. Men sen när jag såg att den studsade ner i marken var jag ganska säker på att den var inne. Men det är klart att man kanske hade lagt den med lite annorlunda marginal än så. Det var nog svår att rädda för målvakten i alla fall.

Ett hinder kvar innan gruppspel, hur laddar man om nu?

 – Ibland får man vara lite tråkig och säga att det är Värnamo på söndag som det är fokus på först och främst. Vi njuter i dag och flyger hem i morgon, då börjar uppladdningen inför det. Men även fast det blev 120 minuter här i dag så har vi fått så otroligt mycket energi av att ha gått vidare. Vi litar på att tränargruppen har scoutat motståndarna så det får vi se lite längre fram efter matchen mot Värnamo, avslutar Björnström.

AIK ställs nu mot tjeckiska Slovacko i nästa runda, som är den sista innan gruppspel i Europa Conference League väntar för det lag som tar sig vidare.

Faltsetas första intryck av Helsingborg: ”Kommer säkra kontraktet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.