20 miljoner skäl att le för Ljungberg i Indien

Publicerad

KOLKATA. Indiens satsning på ett eget Premier League med superlöner till åldrande stjärnor som David Trezeguet och Alessandro Del Piero har kallats en dinosaurieliga, men Indian Super League kan snart konkurrera med Kina om allsvenskans bästa spelare.

Fredrik Ljungberg får över 20 miljoner kronor för tre månaders fotboll.

Han invigde ligan i går kväll med Bollywooddans.

- Hjärttakten gick upp till 200 slag i minuten när jag fick veta att jag skulle dansa, säger Ljungberg till SPORT-Expressen efter invigningen.

Världen har fått en ny fotbollsliga. Och den var inte blyg när den kom till världen.

78 000 indiska fotbollsfans jublade på Salt Lake Stadium i Kolkata i går kväll när Fredrik Ljungberg och sju andra stjärnspelare, ackompanjerade av fyrverkeri, presenterades inför premiärmatchen mellan Ljungbergs Mumbai City FC och Atlético de Kolkata.

Bollywood-stjärnan Priyanka Chopra, hundratals trumslagare, och ännu fler dansare underhöll ligans "marquee players", namnet på de utländska ex-stjärnor som för mångmiljonbelopp förstärkt varje indiskt lag under lanseringen av Indian Super League, Indiens satsning på att skapa en egen storliga i fotboll. En efter en gick veteranerna upp på en scen: David Trezeguet, Luis Garcia, Alessandro Del Piero, David James, Joan Capdevila, Fredrik Ljungberg, Robert Pirès och Elano.

Galapremiären visades på indisk tv och en potentiell publik på flera hundra miljoner människor. Mumbai City FC:s stjärnvärvning Fredrik Ljungberg Bollywood-dansade in med klubbens delägare, den indiska filmstjärnan Ranbir Kapoor. Men höftrullningen var inte planerad.

- Han sa till mig en minut innan vi skulle gå in: "Du ska göra så här", säger Ljungberg och skrattar efter matchen.

- Jag sa: "Vaddå göra så här?". Han sa: "Så här ska du göra framför tv:n!" Jag kan säga så här, innan dess var jag hur lugn som helst, men när jag fick veta att jag skulle dansa, då gick hjärttakten upp till 200 slag i minuten.

Långsiktig plan bakom satsningen

På plats i Kolkata fanns CNN, La Gazzetta dello Sport och annan media från hela världen. För indisk fotboll är ligan därför redan en succé.

Tolv giftormar som gick till attack under en ligamatch var förra årets stora nyhet om indisk fotboll i internationella medier. Det här är bättre press.

Indian Super League, vars första säsong bara ska pågå i tre månader, har fått störst rubriker för att man värvat äldre och pensionerade storstjärnor, men bakom satsningen finns en genomtänkt plan.

Tanken är att de ska skapa just rubriker som i sin tur lockar storpublik, fler sponsorer och nya, bättre, aktiva spelare.

Målet är att Indien, som har flest licensierade ungdomsspelare i världen, ska bli nästa stora fotbollsnation. Ju fler bra spelare och tränare som lockas till Indiens snabbt växande ekonomi, desto fler kan inspirera landets ungdom. Målet är att nå VM 2030. Men det kan bli en tuff uppgift.

- Våra egna tränare är kvar på 50- och 60-talet. Vi skrämmer inte ens länder som Qatar och Saudiarabien. Vi är helt värdelösa just nu, även på U17-nivå, säger en chef inom det indiska fotbollsförbundet till mig. Han vill vara anonym. Hans jobb är att sälja sitt lands fotboll.

Under en presskonferens i samband med gårdagens match flög fåglar i rummet. Det blev strömavbrott och man spikade ihop bordet på scenen samtidigt som tränarna anlände.

Hånskrattet fastnar snabbt i halsen när man tittar på de löner som redan betalas ut till dussinspelare. Pierre Tillman värvades från Varberg till Chennaiyin, men tjänar minst 70 000 kronor netto i månaden och har gratis boende. Det är ligans minimilön för en utländsk spelare, mer än vad flera etablerade stjärnor i allsvenskan tjänar.

"Mottagandet har varit otroligt"

Fredrik Ljungberg, som missade premiären på grund av en lättare vadskada, vill inte kommentera sin lön, men enligt källor till SPORT-Expressen får Sveriges tidigare lagkapten imponerande 20 miljoner kronor för tre månaders fotboll.

Ljungberg inser naturligtvis, liksom de flesta indier, att han trots rejäl lön inte är den mittfältare som var tongivande i Arsenals "Invincibles". Han är i Mumbai lika mycket som ambassadör.

- Visst jag är här för att spela fotboll, säger Ljungberg, men för mig, 37 år gammal, lockades jag mer av hur mycket de pratade om att utveckla indisk fotboll och komma högre på världsrankningen. Det är ungdomsfotbollen som kan hjälpa dig att komma högre i rankningen och det är bäst att lägga krutet på det. Jag ska försöka hjälpa dem med att träna ungdomar. Mottagandet har varit otroligt. Det har varit en fantastisk upplevelse.

Cricket är nationalsport i Indien och inför gårdagens premiär gnällde även Mumbais brittiska tränare Peter Reid, tidigare Sunderland, över att premiären lagts samma helg som den tv-sända cricketmatchen mellan West indies och Indien.

Fotbollsklubbarna har till och med cricketstjärnor som delägare för att locka fler indier till fotbollsmatcherna. Ofta är de bara delägare till namnet. De är egentligen reklamansikten.

- Visst, cricket är störst, säger Ljungberg. Det finns inte tillräckligt med fotbollsplaner ens i städer som Mumbai. Men kan vi bara få en liten del av de 1,3 miljarder människor som bor i Indien att intressera sig mer för fotboll är det en stor sak. Det var det som attraherade mig att komma hit. Vår ägare berättade i dag att fotboll var på förstasidan av Indiens största tidning. Det har aldrig hänt tidigare, säger Ljungberg efter Mumbais 0-3-förlust.

ISL har amerikanska MLS som förebild, även om arrangörerna drömmer om att det ska bli ett nytt Premier League. Ligan är stängd. Lagen åker inte ut och ingen blir uppflyttad.

Det är ligan som gör avtal och äger spelarna. Klubbarna delades ut som franchiserättigheter, som ett fotbollens McDonalds. Allt är centralstyrt.

Den stora film- och sportstjärneagenturen IMG har fått ensamrätten till att värva ligans utländska spelare.

Trezeguets drömvärvning: Zlatan

Englands tidigare målvakt David James, nu spelande tränare i Kerala Blasters, är övertygad om att vi just sett födelsen av nästa storliga när vi tar skydd under en trappa när 78 000 människor under tumultartade former ska lämna arenan samtidigt.

- Jag är ju här för att det är en spännande utmaning, men om några år kommer vi se spelare av Zlatans klass åka hit, säger David James.

David Trezeguet i FC Pune resonerar likadant.

- När jag hörde om det här ISL-projektet första gången kände jag direkt att det skulle vara mäktigt att få vara med och bygga något stort i Indien. Det är en dröm. Miljarder människor vill att fotbollen ska växa och jag kände i mitt hjärta att jag ville göra det här. Och det handlar inte bara om pengar, säger han till SPORT-Expressens Carl Juborg.

Trezeguet ser gärna kompisen Zlatan Ibrahimovic i Indien.

- Mycket handlar om vad han själv strävar efter. Vilka idéer han har. Hur sugen han är att ta del av nya kulturer. Men visst, ingen skulle bli lyckligare än jag om vi kunde spela ihop i Indien.

Agenten Patrick Mörk kontaktades av IMG, och har hjälpt Bojan Djordjic med övergången till Chennaiyin. Han tror att vi i framtiden kommer att se svenska A-landslagsmän i Indien.

- Jag har sett vad supernamnen har fått i Indien och det är enorma pengar. Jag har fått rätt mycket skit från folk ibland för att jag tagit fyra rätt namnkunniga spelare till Kina i år. Tobias Hysén och Erton Fejzullahu är A-landslagsmän, Imad Khalili var allsvensk skyttekung och Niklas Backman var en av de bästa mittbackarna och de spelar plötsligt i Kina. Det var något helt nytt. Det var helt otänkbart för några år sedan att en A-landslagsspelare skulle hamna i sådana fotbollsmässiga avkrokar. Nu är Kina jättehett bland spelarna. Om indiska ligan får fart blir det en ny anhalt.

Mörk: "Bra för allsvenskan"

- De relativt små länderna i Europa har en väldigt fallande ekonomi, det är klart att de här jätteekonomierna som växer på alla möjliga sätt, när fotbollen får fotfäste där, ja, det kommer bli mer vanligt att vi får svenska landsslagsmän i Indien, Kina, och vem vet, kanske Thailand. Det är början på en ny scen för fotbollen. Förr sa man att alla svenskar gick till Holland, men det håller på att förändras. De är nog snart historia. Eller, det är redan historia, säger Mörk.

Han tror att den indiska ligan är bra för allsvenskan.

- Det är bra för svensk fotboll. Det handlar trots allt om att få in pengar till klubbarna. När halva La Liga inte kan betala övergångssummor, då får man flytta till andra ställen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag