Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

15-åringens prislapp: En miljard (!) kronor

Foto: FERNANDO ROBERTO/SPP/SHUTTERSTOCK / FERNANDO ROBERTO/SPP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: FERNANDO ROBERTO/SPP/SHUTTERSTOCK / FERNANDO ROBERTO/SPP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: FERNANDO ROBERTO/SPP/SHUTTERSTOCK / FERNANDO ROBERTO/SPP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Palmeiras jättetalang Endrick, 15, tar fotbollsvärlden med storm.

Storklubbarna står redan på kö, samtidigt som Palmeiras vill skriva ett proffskontrakt med jättelöftet när han fyller 16. 

Där vill klubben skriva in en utköpsklausul på en miljard kronor för Endrick. 

Endrick Felipe Moreira de Sousa, mer känd som bara Endrick, är det senaste av många brasilianska superlöften som spås en lysande framtid. 15-åringen spelar i Sao Paulo-klubben Palmeiras ungdomsorganisation och har där gjort smått häpnadsväckande 165 mål på 169 matcher i de olika ungdomslagen. 

I januari har Endrick och Palmeiras spelat U20-turneringen ”Copinha” där det blivit stor succé. Endrick, som alltså är fem år yngre än de flesta av sina motståndare, gjorde fem mål när Palmeiras vann hela turneringen. Ett av målen var en cykelspark från distans, Endrick befann sig utanför straffområdet när han sköt. 

Superlöftet jagas av storlag

Den prestationen har inte gått obemärkt förbi runtom i fotbollsvärlden. Flera europeiska storklubbar har nu fått upp ögonen för spelaren och vill knyta spelaren som jämförs med Ronaldo och Romario till sig.

Det är däremot inte det enklaste.

Endrick har fortfarande bara ett ungdomskontrakt med Palmeiras. Brasiliansk lagstiftning stoppar honom från att skriva på ett proffskontrakt innan han fyller 16. Lagen kallas ”Pelélagen” och slår också fast att en 16-åring inte kan skriva längre kontrakt än tre år. 

Så kan storklubbarna värva Endrick

Enligt AS väntas Endrick skriva på ett kontrakt med Palmeiras som ett sätt att betala tillbaka för förtroendet klubben har gett honom när han fyller 16 i sommar. Klubben vill skriva in en utköpsklausul på en miljard kronor i det nya kontraktet, rapporterar samma tidning.

Enligt flera spanska medier sitter Real Madrid i förarsätet när det kommer till jakten på Endricks signatur. Men för att göra saken ännu mer komplicerad kan spelaren inte flytta till Europa innan han fyllt 18 år, vilket beror på Fifas regelverk. 

Marca rapporterar att Real Madrid överväger att betala cirka 400 miljoner kronor i övergångssumma för Endrick redan nu. På så sätt ska klubben ”få rätten” att värva spelaren när han fyllt 18 år och på så sätt gå runt miljardprislappen Palmeiras vill sätta på honom. 

Real Madrid använde sig av samma tillvägagångssätt när de knöt till sig Vinicius Junior, Rodrygo och Reinier Jesus som för tillfället är utlånad till Borussia Dortmund. 

Cristiano Ronaldos makalösa karriär och rekord 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.