13-årige svensken är aktuell för Chelsea

13-åriga Zico Marecaldi stretchar efter träningspasset med Ishøjs IF.
Foto: Nicolinn Nilsson
Zico Marecaldi går i i skolan i Malmö FF:s fotbollsakademi.
Foto: Privat

MALMÖ/ISHØJ. Zico är 13 år gammal – och fotbollsproffs.

Han har räknat resultat och tabeller sedan barnsben.

Med ett förflutet i FC Barcelona har han siktet inställt på Chelsea, och ett ungdomskontrakt med den engelska Premier League-klubben. 

– Jag har alltid velat vara en person som lämnar sitt namn högt upp. Som blir ihågkommen, säger Zico Marecaldi.

Zico Marecaldi har 40 000 följare på Instagram. Han går på Malmö FF:s fotbollsakademi, men spelar inte för klubben. 

Fem dagar i veckan pendlar han till Danmark för att spela med Ishøjs IF, sydväst om Köpenhamn.

I bilen spelas hög musik. 

Pappa Antonio Marecaldi har satt på en svängig låt som sätter sig på huvudet. 

Sångaren sitter i baksätet. 

Vid sidan av fotbollssatsningen arbetar Zico hårt för att slå igenom som artist. 

Han har varit gäst hos Skavlan Junior och Doreen Månssons barnprogram.

Ett album är på gång och det pratas redan om turnéer. Kändisskapet triggar. 

– Jag har alltid velat vara en person som lämnar sitt namn högt upp. Som blir ihågkommen, säger Zico. 

Och om han tvingas välja mellan fotbollen och musiken, då får fansen bestämma riktning:

– Det handlar till slut alltid om fansen. Har man inga fans så får man inte allt man vill ha och då kan man inte bli känd. Utan fans kan man inte bli någonting, det är allt det handlar om, säger Zico.  

Den svenska anfallaren är en av Ishøjs stjärnor. Han vann årets skytteliga med tolv mål, och bidrog till att laget kommer att spela i den högsta ungdomsligan nästa år. 

Antonio Marecaldi berättar att storklubben Chelsea rycker i sonen. 

– Vi har snackat lite med hans musikagent om detta. Att får han kontrakt med Chelsea när han är 15, då ska han satsa på det, och så kan han jobba med musiken vid sidan om och bli radio- eller spotify-artist, säger Antonio.

Zico lockas av Chelsea, men kan även tänka sig att flytta till Spanien eller Tyskland. 

– De har högst tempo och där är det enklast att bli en stjärna. För det finns inte så många stjärnor i Sverige. 

– Om jag spelar i Kina, så kan man direkt förstå att det är för lätt. Jag kommer kanske vara en stjärna där, men kommer jag vara det i hela världen? Nej, för det är inte tillräckligt högt tempo. Därför satsar jag inte så mycket på just sådana länder. 


"Jag blev ledsen – gjorde det för min familj"

När Zico var nio år lämnade han Malmöklubben BK Olympic för Barcelona. Familjen hade då skickat videoklipp till FC Barcelona som fastnat för "den svenska Messi". 

Zico erbjöds en plats på idrottsakademi Fundacion Marcet, för att FC Barcelona på så sätt skulle kunna kringgå Fifas regler som förbjuder att man värvar utländska barn.  

Familjen Marecaldi nappade på erbjudandet, vilket ledde till att Zico flyttade till Barcelona för att kunna satsa på fotbollen.

Nio år gammal bodde han själv på internatskolan och varvade studier med fotbollsträning. Pappa Antonio Marecaldi pendlade till Barcelona för att kunna vara hos sin son några dagar varannan vecka. 


Som nioåring spelade Zico Marecaldi med FC Barcelona
Foto: Privat

Till en början var omställningen svår:

– Första dagen var det ändå okej för jag hade min pappa med mig, men veckan efter åkte han tillbaka. När han lämnade mig visste jag inte vart jag skulle vara, eller vad jag skulle göra, säger Zico.

– Självklart var det en utmaning för honom och oss. Vi var nervösa och oroliga. Han fick bädda sin egen säng, vika kläder, skilja på vit och mörk tvätt. Han var bara nio år gammal men jag visste att han skulle klara det för han har en självständig personlighet, säger pappa Antonio.

Om sängen inte bäddades följde disciplinära åtgärder. Samma sak om killarna kom för sent till en samling. 

– När pappa var med mig brydde jag mig inte om allt annat utom att vara med pappa de sista minuterna innan han gick, sedan lärde jag mig hur det skulle vara, säger Zico.

Efter ett år valde hela familjen att flytta ner till Spanien. Då fick Zico en plats i FC Barcelonas ungdomsakademi La Masia.  

Vistelsen blev dock kortvarig. När en familjemedlem blev sjuk valde familjen att återvända till Sverige. Zico fick erbjudande om att stanna kvar, men valde att följa med familjen till Malmö. 

– Jag blev ledsen, men jag gjorde det för att min familj skulle må bra. Min pappa frågade om jag ville stanna i akademin, men då sa jag att jag ville med hem för jag kunde inte leva ett normalt liv utan min familj. 


"Zlatan har kunnat göra allt själv"

En dryg halvtimme har gått sedan familjen Marecaldis bil lämnade Nobeltorget i Malmö. Som ensam svensk ansluter Zico till vännerna i Ishøjs IF. Lagkamraterna är ett år äldre, men det märks inte av. 

– I Danmark känner jag mig mycket mer välkommen än i Sverige. Här har de aldrig snackat om att fotboll ska vara kul, eller att man inte ska ha en tabell, här vill alla nå toppen och det är just därför jag spelar i Danmark, säger Zico.

Huvudtränaren Mustafa Baskaya samlar spelarna i en cirkel. Det kommer en strid ström av danska ord ur hans mun.

Efter två år i Danmark har Zico lärt sig förstå även det danska språket, och de oskrivna regler som finns i vårt grannland. 

Men det finns konstraster. 

– Zico är född och uppvuxen i Sverige, där Zlatan har kunnat göra allt själv. Men i Danmark vill man gärna ha elva soldater, mer disciplin, säger Mustafa Baskaya. 

Men Zlatan Ibrahimovic i all ära, det är Neymar som är den stora idolen för Zico. 

Och likt Neymar gillar han att provocera sina motståndare. Något som inte alltid uppskattas av Baskaya:

– I Danmark gillar man inte den typen. Jag kan bli väldigt sur på honom, men han vet var gränsen går. Det är en balans. Så länge man inte fuskar är det fint, för man kan ta chanser. Tar du inte chanser slutar det 0-0. 


Storklubben Chelsea har visat intresse för 13-åriga Zico Marecaldi.
Foto: Nicolinn Nilsson

Efter tiden i Barcelona spelade Zico för Bröndby. Men när flera spelare valde att lämna följde Zico med till Ishøjs IF.

Klubben är relativt liten, men deras ungdomsverksamhet är erkänd. 

Under en seriematch i oktober dök sju scouter upp vid sidlinjen. 

Mustafa Baskaya vill att hans spelare ska synas. Ambitionen är att utländska klubbar ska skriva kontrakt med barnen när de fyllt 15 år. 

– De har en dröm att få leva som proffs, och de som jobbar hårdast kommer längre än talangerna. När de är 15 år är de klara att ta kampen vidare och skriva kontrakt, då kan jag hålla huvudet högt och vara stolt. 

Hur påverkar det spelarna att det finns scouter på plats?

– I början kände de press för att de tyckte att de skulle bevisa sig, men nu har de vant sig. Killarna är medvetna om att de blir iakttagna. 


"Ibland går vi in på ekonomi"

Under den två timmar långa träningen är tempot högt. Övningar med boll varvas med spel. 

Zico sticker ut på planen. Han är både snabb och teknisk. 

– Det är en gåva för ett fotbollslag att ha en spelare som Zico, säger Mustafa Baskaya.

På en träbänk vid sidan av planen sitter Antonio Marecaldi. Han har förberett en energidryck som Zico ska dricka efter träningen. 

Pappa Antonio har tagit fram ett speciellt kostschema åt sonen. Till frukost blir det juice, en macka och en shake bestående av 150 gram havregryn, två ägg, en banan, frysta bär, honung, ingefära och mjölk. Därtill läggs diverse kosttillskott. Zico äter sju gånger om dagen.

Då får han i sig mellan 3500 och 4000 kalorier. 

En dag i veckan får han slarva med kostprogrammet och äta chips och godis. 

– Det som är skönt är att vi sett resultat, han har utvecklat sin kropp jämfört med de som inte är lika noggranna med vad de får i sig.

Antonio Marecaldi menar att han lägger 70 procent av sin tid på att stötta Zico och ge honom allt han behöver både mentalt och fysiskt.

Drivkraften är att få se sonen lyckas med sitt liv:

– Vi sår frö och ser hur det växer, glädjen att få se det blomstra är det enda som driver mig. Vi snackar mycket om framtiden och ibland går vi in på ekonomi, då kan Zico säga att han ska köpa saker till mig, men jag har sagt att jag absolut inte vill att han ska köpa något till mig. Jag vill bara luta mig tillbaka och se honom lyckas i en riktigt stor klubb och njuta av att se honom spela. Det är det som driver mig. 

Tror du Zico känner press att lyckas?

– Nej. Jag hade märkt om han inte trivs eller är stressad, så länge han har glädje i det han gör så gör vi rätt tycker jag. Zico säger verkligen vad han tycker. 


"Borde ha samma känsla som stjärnorna"

Nyduschad kliver Zico ut ur omklädningsrummet efter träningen. Han har på sig en matchande dress från Adidas. 

På många sätt lever 13-åringen redan som ett fotbollsproffs. Och frågan om landslag har kommit upp. 

Vid den svenska gränsen, strax efter Öresundsbron, plockar Antonio Marecaldi fram körkortet. Han visar upp ID-kortet vid gränskontrollen och får passera. Familjen Marecaldi är svensk, men även syriansk, chilensk och argentinsk. 

Valmöjligheterna är därför många. 


13-åriga Zico Marecaldi under träningen med Ishøjs IF.
Foto: Nicolinn Nilsson

Det syrianska landslaget skriver frekvent till familjen. Även Chile har en representant som följer Zico. 

– Det är tillfredsställande att de kallar på just mig. Men det är något jag behöver tänka på jättelänge, för att ändra landslag går inte. Det jag tycker är bäst för mig och min familj väljer jag. 

Hur skulle du reagera om dina fotbollsdrömmar inte slår in?

– Når jag inte det så blir jag ledsen. För allt jobb jag och min pappa gjort och som då har misslyckats. Men då får jag fortsätta, man lever fortfarande, det är inte över. Då får jag lösa det på något sätt. Då kanske jag kan bli tränare på hög nivå.

Innan vi skiljs åt pratar vi om den rådande debatten, om det verkligen är fult att räkna resultat. 

– Såklart ska fotboll vara kul, men många i Sverige har talang. De borde använda den, ta en växel upp och tänka större, säger Zico Marecaldi.

– Man borde ha samma känsla som stjärnorna har, man borde få vinnarmentaliteten. Att man har det i sig, att man alltid måste vinna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.